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October 31, 1950
Op. No. 50-240

David H. Palmer, Jr. Bsq. LAW L 5% 3
| ) Yavapai County Attorney NN ;

Prescott, Arizona

ARTORA FITORREY Gekepy

This will acknowledge receipt of your letter of October 14, in
which you ask for an opinion on the following two questions:

"% % % (1) 4s it lawful for a state or county
employee or officer to be a precinct committee-~
man, and (2) may a state or county employee or
officer be a school trustee."

Answering your first question:

It clearly appears from a study of your first question that a
precinct committeeman is not a public officer and thus there would
appear to be no prohibition against a state or county employee or
officer holding the office of precinct committeeman in the party of
which he 1s & member, '

In 18 Am.Jur. 271, paragraph 139, is set out the rule of law
applicable.

"Committeemen ag Public Officers.--It is
generally agreed that party committeemen do
not become public officers by reason of the

fact that they are elected at a statutory
primary election, because the duties of a
public office are in their nature public;
that 1s, they involve in their performance
the exercise of some portion of the sovereign
power, whether great or small, in the perform-

- ance of which all citizens, irrespective of
party, are interested, either as members of the
entire body politlo or of some duly established
division of it. Manifestly, membership in a
political committee belonging to one party or
another does not come within the sabove description
of what constitutes public office, and the fact
that the legislature undertakes by statute to
regulabe the election and cenduct of political
committees does not make the office a public one.
The members thereof continue to be, as before,
officers of the party which elects them, and
their dutles are confined to matters pértaining
to the party to which they belong and which :
~alone is interested in their proper performance,
Among other possible consequences of this view
may be mentioned its effect upon the availability
of quo warranto as a remedy to test the right to
such office or position and the application to
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. such a committeeman of a statutory require-
' ;o ment as to the filing of a statement of

campaign expenses."

We note no provision in the law requiring a precinct committee-
man to file a statement of his campaign expenses.

This rule is supported by the Arizona cases of Winsor v. Hunt,
29 Ariz. 504, 243, P. 407; Stapleton v. Frohmiller, 53 Ariz, 11, 85
P.2d 49; and the annotations found 1n 653 A.l1.R. 595 and 93 A.L.R. 333.
The Stapleton case and the annotatlions, supra, clearly define the dis-
tinction between an "office" and "mere employment!.

However, the general rule is subject to specific statutory
restrictions. Such specific restrictions are found in the following
statutes: Section 56-901'ACA 1939 relates .to the Industrial Commission
and provides in part: ‘

" % % # and no commissioner or any regﬁiar
employce of the commission shall serve on
any committee of any political party."

~'Section 57-106, as amended, relates to the Fish and Game Department,
eand provides: Lo ~

"Political activity prohibited.--Neither the
state game and fish director or any other em-
Ployee shall take active part in any political
-~ campalgn, nor use his office or influence in
eny way whatsoever in interfering with an
election or affecting the results thereof,
(This probably includes the office of precinct
committeeman) : ~

Fallure to abide by the provisions of this section
shall constitute grounds for dismissal of the
state game and fish director or any other em-
ployee of the commission."

-Section 59-108, as amended, relates to the Highway Department, and
provides: _ ‘ -

"Prohibiting political activity.~- No com-
missioner, state highway engineer, secretary

or any employee of the Arizons highway depart-
ment, shall serve on any committee of any politi-
cal party, % % % , Any violation of this section’

shall be cause for dismissal or removal from the
department," '

!
Section 72-102, as amended, relates to the Department of Liquor
Licenses and Control, and provides in part:

§
‘II’/
\ )
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" & % & Nelther the superintendent

or any employee of the superintendent
shall serve on any committee of any
political party, % % &.,"

The Federal law aléo contains certain restrictions. Title 5, Section
118K, U.S. Code, provides the following:

"Employees of State or local sgencies financed
by loans or grants from United Stetes--influ-
encing elections; officer or employee defined

(a) No officer or employee of any State or

local agency whose principal employment is in
connection with any activity which is financed

in whole or in part by loans or grants made by
the United States or by any Federal agency shall
(1) use his official authority or influence for
the purpose of interfering with an election or

& nomination for office, or affecting the result
thereof, % 4 # . No such officer or employee
shall take any active part in political manage~
ment or in political campaigns. All such per-
sons shall retain the right to vote as they may
choose and to express their opinions on all po--
litical subjects and candidates. For the pur-
poses of the second sentence of this Subsection,
the term 'officer or employee' shall not be con-
strued to include (1) the Governor or the Lieu-
tenant Governor of any State or any person who

i1s authorized by law to act as Governor, or the
.mayor of any city; (2) duly elected heads of
executive departments of any State or municipality
who are not classified under a State or municipal
merit or civil-service system; (3) officers hold-
ing elective offices."-

It would also appear then, that the officers and employees of the
state departments or agencies which receive loans or grants from, or
are financed by, the Federal Government fsall within the restrictions
and may not serve as precinct committeemen. Typical of such depart-
-ments or agenclies are: the Department of Socisal Security and Public

Welfare, Department of Public Health and the Employment Security Com-
mission.

