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Dear Mr, Mullen: | ,
We have your letter of April 9 wherein you states

"With refercnce to Sec, 1, Chapter 56,
H,B. 29, 1st SS, Laws of 1950, amending
Ch%pter 61, Sections 6E and 6F, laws of
1949,

We would appreciate a written opinion as
to the meaning of this section, In case a
horse track which has operated prior to
May 15, 1949 should, for some reason, fail

- to operate for any speciflc period of time,

- would the operator, under the law, be

- forced to relinquish his right to apply
for a permit to race again at the same
locationj # # &t

~ Subdivision (e), Section 6 of the Aot referred to is as
followss _ R .

- "The commission shall not issue a permit to
conduct & horse racing, harness racing or
dog racing meeting at any place, #* * # not
used for racing purposes pursuant to permits
® & % jgsued * * # prior to May 15, 1949,
unless before the beginning of construction
or preparation of such place * # # the com~
mission shall by such means as it deems

. sufficient, determine that the conducting

" of horse, harncss or dog meetings at such
place will be in the public interest, and
unless the place, * # # 1s gituated at least

-
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twenty miles distant from any other such
- place, * # # gt which during the period of
two years next preceding the £iling of the
epplication, one or more horse, harness or
dog racing mectings shall have been con-
ducted with wagering as authorized by law,
but nothing in this subsection shall be con~
- strued to permit the use of any place, -
# # # used for dog racing on or before May
15, 1949, to be used for horse or harness
racing, or to permit any place # # # yged
for horce or harness racing on or before
-~ May 15, 1949, to be used for dog racing
‘meetings." |

. %he effect of the amendment 1s to change the date stated in
the original act from March 15, 1949 to May 15, 1949 and the only
restriction placed therein on the Cormission is that the Cormission

~ shall not ispue a racing permit to any place not used for racing

purposes pursuant to a'perm;t issued prior to May 15, 19&9.

There is nothing in the racing act requiring a race track
to continue to operate &s puch at intervals, once it:-has estab-
lished its qualifications to. operate under the law, inor doea .the
law provide that a track loses its rights by falling to hold regular
meets after it once qualifies, TR
Thercfore, it is our opinion if a track meets the requirements
of Subdivision (e) of said Section 6 as to date of issuance of a
permit and otherwise qualifies under the law, it does not lose its
rights to apply for a permit to again conduct & race meet at such
track because the track has not operated for any specified time,

Your second inquiry is: .
" % # # 2180 would he have the right to
apply for & permit to race at angkother
location within the same County?"?

Subdivision (f) of Section 6 of said Chapter 56'reads as
follows:

"In the event the owner of any place
® # # ysed for racing purposes pursuant
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- to permit 1saued as authorized by law on
- or before May 15, 1949, is oblipced for any
reason to abandon the use of euch Pplace,

. % % & for such purposes, he may transfer
the use and rights to uge such premises
for racing purposes to another location
4n the same county." (Emphasia supplied)

Thia subdivision prescribes the conditions under which the owner ,'
of a track may change location without being subject to the re-~
atricticna set rorth in Subdivision (e) ebove quoted.

- 1f the owner of a track used for racinD purposes pursuant
to a permit issued prior to May 15, 1949, authorizing racing at
such track, is obliged for any reason to sbandon the track ror
racing purpogses, the owner may transfer his rights to another
location in the same county and the restrictions in said sub~
division (e¢) do not apply. The owner must be obliged to esbandon
the track, He cannot change the location merely because he c¢ould
get a more desirable or advantageous spot. '

Very truly youra,

‘~%ﬁrnsn 0. WILSON
_ Attorney General

EARL ANDERSON )
Assistant Attorney General

Ehif

' 51-128




