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.May 31, 1950 LA\N I‘QBRARY 7
ARIZLHA ATTORKEY GENERAL

Board of Beauvty Culturist Examiners 47{42
415-416 Heard Building N

Phoenix, Arizona
Dear Madam:

Replying to your letter of some time back regarding
the rule found at the bottom of Page 26 of the book of statutes
and rules of beauty culture business, said rule referred to
being:

"No operator will be examined and
licenssd 28 an instructor who has
had less than eighteen (18) months
continuous experience in a licensed
beauty shop and five hundred (500)
additional hours training in a
beauty schecel, covering a period of

four (4) months, in all subjects to
be taught.

Instructors course to consist of:
Correcting student papers; Conduct-
ing practical and theory classes only
under direct supervision of licensed
instructor. Upon completion of the
four (4) months training, application
must be made for special instructor's.
State Board examination."

In your letter you state that you believe this is a reasonable

‘rule and that it protects the public in getting well trained

operators for thelir services and ask for an opinion regarding -
the validity of this rule. '

By Section 67-328, ACA 1939, which is Section 28
of the Beauty Culture Law, provides:

"The Board shall have authority to
mek e reasonable rules and regulations
for the administration of this act,
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."’/ and to prescribe any sanitary rc-
~ quirenents in addition to those
specified herein, in aid or in
furtherance of the provisions of
this act. # & #"

This statute sets the general standerd of powers of boards
to make rules and regulations, that 1s, they must be reason-
able rules and regulations for the administration of this
act, but cannot extend i1t or make new provisions. In ad-
dition to this the courts have said repeatedly that a board
cannot write into a rule things beyond the provisions made
by the Legislature. In the case of State Becard of Barber
Bxaminers v. Walker, 67 Ariz, commencing on page 156, read-
Ing Irom page 164, the court said: : '

"§¥e conclude that the record
supports the trial court's finding
that petitioner had fully complied
with all the requirements of the
lews of the State of Arizona en-
titling her to conduct a barber
school within the state, and the
Board's attempted requirement that
‘Instructors be examined and 1i-
censed by them was vold and of no
force and effsect as the rule was
beyond the power of the Roard to
enact." _ :

This is a very recent pronouncement by the Supreme Court by
which we are bound. The question then gets back to whether
this rule is a reasonable one and in crnformity with thas
statute. Referring to Section 67-307, ACA 1939, which is the
one referred to by Mr. McFate, which is Section 7 of the
Beauty GCulture Act, and provides: -

"Any person shall be qualified to
receive a certificate to practice

as a registered instructor wheo:

(1) is a registered beauty cultur-
ist; (2) satisfactorily passes an
examination to instruct in s beauty
school. A certificate of regis-
tration to practice as an inmstructor
shall include authority to practice
&3 a beauty culturist., % % "
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| Section 9 of the Beauty Culture Act, which is Sec-
tion 67-309 ACA 1939, and, so far as pertinent, reads:

"Any person who desires to practice
beauty culture, finger waving, mani-
curing, or instructing, shall file
with the secretary a written appli-
cation, under oath, on a form pre-
scribed by the board, asccompanied

by two (2) signed photographs of the
applicant five (5) by three (3)
inches in size, satisfactory proof
of good moral character, and a medical
certificate. An applicant who has
within a period of six (6) months
f1led photographs and medical certi-
‘ficate as herein provided need not
again do so."

Section 10 of the Beauty Culture Act, whichis Section 67-310,
ACA 1939, so far as is pertinent, reads:

"The Board shall conduct examinations
of applicants as provided in section 9

(8 67-309) at least four (4) times each year,
at such times and places as the board shall
determine. Such examinations, except as to
applicants for certificate to practice
finger waving, shall include both a practi-
.cal demonstration and a written snd oral
test, and shall embrace the sub Jects usually
taught in schools of beauty culture approved
by the board. A certificate of registration
shall be 1ssued to any applicant who shall -
satlsfactorily pass the examination, making
an average grade of not less than seventy-
five (75) per cent, and who shall possess
the other qualifications required by law."

The Legislature has by Section 67-307, ACA 1939,
placed the manicurist and instructor in the same paragraph,
regarding their qualifications, but leads us to believe the
Beauty Board may zive an examination respecting individusilst
abllity to instruct, because it says: "Satisfactorily passes
an examination to instruct in a beauty school", but Section
67-309 provides all four of the types of certificates, that
is "beauty culture, finger waving, manicuring, or instructing"
all tied into one paragraph, and the same requirements are
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for each division. Then by Section 67-310, supra, the statute
says that such examinations, that 1is for each one of the four
with exception of finger waving, shall include both a practi-
cal demonstration and a written and oral test and shall embrace
the subjects usually taught in schools of beauty culture pro-
vided by the boerd. DNo place does the statute provide for
special standards or qualifications for an individual to take
instructor examination, except that they must be registered
beauty culturists, Section 67-307 (b), and then said further
"passes an examination to instruct in a beauty school". This
would reasonably infer that the board may examine in some .
subjects different than the individual would be examined to

~become. a beauty culturist, but by 67-310 the Leglslature says:
Msuch examinations shall include both a practical demonstration

and a written and oral test." We believe this practical de-
monstration and a written and oral test could reasonably in-
clude subjects relating to teaching such as you have included
in the latter part of the rule refesrred to above, such as
"correcting student papers, conducting practical and' theory
classes™, etc., but we do not believe under the Walker case
that the Board has the right to require the eighteen months

¢continuous experience in a licensed besuty business and five
‘hundred additional hours tralning in a beauty school, covering
a period of four months 1n all subjects to be taught, before

the individual would be permitted to take the examination for
an instructor in a beauty school. S : '

Very truly yours,

FRED 0. WILSON
Attorney Ceneral

CHAS. ROGERS o
o Assistant Attorney Gensral
CR:f =
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