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: March 6, 1951
- Op. No. 51-T4%

~ LAWLIBRARY
e, NINR ATONEY GEERAL

-+ of Publie Instruction
Capitol Bullding _ o
Phoenix, Arizona R

Dear Mr. Holbert:

- This acknowledges recelpt of your letter of February
28, in which you ask the opinion of this office on the :
following two questions, arising out of the consclidation
. . - into one district of two existing school districts.

*l, If a teacher has tenure status
in the original districts and 1s re-
employed by the new district, does
he maintain his tenure of status in
the new district, or 1s he employed
in the new district as a new teacher
that will have to serve & three-year
probationary period befors attaining
such tenure status?

2. If there are positions in the
new district for all teachers from
each of the consolidating distriocts,
may & teacher who has tenure status
- be dismissed by the consolidated
o board except for those reasons es-

tablished by lawi"

. In oOngidering'yOur firat'qﬁeation we presume that you
mean by "tenure status" that of a "continuing teacher”.
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Mr. Myron R, Holbert March 6, 1951
Assistant Superintendent Page Two
of Public Instruction : .

. Our reaearch fails to disclose any ¢ase in point to
support the proposition that we believe eanswers saild question,
that 1s, that such continuing teachera retain theilr tenure
status upon consolidation of the school districts and are

not in any sense of the word new employees of the newly
oreated districts. »

~ © . However, under Section 54-406 ACA 1939, providing for
the cousolidation of two op more districts and the manner

‘4n which the same is to be accompllished, we find:

i, "# % % The property of the several
districts shall become the property
i o of the newly formad district; all
o, - balances or deficits in the funds
- of the several districts consolidated
‘8hall become the balance or deficit
of the new dlstrict, and 21l bonded
- indebtedness of the several districts
conpolidated shall become the bonded
indebtednzse of the new district."

Thus 1% would seem to be the intent of the legislature in

‘enacting this provieion of the Code that 8ll duties,

obligations, rights, immnitlez and authorities theretofore
vested in the consolidating districts being merged are, by
operation of law, transferred to and vested in the newly
oconsolidated district. This would extend to contracts in
force between the contolidated districts and teachers thera-
tofore employed by said districts. .

Your question No, 2 would gseem to answer itself.
Certainly teachers who enjoy the tenure status as continuing
teachers may not be dismissed by the "consolidated board",
that 1s, ths newly elected bcard of trustees as provided
for in the above gquoted section, for any reasons other than
those set out in Secticn 54-1011 as amended and in the manner
prescribed by Sections 54-1010, 54-1012 et seq., ACA 1939,
as amended, o . B

' '~ Sincerely yours,

FRED 0, WILSON
~Attorney General

PHIL J. MUNCH

Assistant Attorney General
PJIM:TC ! :
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