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‘Secretary to the Board

June 6, 1950

"\
H. Marvin Dennis, C.P.A.
Arizona Stase Board of Accountancy
514 Heard Building T
Phoenix, Arizona

Dear Hr. Dennis:

This is to acknowledge receipt of your letter of ilay 29,
1950, in which you reguest our opinion on the following:

l. Can the C.P.A. examination or
a part thereof be given to an
,applicant who is no longer a
resident of Arizona but wino has
previously been a resident of -
this state?

2. If a person accepts temporary
employment in another state, does
'he lose his status as an arizona
resident?" ‘ _

Taking these questions in order, we shall first examine the
statute prescribing prerequisites for taking this examination.’

The Legislature has provided tnat:

Blixamination of persons applying
for certificates under this act
shall be held, in rhoenix, or
elsewhere within the stace as the
board may elect, at least once in
each year. The suojecis in which
applicants may be examined are:

(1) theory of accounts; (2) prac-
tical accounting; (o) auditing;
(4). commercial laws; and (5) busi-
ness, finance, and federal and state
taxation. MNo person shall be
- permitted to take such exanmina-
tion unless he snall have met

the requirements set out in
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subdivisions (a) and (b) of
- section 67-602 and snall have

presented satisfactory evidence
that he has succegsfully com-
pleted a course of studies and
instruction in any state or
country which is equivalent to
the requirements for graduavion
from the highest grade offered
by the high schools in this
state, ¥ & #% (GEmphasis supplied)
Section 67-603, ACA 1939, Laws of

.1949, Chapter 85, wection 3.

The subdivisions referred to in the quoted material above read
as follows:

public accountant shall be issued
by the board to any person wino:
- (a) Has attained the age of
' twenty-one (21) years, is of good
SN moral chdracter, has established . .
s residence in the state of Arizona,
and is a citizen of the United
_ States or has duly declared his
or her intention, of becoming such
citizen; and e
(b) Has not been convicted of a .
violation of any of the provisions
of this act; and
+ ..(c) Has met the requirements
" provided in section 67-603;% i M
Section 67-602, ACA 1939, Laws of
©1949, Chapter 85 bectlon 2.

'\ S WPhe Gertificate of certified

The phrase "has established residence in the State of
Arizona', when taken alone without reference to the context,
‘literally means a person who has sometime in the past esta-
blished such residence, However, this meaning is due entirely
to the tense of the verb, and our court has held that strict
rules of grammar will not be resorted to, if to do so would
defeat the plain purpose of a statute. DMNahoney v. Maricopa
. : County, 49 Ariz. 479, 68 P. 2nd 694, such & meaning, when

Considered with the context and purpose behind this statute, 1s
clearly at variance with the lewislatlve intent. In such a
situation courts will alter, modify or supply words to the stat-
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‘ute 1in order to give effect to the manifest intention of the
Legislature., Keller v, State, 46 Ariz, 106, 47 P, 2a 442, A
requirement of resldence which has no relation to the present
status of an applicant would serve no useful purpose and would
be a very unusual if not absurd requirement. This is particu-
larly true in view of the other requirements set up in the same
subsection (67-602 (a) supra); these other requirements clearly
refer to the present status of the applicant.

~ It is therefore our opinion that the Legislature intended
by Sections 67-602 and 67-603, supra, to require a present
status as an Arizona resident. It follows that the examination
provided for in Section 67-603 shall not be given to a person
who 18 not at the time of such examination a resident of this
state. This prohibition applies to the examination as a whole,
and such a legislative mandate cannot be circumvented by the
method in which such examinations are given.

It 18 our opinion that no person shall be permitted to
take a C.P.A., examlnation, or any portion thereof, unless he
is at that particular time a resident of Arizona,

The answer to your second question hinges upon the mean-
ing of the term "residence". This term, when used in statutes
dealing with domestic policy, usually means the same as "legal
residence" or "domicile"., Evans v, Evans, 141 Fla, 860, 19
So. 215. When used in this sense, a person's residence can be

~changed only by a physical removal accompanied by the intention
not to return. While the physical removal is in itself often
strong evidence of such an intent, it is not conclusive, If
the physical act and intent do not both occur, there is no
.change of such residence, -

.

It is our opinion that a "resident" of Arizona who accepts
temporary employment In another state may or may not lose.his
status as an Arizona "resident", depending upon whether he at
2ll times intends to return to Arizona,

Trusting the7f6regoingISatisfactorily-answers'your
inquiries, we are _

Very truly yours,

FRED O, WILSON
Attorney General

WILBERT E, DOLPH, JR. -
Assistant Attorney General
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