LAW LIBRARY.

WRIONA ATTORNEY GENERAL

March 7, 1950

Mr, Neil V, Christensen
County Attorney
Coconino County
Flagstaff, Arizona

Dear Mr, Christensen:

We have your letter dated March 3, 1950, referring us to
Section & of War Measure 2(c) (Laws 1943, Chapter 37, paragraphs
1 to 6; 1947, Chapter 51, paragraphs 1 and 2).

Your inquiry 1s stated as follows:

"This office requests an opinion from you
.83 to whether the term 'termination of a
state of war! refers to the cessation of
hostilities, or to the formal ending of
the war by Act of Congress,"

It must be noted that the term “cessation of hostilitiecs"
was substituted for the term “termination of the war® in the
amendment to Section 3 of War Measure 2(c). It 1is presumed

that an amendment to s statute is lntended to render a change
therein,

It follows that the leﬁislature intended, in the Act under
examination, that the term cessatlon of hostilities® had a dif-
ferent meaning than the term “termination of the war®.

The distinction between a termination of a state of war and
g8 cessation of hostilities has been uniformly recognized in de-
cisions by the Federal Courts, This recognition has been the
basis of decisions that a mere cessation of hostilitizas does not
put an end to powers and statutes whose continuation depends upon
the existence of a state of war, Once having come into exist-
ence, a state of war is not terminated until a treaty of peace,
an act of Congress or executlve proclama**or brings about such
termination, See:

Application of Yamashita, Phil, Islands,
66 S.C. 340, 327 Ua.Ss 1, 90 L.ed 499

Citizens Protective Lesgue v, Clark, 155 F,
2d 290, 81 U.S. App. D.C, 116 -

. Citizens Protective League v. Byrnes, D.C,
D.Ce, 64 F.,Sup. 233, 235

50=52




Neil V, Chfistensen , ' ' ' Page 2 o
County Attorney . ! 7 , March 7, 1950

United States v. Watkins, 67 F. Sup,
556, 564

Bowles Ve Saveanskz, 65 F. Sup. 808, 815

IR The President has issued a proclaration of the cessation
~of hostilitles since our entrance into Vorld War II, U.S. Code
- Congressional Service, 80th Congress, First Session, 1947, p.

- 1895, However; there has been no terminstion of the state of
war either by proclamation, act of Congress or formsl treaties
with all the warring nations; hence, the United States ﬁs sti1l
in a state of war,

Speclfically answering your question ., it is our opinion
that the term “termination of a state of war™ does not refer to
a cessatlon of hostilitles but rather to the formal termination
of the war, :

o _ Very truly yours,
" FRED 0. WILSON
~MAttorney General

WILBERT E. DOLPH,JR.
~Assistant Attorney General

WED:lh
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