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Re: Opinion R-75-90
Dear Ms. Peck:

You have asked whether a debtor can be asked to give
postdated checks to collection agencies,

The answer to your question is "Yes",

A R.,S. § 44-2504(B) (2) (Uniform Commerical Code, hereinafter
referred to as U.C.C.) Section 3-104 statutes that a check
is a negotiable instrument if it is a draft drawn on a bank
and payable on demand, A.R.S5. § 44-2514 (U.C.C. § 3~1il4)
states in part:
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A. The negotiahility of an instrument
is not affected by the fact that it is undated,
antedated or postdated.

B. Where an instrument is antedated or
postdated the time whan it is payable is
determined by the stated date if the instrument

is payable on demand or at a fixed period after
date.

" Numerous court cases have uniformly h2ld that postdating a

_ check in effect gives an extension of credit, and is a mere

- promise to discharge a present obligation at a futurc date,
but that it does not destroy the negotiability of the
instrument. Commonwealth v. Kelinson, 199 Pa. Super, 135,
184 A.2d 374 (I9%8%7); Lckley v. Steinbrecker, 482 P.2d 392
lColo. C.A. 1971) and How v. FulKerson, Arviz. App.
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528 P.2d 833 (1974). Therefore, the practice of postdating
checks is not unauthorized, nor illegal,

Finally, 1f a bank cashes a postdated check prior to its

stated date, it appears the bank would be cashing such a
check at its own peril, in that the depositor would have the
right to place a stop order on such check up to the stated
date. Roland v. Republic National Bank of Dallas, 463 S.W.2d
747 {Court of Civ. App. Tex 1971).

Sincerely,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General

MICHAEL M, SOPHY
Special Assistant Attorney
General
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