March 14, 1950

Barry De Rose
County Attorney
Gila County
Globe, Arizona

Dear Barry:

: We have your letter of February 1, in which you
state the coroner at Globe 1s having difficulties about
deaths occurring on the Indian Reservation without medical
attendance, and ask for an opinion on Chapter 39, Laws of
1949 as pertains to the duties of the coroner under said

law, Ve assume you refer to deaths of Indian wards residing

on an Indian reservation and on that assumption, base our

- opinion.

v - You state in your letter the reservation physician,
acting on advice of the United States Attorney refuses to
slgn death certificates of Indians dying on the reservation
without medical attendance. You also state there is a deputy
United States Marshal residing on the reservation who is also
a deputy sheriff. You ask for an opinion on the following
questions: ‘ : : '

"1, Under the above-menticned Section,
is the United States Marshal classified
as a peace officer, authorized to make
reports and investigations of facts
and circumstances surrounding the death
of an Indian or any person dying on the
Indian Reservation? (I understand Lorna
Lockwood gave an opinion some years ago
to the Bureau of Vital Statistiles,
namlng the peace offlcers in the State
of Arizona and she did not mention the
‘United States Marshal. This particular
- United States Marshal at this Reserva-
tion holds a Deputy Sheriff's commis-
sion without salary).
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"2, If a report is made to the
Coroner, in our case the Justice
of the Peace, can he direct the .
Indlan Resersation physician asi ?;Q;

medical examiner, to sign the i
death certificate, and if the Fa

examiner refuses to sign, is lﬁF ﬁ 1A

in contempt of court?

[
i [EE00 P
i'3 ' If, in your opinion, the A i JF’ EE”E”A[

Indian Reservation medical ex-
aminer is not 1n contempt of

~court for refusing to sign a

death certificate, is the Ex-
Officio Coroner, the Justice of
the Peace, legally obligated to
sign the death certificate for a
death occurring on the Indian

‘Reservation? Also, if he 1is

legally obligated to sign the
death certificate, does he have
to view the body on the reserva-
tion in each case where it is a
death other than by foul play or
homicidalO”

Said Ohapter 39, reads as follows:

"DEATH OCCURRING WITHOUT MEDICAL
ATTENPANCE. (a) Any person hav-

- ing knowledge of the death of a
- . human being, in a case in which no -

physician was 1in attendance at the
time of death, Shall forthwith re-
port to the nearest peace officer

- all information in his possession
regarding the death and the circum-

stances surrounding it. The peace

officer recelving such report shall
;1mmed1ately make or cause to be made
‘an investigation of the facts and

‘elrcumstances surrounding the death

and report the results thereof to
the coroner, The coroner may, and
upon request of the county attorney
shall, direct the medical examiner
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or any other qualified physilcian

to make such examination of the

body as may seem necessary to the
person directed to determine the
cause of death. The medical exam-
iner or physician making the exam-
ination shall promptly report his
findings to the coroner and toé :the
county attorney. The coroner may
s8ign the death certificate or may
direct the medical examiner to do so.
The officer signing the death certi-
ficate shall state in the certificate
the name of the disease causing
death, or if from external causes,
the means of death, and whether
appearing to be accidental, suicidal,
or homicidal, and such information
as may be re ulred by the state

.-‘ ' registrar ! (Emphasis supplied)

~,"(b) The board of supervisors may,
upon the request of the county
attorney or coroner, appoint and
- fix the compensation of a medical
examiner for examining the body
-‘of a person.the coroner may be-
lieve to have died through crimi-
' nal means. The person appointed
must be a qualified and practic—
ing physician and surgeon.
(Emphasis supplied)

~ ' Answering your first inquiry, it is our opinion a
United States Marshal is not a peace officer as contemplated
by Chapter 39. A United States Marshal is a peace officer,
but of limited authority. 'His duties are prescribed by
Federal statute. Sections 547 and 549, Title 28, U. S. Code
preseribes the duties of the Marshal as follows:

"o 547 Powers and dutiles gener-
- al ¥ supervision by Attorney Gen-
‘ eral, (a) The'United States -
: marshal of each district shall be
o . "the, marshal of the district- court
'1 ' and of the court of appeals
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when sitting in his district * * x

_ In the discretion of the respec-
tive courts, be required to attend
‘any session of the court,

"(b) He shall execute all lawful
writs, process and orders issued
under authority of the United
States, and command all necessary
assistance to execute his duties.

"(c) The Attorney General shall
supervise and direct marshals in
the performance of public duties
and accounting for public moneys.
* * *" (FEmphasis supplied)

ng 549, Power as sheriff. A

United States marshal and his

deputies in executing the laws
- of the United States within a

state, may exercise the same
—= - o powers which a sheriff of such

state may exercise in executing

the laws thereof.“ (Emphasis
-supplied) .

