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April 26, 1945

S LAW LIBRARY
Dear st ~ ARIZONA ATTORNEY GENERAL

This 1is in reply to your letter of April 19th Inquiring
concerning the reglstration of voters in your city snd also whether
or not resistration 1s valld if the party affiliation question 1s

not contained on the blank form,

Your attontion 1s called to Section 55-205 of the Code of
1939 wneraln the leglslature prescribed the form of the reglstration
affldavit. You w11l note that qu-shion No. 2 calls for party affil-
iation, This is a form prescribed by law for county end state -
elections. We are therefore of the opinion that the affidavit of
reglstration to be valld must meet 211 of the lzsel requirements
including the statement of party arfiliattion,

Your attentlon 1s elso celled to Sectiosn 16-901 whereln a
clty or town may by stztubte or resoluation provids 1ts own reglstra-
tion of voters. Under Section 16-901 $hse statement of party affil=
lation is not required, Thercfore unier Section 16-901 where = city
provides for 1ts own reglstration, the arfidavit does not have to
contain the statement of perty afriliation., Section 16=901 is a
speclal statute, applicable to clty elections only,

The difficulty that the city may encounter in adonting a
reglstration list witnout the party affilfation statement 1s thst 1t
would be almost 1mpossible to conduct & primary elesction. A primary
election 1s & party election and only rezlstered voters of that
particular party may nowlnate and vote for such party candidates at
such an election. ¥Without a statement of parsy affiliation 1t would
be lmpossible for the election board to datermine who is entitled to
vote a certalin ticket. To vote at a general election, however, no
affiliation statement is required,

Your attention 1s slso called to the provistons of Sectlon

16-904 snd Sechion 16-902, Under these two sections of a city or town
may avall 1tself of the county registration 1list rather than making
one of its own. The City of Tucson as well as the town of South
Tucson do not have thelr own reglstration system but use the county
voting reglstration llst, This should be préscribed by a city ope
dinance declaring that the county voting 1ist 1g adopted as the clty
voting 1list for a particular election or for all clty elections, as
the case may be. The general law or your own clty ordinance prescribes
when the registration of voters closes, Upon the day that 1t closcs
the city clerk should then sather the ligt of votsrs from the county
recorder's offlce, have the county recordar cerbify that the list ia
complete to date. That will then become the offlcisal votlng 1list of
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your city. 1In other words, your city has the choice of elther S
reglstering 1ts own voters under Section 16-901 or adopting the county
voting list as 1ts officisl 1list under Section 16-904, :

Ansvering your question es to whether or not an elector will

- have his regiatration cemceclled for his fallure to vote, you are

advised as follows: Section 55-215 provides that a voterwould have
his regiastratilon cancelled if he falled to vote at the generzl election,

- In 1943 sn . amendment was passed by the legislature to the effect that -

the registration will be cancelled when the vobter falls to vote elther

T at the primary or at the general election,

Trusﬁing this glves you the information requested, I am -

Very truly youra,

HARRY 0. JULIANI
Chief Assilstant
Attorney General
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