Answering your second question:

¥ith certaln specific exceptions, whether or not a state or county
employee or officer may be a school trustee would depend upon whether
the office held and the office of school trustee would be incompatible,

With respect to the specific exceptions, we find in Article Iv,
Part 2, Section 5, of the Constitution or Arizona that a school trustes
may be a member of the legislature.
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On the other hand, in Opinion No. 50-111, written by Mr. Maurice
Barth of this office, it is held that a school trustee may not be em-
ployed to drive a school bus and be paid from funds of the school dis-
trict. The authority for this opinion is f9und in Section 12-401 AcA

1939, which provides:

" "Officers not -to be interested in public
contracts.-~Members of the legislature, state,
county, city and precinct officers shall not
be interested directly or indircetly (indirectly)
in any.contract or in any sale or purchase made
by them in their official capacity, or by any
body or board of which they are members. Every
contract, sale or purchase made in violation
hereof, may be avoided at the instance of any
party except the officer interested.™

Section 43-1705 provides a penalty for violation of the foregoing
-Section 12-401. : ' :

This section may very well extend to othér transactions in which
& school trustee might be involved. ‘ ' '

Section 12-110 ACA 1939 provides:

"Incumbent filing for election.--(a) No
person shall hold more than one (1) office
at the same time, nor shall any incumbent
of an elective office, whether holding by
election or appointment, be eligibls for
nomination or election to any office other
than the office being so held, nor shall the
- nomination papers of any such person be ac-
cepted for filing. # % s "

Clearly an incumbent of an elective office would not be eligible
for nomination or election to the office of school trustee., So it is
clear that if the officer holds an elective office he may not at the
same time hold the office of school trustee. : -

Section 12-110, supra, must be considered in pari‘materia with
Section 12-101, which provides:

"Definitions.--By the word 'office,! 'board, !

or 'commission,! used in law, is meant any
office, board or commission of the state, or

any political subdivision thereof, the salary

or compensation of the incumbent or members of
which 1s paid out of a fund raised by taxation,
or by public revenue; % % % by the worgd tofficer,!
or 'public officer,! unless the context otherwise
requires, 1s meant the incumbent of any office,
member of any board or commission, his deputy or
assistant exercising the powers and duties of
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such officer other than clerks or mere
‘'employees of such officer."

Since the office of school trustee carries with it no salary or
compensation, then the prohibition contained in Section 12-~110, supra,
that "no person shall hold more than one office at the seme time # % % "
does not apply.

It is obvious from Section 12-101, supra, that the distinction here-
tofore set out between "officers" and "mere employees" is equally appli-
cable,

Again whether or not the office being held by the incumbent and. the
office of school trustee which he might attempt to hold are incompatible -
depends entirely upon the circumstances of each case.

_ Words and Phrases, Volume 20, pages 529 et seq. contains clear defi-
nitions of "incompatible office". One such is:

"Public offices are 'incompatible! when their
functions are inconsistent, their per formance:
resulting in antagonism and a conflict of duty,
80 that the incumbent of one cannot dlscharge
with fidelity and propriety the duties of both.
The office of treasurer of a school district
and the office of county commissioner, in view
of the duties of each relative to schools, are
incompatible. State v. Sword, 196 N.W. 467,
157 Minn., 263." .

" Under the subject "Public Officers" in 42 Am.Jur. at page 926,
paragraph 58 et seq. is set out a clear exposition of the matter. OQur

Supreme Court has, in several cases discussed this question of incompati-
bility of offices.

See McCluskey v. Hunter, 33 Ariz. 513, 266 Pac. 18

Campbell v. Hunt, 18 Ariz. 442, 162 P. 882

Coleman v. Iee, 58 Ariz. 506 at 513, 121 P. 24 433

For other'jurisdictions, see:

Knuckles v, Board of Education, (Tex) 114 S.W. 2d 511

State ex rel Wittmer (Mont.) 144 Psc. 648

Haymaker v. State ex rel McCain, (N.M.) 163 Pac. 248

Mulholland v. Ayers, (Mont.) 99 P.2d 234

State ex rel Flynn v. Ellis, (Mont.) 98 P.2d 879

50-240



- . y o€

' . 'David H. Palmer, Jr., Esq. October 31, 1950
Yavapal County Attorney Page six

.//\ Wells v. State, ex rel 'P’eden, (Ind.) 94 N.E. 321

We hesitate to offer you a general conclusion that a state or
county employee or officer may, or may not, be a school trustee. As
distinct problems involving specific cases raise such questions as
you are unable to answer, please feel free to call upon us further.

Sincerely yours,

FRED 0. WILSON
Attorney General

PHIL J. MUNCH
Assistant Attorney General

PJN s mw
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