February 2, 1950

Mre Barry De Rose
County Attomney
Gila County
Globe, Arizona

Desr Sir: _ . |
This will acknowledge receipt of your letter of

Januery 19, 1950, requesting an opinion on the following

questions:

"(1) 1If a World War I veteran was

& resident of Arizona prior to and
for some years subsequent to 1927

and then left the state for a period
of ten years and could prove that he
did not sbandon Arizona as his legal
residence, would he be entitled to
tax exemption?

(2) If a veteran served 36 days in the
active service of the Ue¢S, and was then
taken out of the active service and put
in the mines to work for the balance of
the war and his discharge shows longe=
vity credit for his work in the mine
under this inactive status, would he

be entitled to tax exemption?"

Pima Gounty v, Weddle, 54 Ariz, 525, 97 Pacs, (2d)
531, we beTleve answers your first question, Our Supreme
Court in that case stated:

"Where a World Wer veteran resided in
-the state six years prior to January 1,
1927, and then left for a period of six
Jears only to return, he had fulfilled
the residence qualifications of ths
constitutional provision granting tax
exemption to veterans, since he lived
in the state prior to January 1, 1927,
and continuous residence before, up to
and after that date 1s not essential."
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It is our opinion the same principles as enunciated

in the Weddle case will apply under the Constitution, Article
9y Section 2, as adopted November 5, 19460

- In your second question you want to know whether
or not a veteran who has served 36 days in active military
service of the United States and then was taken and placed
in inactive service working in & mine is entitled to tax

. exemptione If the assessor 1s satisfied as to the identity

of the veteran and that the veteran has an honorable dise ,
charge showing that he has served in the military or naval
services of the United Statea for sixty days during time of
war, and that he has resided in the State of Arizona prior

to September 1, 1945, it is our opinion that the veteran:
is entitled to tax exemption, S

. Our Constitution and state laws do not require
that a veteran be in active military or naval duties but
merely that he has served at least slxty days in either
military or naval service of the United States, Apre rently
in your case the United States Govermment considered the
services of the veteran while working in the mines to be in
line with military or naval service and that for that reason
gave him a discharge showing military services We can see no
wgy to get around an honorable discharge given by the United
States Government, - B I = ‘

Trusting the above answers your questions satis-
factorily, I am ' -

Very truly youfs,

FRED O, WILSON
Attorney General

| | MAURICE BARTH
MBsf : Assistant Attorney General
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