. The State Legislature has no control over the official duties
- of a United States Marshal and cannot prescribe duties to be
performed by him in his official ca acity as such Marshal.
We do not think the Legislature intgnded to impose additional
duties on a United States Marshal over whose official acts 1t
had no control, but 1t was the intention of the law makers
to impose duties on peace .officers over which the State had
control, that is, peace officers deriving their authority and
having their official duties prescribed by state laws., For
these reasons; a United States Marshal is not, a. _peace’ officer
_within the contemplation of said Ghapter. }

' In your letter: you ‘state the Deputy Marshal on the
Reservation is-algo a Deputy Sheriff:of your County. In that
case he 1s, as' a deputy sherlff, a peace officer within the
provisions of the ‘Act, and as such deputy is subJect to the
provisions. of said Chapter. -

v ey
L R ~

In answer to your second 1nquiry, it is our opinion
the coroner 1s not authorized to direct the Indian service
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physician, as such, to sign a death certificate, for two
reasons, First; the resident physician of the Reservation

1s a full-time employee of the Federal Government and not
necessarily a licensed physician in Arizona; he works under
Federal laws and rules and regulations promulgated by
Federal departments, and the state cannot prescribe his
duties as such resident physician; and, Second, under said
Chapter the only person the coroner may direct to sign a
death certificate is a medical examiner appointed by the
Board of Supervisors in accordance with the provisions of
subdivision (b) of said Chapter, or a physician licensed
~under the laws of Arizona and engaged in the practice in

the state. 1In other words, a physician subject to state
control. There is another matter in connection with this
Question occurring to us, which 1is that a Justice of the
peace presides over a court of limited jurisdiction and has
only such powers as are provided by.law. We are not aware ,
of any authority given a Justice of the peace to adjudge any
one in contempt of court. :

. ' s Your third inquiry may be divided into two parts,
il —~First, the authority of a Jjustice of the peace under said
Chapter to sign death certificates of Indian Wards dying on

Indian Reservations. We have concluded a Justice of the peace

i1s not required to issue death certificates in such cases
under sald Chapter. State laws do not apply to Indian
Reservations or Indian wards residing thereon, except in so
far as Congress may delegate such authority to the state.
Indian reservations are undér the ctontrol of the Federal
government. Section 31, Title 25, U.S.C. provides:
- ~"Duties of agent. Each Indian agent
-+ 8hall, within his agency, manage and
-~ superintend the intercourse with the
- Indians, agreeably to law; and execute .
“and.perform such regulations and duties,
not inconsistent with law, as may be
- prescribed by the President, the
Secretary of the Interior, the Gommis-
- 8loner of Indian Affairs, or the .
" .Superintendent of Indian Affairs."
And section 222 of saild Title 1s as follows:
. ’ \' ) : .
r

.
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"Authority to remove person from
reservation. The Commissioner of
Indian Affalrs. is authorized and
required, with the approval of the
Secretary of the Interior, to re-
move from any trilbal reservation
any person belng therein without
authority of law, or whose pre-
sence within the limits of the
reservation may, in the Judgment of
the commissioner, be detrimental to
the peace and welfare of the Indians;
and may employ for the purpose such
force as may be necessary to enable
the agent to effect the removal of
such person.

These sectlions and regulations promulgated thereunder show
that reservations are under federal control. If an Indian
ward, or a non-Indian, kills a resident Indian ward on the
Reservation, the State courts lack Jurisdiction to try him
for the offense.

Cohen's Handbook of Federa] Indian Law, states these

fgeneral ‘rules:

o "That state laws have no force
within the territory of an :
- Indian tribe in matters affect-
*ing Indians is a general pro-
-position that has not been suc-
: _cessfully challenged,

*********

Y1t is enough for the present to
‘note 'that the domain of power of
-the Federal- Government ‘over Indian

.affair§s marked out by the federal
~decisions is so complete that, as
“a practical matter, the federal
courts and federal administrative
‘'officlals now generally proceed from
the assumpticn that Indian affairs
are matters of federal, rather than
state, concern, uinless the contrary
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18 shown by act of Congress or
"speclal cilrcumstance. Thus,
without questioning the consti-
“tutional doctrine that states
possess original and complete
sovereignty over thelr own ter-
ritories save insofar as such
‘soverelignty is limited by the
Federal Constitution, a sense of
realism must compel the conclu-
sion that control of Indian af-
fairs has been delegated, under
the Constitution, to the Federal
Government and that state Juris-
diction in any matters affecting
‘Indians can be upheld only if one
of two conditions is met: either
that Congress has expressly dele-
‘gated back to the state, or re- :

. , o . cognized in the state, some power

N .1 . .of government respecting Indians;
S - or that a question involving.
/

- Indians 1lnvolves non-Indlans to a
“degree which calls into play the
Jurisdiction of a state govern—
:ment * ¥ %N S

The same authority then states

"The most important field in which
state laws have been applied to
Indians by congressional fiat 1s
the field of inheritance.‘ '

*********

"A second ‘field in which state law
has been extended to Indian reserv-
ations by Congressional fiat is the
realm of laws covering ‘'inspection
~of health and educational condltions'!
and the enforcement of 'sanitation
and quarantine regulations' and the
t enforcement of 'sanitation and quar-
‘ antine regulations!' as well as 'com-
» pulsory school attendance.' By the
. . Act of February 15, 1929, Congress

\ | | | | E0es9
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- authorized the enforcement of such laws
upon Indian reservations by state of-
ficials 'under such rules, regulations,
and conditions as the Secretary of the
Interior may prescribe.!

