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My dear Mr, O'Briens

This acknowledges recelpt of your letter of October
26th received in this office on November 3rd in which you ask
for an opinion on four questions.

Your first question is:

i. "Will you please advise as to the

merriages contracted in Japan be=-
tween the citizens of your state
and Japanese national females*‘

It is answered by Section 63-108 ACA 1939, which
provides:

"Marriages contracted in another state.--

Marriages valid by the laws of the place

where contracted, are valid in this

state; provided, that marriages solem-

nized in any other state or country by o
----parties intending at the tlme to reside - -

-in this state shall have the same legal

~consequences and effect as i1f solemnized

in this state, and parties residing in

this state can not evade its laws as to

marriage by golng into another state or

country for the solemnization of the

‘marriage ceremony."

Notwithstanding the provision forbidding the evasion
of marriage laws by golng into another state, such marriage is
. valid, if valid in the state where celebrated,

Horton  v. Horton, 22 Ariz, 490
198 Fac. 1100
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The reasonlng in this case i1s that since the legisla=
ture has not declared void the marriage of parties domiciled in
~Arizona who go into another state or country to evade the restric-
tion upon remarriage after divorce, no penalty being attached to
the so-called evasion, the marriage contracted in the foreign
steb e 1s recognized as valid in Arizona.

YA marriage valid under the laws of the
country where contracted is valid every-
where, # % #" (Gradias v. Gradias, 51
Ariz, 35, 74 Pac., 2d 53)

Your second question (numbered 1 in your.postscript)

2.  "Would your state laws permlt your courts
to take Jurisdiction over one or more of
its citizens, who are temporarily resid-
ing in Japan, by reason of a Department
of the Army assignment, in an adoption
~matter, where your legal resident desires
to adopt a child who has never been in
the United States, and who in fact, 1is
not a United States citizen, and is of
tender years. In view of the fact that
your statutes require a pre-adoption in-
vestigation to be conducted by State
Welfare Board, Juvenlile Division, etec.,
may this pre-adoption investigation, in
cases arising in Japan, be delegated to
the Army Chief of Chaplains, who have
assured us that a most thorough and
diligent investigation as required by
your statutes will be conducted and a

- report will be given directly to the
proper court."

‘The Answer 1is found in Section 27-202 ACA 1939, which
provides that a person who desires to adopt a child "may petition
the Superior Court of the county in which a child resides for
leave to adopt such child." ' ' '

It 1s obvious therefore that the child who is the sub-
Ject of the intended adoption must reside in the county wherein
the petitlion for leave to adopt is filed. It is equally clear
that in the problem you present, the child in question, never
having been in the United States and not being within the juris-

dictlon of the court, could not be the subject of adoption in
Arizona, —
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o The single fact that the child 1s not a citizen of the
United States is not alone & bar to its adoption since the
statute does not prohibit the adoption of a child who is a clti-
zen of a foreign country. (See Rizo: v. Burruel, 23 Ariz. 137,
202 Pac, 234, 19 A.L.R. 823). =

- In a proper case there would seem to be no prohibition |,
against the court's directing the Army Chief of Chaplains to make
the pre-adoption investigation since under Section 27-205 (a),
ACA 1939, as gmended, the court may direct any "discreet and com-
petent person -to make the investigation.

-y

Your third question (numbered 2 in your postscript) is:

3. %“Are proxy and/or contract marriage
- authorized by your statutes, and if
so, the prerequisites of same?"

1 Proxy marrisges are not specificaliy authoriZed,by the
statutes of Arizona., By "contract" marriages, we presume you
mean non~-ceremonial or common law marriages,

Section 63-110 ACA 1939 provides:

"Witnesses--Certificate of marriage.--
The marriage ceremony shall be per-
formed in the presence of the parties,
of the officlating officer and at least
two (2) witnesses of lawful age, and a
certificate of such marriage shall be

. signed by at least two (2) such wit-
nesses." (Emphasis supplied)

It would seem perfectly clear then that the presence
of both parties to the marriage ceremony 1s essential to effecting
a valid marriage.

“Section 63-111 ACA 1939 provides that a marriage may not
be contracted by agreement without marriage ceremony, thus so-called
conmmon law marriages are not recognized as valid in Arizona. Please
refer to our letter to you of August 17, 1950, on that subject.

Your fourth question (numbered 3 in your postscript)
is:

4, "In the matter of a change of name of
- one of your legal residents, do your
statutes permit same to be accomplished
without the petitioner being personally
present?” -
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Provisions for change of name are found in Section
27-501 ACA 1939. It 1s in part as follows:

"Application to superior court--Judgment--
Minor.-~ When any person desires to change
either his christian or surname, or both,
and to adopt another name instead thereof,
he may file his application in the superior
court of the county of his residence,
setting forth the reasons for the change
of name and the name he wishes to adopt;
and the court may enter judgment that the
adopted name of the party shall be substi-
tuted for the original name, # % %

There would seem to be no impediment to the court's
entertaining a petition for change of name of a legal resident
of Arizona without requiring him to be physically present before
the court. He may file his application for change of name in
the superior court of the county where he maintains his legal
residence and, following the provisions of Sectlion 27-501,
supra, may obtain'a Judgment changing his name. The applica-
tion could be supported by affidavits or by deposition.

The term flegal residence" does not necessarily mean
%actual residence™. The definitions of the term "legal residence"
are numerous and somewhat confusing. However, we feel that legal
residence in the instant matter, means more than actual resldence
and '

® 3 x % is that place to which a man's
rights and obligations are referred and
by which his legal status, public and
private, 1s determined."

®The rule is well settled that the terms
'residence,! ‘residing,! or equlvalent
terms, when used in statutes, or actlons,
or suits relating to taxation, right of
suffrage, divorce, limitations of actlons,
.and the like, are used in the sense
of 'legal residence'; that is to
say, the place of domicile or per- .
manent abode, as distinguished from
temporary residence., Herron v,
Passailaigue, Fla. 110 So. 539, 543,"
(Words and Phrases, Vol. 37,
pages 260, 261)
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So, then, the applicant for change of name may submit himself
to the Jurisdiction of the court of the county of his legal
residence by filing his applicatione.

It is therefore the opinion of this office thats:

1., A valid marriage may be contracted between a
citizen of the State of Arizona and a Japanese national female
if the law of Japan recognizes such a marriage as valid,

2. A child who 18 not physically present in the
county where adoption proceedings might be initiated cannot
properly be the subject of adoption proceedings.

3. Proxy marriages are not specifically authorized
by the statutes of Arizona and are in fact not authorized at

all.

4, The statutes of Arizona permit a change of name
by a person who 1s not physically present in the county in the
superior court of which he files his application.

Please accept our thanks for your kind letter of
September 7, 1950, in answer to the letter above referred to
sent you on August 17th.

Sincerely yours,

FRED O. WILSON
Attorney General

PHIL J. MUNCH

7 Assistant Attorney General
PJM: hw
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