April 10, 1944

Mr. J. D. Kinnison pr ‘ !BRARY ,
Deputy State Real Fstate Commissioner i d |
e

Capitol Annex

\

Ao e DA ATIMEY GENERA

Dear Sir:

We have your letter of April 5, 1944, contalning this

querys , .

"Can an ovner who is dealing in his own subdivision
glve employees power of attorney to act in his stead
in handling the sale of these lots without belng li=-
censed by thls department?”

Section 67-1704 Arizona Code 1939 as amended Laws 1941
Chapter 100, Section 2, provides this exceptiono

2. A person holding a valld power of attorney, wnich
1s belng used for apeciflc purposes.”

In the case of Woods v, National Surety Co., 27 Ariz. 479,
233 Pac. 900, our Supreme Court held:

®"A broker sells or buys, or negotiates loans, leases,
or rents, and collects rents for others for compen-
satlion. If he does any of these acts concerning his
own property, the statute expressly exempts him from
the necessity of securing a license or giving a bond.
When dealing with hls own property he is not dolng
so for compensation, and 18 not a real estate broker,
as the statute defines that term. A broker 1s an
intermediary or middleman and, in effecting a sale
or exchange of property, or doing any of the acts de=-
fined by the statute as brokerage acts, 1is, in a
certain sensse, the agent of both parties to the trans-
action.”

Since, under Sectlon 67-1704, supra, the Real Estate Act
does not apply to a person dealing in nis own property (not
cemetery property) such owner of property is noi required to
procure a broker'!s or agent'!s license, and furnish bond. It is
a fundamsental principle of our law, that 1f a person, in the.
ordinary affairs of buslness and concerning property of his own
can cdo sometining lawful, he has the right to delegate to another
the power lawfully to 4o the same thing.
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We are, therefore, of the opinion that an owner who 1s

dealing witia hls own subdlvision has the right to give to his em—f'

ployees power of attorney to act in his stead in handling the

sale of such subdivision lots without being licensed by the State
Real Estate Department, if such power of attorney 1s lawfully ex- -
ecuted, and is belng used for the specific purposes, stated in )
. such power of attorney. Such attorney-in-fact must not hold him-
self out, or act, as a real estate broker, or real estate agent,

but in dealing with others mist act solely upon the authority of _f'f

and within the powers of, such power of ‘attorney.

Respectfully,

JOE CONWAY
Attorney General

~ THOMAS J, CROAFF
Assistant Attorney General.

EARL ANDERSOH
Chief Assistant -
Attorney General
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