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October 23, 1950
Op. No, 50-235

Mr. Frank M. Clark, Jr.

Chief Clerk ' RY
Arizona State Industrial School LAW L

Fort Grant, Arizona

o cime e PTTORAEY GENERRL

We have your letter of October 10, 1950 wherein you
pose the following question:

"Will you please give us a ruling
as soon as possible on the follow-
ing situation? On February 28,
1950, an employee who had been
employed at the Industrial School
for more than a year resigned,

He had been paying into the
Arizona Public Employees Retire-
ment Fund from the effective date
until his resignation,

He has now returned to be employed
at the school and we are wonder-
ing if he must have six months of
uninterrupted service before he
pays into the fund again, or may
we take that deduction from his
earnings beginning with the date
of his employment?"

This opinion 1s predicated upon the premises that
the employee in question was entitled to a refund of his
accumulated contributions upon his withdrawal from service
under the provisions of Section 15 of the Public Employees!
Retirement Act of 1948 (Secs. 12-801 through 12-828 ACA 1939,
as added by Initiatlve Measure, 1948), and that his resigna- °
tion was a "withdrawal from service" as defined in Section 4
of said Act, i.e., a complete severance of employment as an
employee, We are further presuming that sald employee did
not receilve a refund of his accumulated contributions to the
Fund upon hils withdrawal from service,

Upon the foregoing facts and presumptions, 1t 1s
our oplinion that the employee in question, upon returnto ser-

~vice, 1s a new employee under the provisions of Section 5 (b)
- of the Act, and that the provisions of said sub-section are

applicable to him. Sub-section (b) provides:

"Any person who becomes an employee
on or after the effective date shall,
upon completion of six months of
continuous servlce uninterrupted by ‘
& break of more than one month, be-
come a member of the fund as a condi-
tilon of employment; provided said
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"./ person 1s under the age of sixty

,/ years at the time of completion of
sald six months of service, Contri-
butions by such employee under this
act shall begin with the first pay »
roll period after saild six months of
service shall have been completed,
and creditable service shall then
begin to -acerue, Any such employee
may elect to make contributions for
the said 8ix months of service prior
to membershlp in the fund under rules
establlished by the board and thus
recelve credit for such service.”
{Emphasis supplied)

Although a member receiving a refund of contributions forfeits
all accrued rights in the fund including all accrued credit-
able service (subject to restcration in accordance with Sec-
tion 15), 1t 1s clearly intended by the Act that one who does
not choose to receive back his accumulated contributions as a
Tefund will not forfelt such rights.

Specifically answering your question, the employee
in questlon (1if he meets all of the conditions in Section 5 (b))
may elect to make contributions from the beginning date of his
new employment (such contributions appearing to be clearly to
‘his advantage, he thereby receiving credit for such six-months
service). Contributions for said six-months period are not
mandatory, however, and become compulsory only after said six-
months service shall have been completed. In such event,
credlitable service only then begins to accrue.

Very truly yours,

FRED 0. WILSON
Attorney General '

RICHARD C. BRINEY ,
Assistant Attorney General
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