A third body of state laws is extend-
ed over Indian reservations by section
289 of the Criminal Code which makes of-
fenses by non-Indians against Indians
and by Indians agalnst non-Indians punish-
able In the federal courts in accordance
with state laws existing at the time of
the federal enactment in question.

It will ‘be noted that the foregoing
statute 1s expressly made inapplicable
to any offense committed by and against
an Indian, by the terms of section 218
of title 25 of the U.S. Code.

- Apart from these three flelds there
has been no general congressional legis-
lation authorizing the extension of
state laws to Indlans on Indian reserv-
ations.

" You will note the matters covered by sald Chapter 39
do not come within any of the three categories mentioned above.
We do not know of any Federal statute authorizing the states
- to keep records of vital statistics of Indian wards dying on
an Indian Reservation, or for the lssuance of death certificates
in such cases, Congress, in our opinion, has legislated on

this subject to a certain extent by Section 133, Title 25, U.S.C.,
which 1s as follows

‘"Rolls of Indians entitled to supplies.
For the purpose of properly distributing
the supplies appropriated for the Indian
~ Sefvice, it is made the duty of each
agent in charge of Indians and having
supplles to distribute, to make out,
at the commencement of each fiscal year,
rolls of the Indians entitled to sup-
plies at the agency, with the names
of the Indlans and of the heads of
families or lodges, with the number in
each family or lodge, and to give out
supplles to the heads of famililes, and
not to heads of tribes or bands, and
not to gilve out supplies for a greater
length of time than one week in advance."
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and has covered the field by rules and regulations of the
Federal government on the subject. To comply with the pro-
vislons of section 133 the Superilntendent of the Reservation
would of necessity have to keep a record of the deaths of
Indian wards on a Reservation and it is of no concern of
state authorities as to deaths of such wards dying on the
reservation, either from natural: causes or by unlawful means,
and the same applies as to the issuance of death certificates
in such cases. There could be cases of deaths on Indian
reservations in which state authorities might be interested,
for instance, if a non-Indian killed a non-Indian on the
reservation, the state courts could try him for such offense
and might be interested in an inquest on the body, and the
issuance of a death certificate. 1In such a case a death certi-
ficate could 1ssue in accordance with the provisions of said
Chapter, or if a non-Indian dies of natural causes on the

‘reservation, the provisions of said Chapter 39 should be

- followed.

‘ The second part of your third inquiry as to whether
it is necessary for the coroner to view the body of a person
dying on an Indian reservation without medical attendance will
depend on circumstances in each case. It 1s necessary for the
coroner to view a body only where he 1s determining whether to
hold an inquest or does hold one. You will note sali Chapter
39 does not require the coroner to view the body. As to )
Indian wards dylng on thelr reservation, it 1s unnecessary
for the coroner acting under state authority to do anything,
but as to non-Indians dying on such reservation without medical
attention a different situation might be presented. If a
non-Indian is killed or commits sulcide on a reservation or
meets death under circumstances such as affords a reasonable
ground to suspect foul play, 1t 18 necessary for the coroner
to hold an inquest and to do so he must view the body as
required by Section 4#4-3401, which reads as follows:

"When a coroner has been informed that
a person has been killed, or has com-
mitted sulclide; or has suddenly died
under such circumstances as afford a
reasonable ground to suspect that his
death has been occasioned by the act
of another by criminal means, he shall
go to the place where the body is, and
forthwith summon not less than six (6) nor
- more than twelve (12) persons qualified
by law to serve as Jjurors, to appear

£GP



Barry De Rose o ' Page ten ,
County Attorney _ March 14, 1950

before him forthwith at the place where
the body of the deceased is, to inquire
into the cause of the death."

If a non-Indian dies of natural causes on a reserv-
ation without medical attention, it 1s not necessary to hold
an inquest or for the coroner to view the body. In such case
the coroner could direct a medical examiner appointed by the
Board of Supervisors, or a qualified licensed physician to

"examine the body and make.a report to the coroner and ithe

coroner or the medical examiner could in such case issue
a death certificate as provided in said Chapter 39.

We trust this answers your questions.
Very truly yours,

FRED 0. WILSON
VAttorney_General

EARL - ANDERSON

EA:f . Assistant Attorney General



