| ‘ ~ February 27, 1948
coomsoe  LAW LIBRARY
City Clerk - _
e 5 il ARVIONA ATTORMEY GENERAL
Dear Mr, Hitt* “'. H
as follows: ’

"1a' Is it mandatory on the Police Pension
Board to refund to persons leaving
Police service for whatever cause all

monies paid into said fund?

2. It money is to be ﬁéPunded at what
time - should said refund be made:

(a) Automatically on the date
. of separatlon from service; -
or, -

(b) After separation, upon de-
mand of the employee?

3¢ qhould interest be paid, and at what
rate, on money refunded:

(a) Computed to. date the employee
seoarated”fromwthe~Service;»or

(b) To date refunded afuer separa-.
‘tion from service?"

‘Reference to the act Creating the policé'pension fund discloses

followings .

Section 16-1807, A.C.A. 1939, reads in
part as follows: :

"Contents of the funde- The polioe pen- .
sicn fund shall consist ofs

'1.‘-Two (2) per cent of the compensa—‘f
' “ tlon paid to each member of the dew
partment to be deducted from each
salary warrant issued in payment
~for the services of any such member,vv~
which shall be refunded to any mems
ber who 1s discharged or otherwise
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Jf’we have your ﬁnquiry of January 28, 1948, submltting three- questions
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separated from the service,>tocether
with interest at the rate of three
and one-half (3%) per cent interest
compounded semiannually,

2 An eqﬁal amount to be paid by the city
in which such pénsion fund is establish=
ed, and not to be refunded.”

In answer to your question No, 1l It 18 to be noted that the law uses
the following language: . “which shall be refunded to any member who is.
discharged or otherwise separated from the service", The smount to be

refunded the individual, of course, 1s the amount which has been deduct--

ed from his salary, It is our opinion that the word "shall" used in
this case is mandatory; it is a right which is granted to the 1nqiv1dua
and that 4t would be. the positive duty of the police pension board. to

‘make the refund to  the -individual without revard to the cause of hls

"' leaving the services

Inkanswer to your question No; 2; Thile it might be pOSuible for the

~ -board to delay the-refund until 3zuch time g denspd is made, it 18 our

opinion that tbe interest would continue to run on the d90061t until
such time as 1t was paid, and therefore, as a matter of pollcy, it

' should be tendered as soon as convenient after the date of separatloh
from: service.

In answer to your question Noe. 3. Tne interest rate provided is three
and one~half per cent compounded semiannually, which interest would °
run upon the two per cent of the compensation paid to the member,

% total amount deducted frow his pay and naid into the fund, Inasmuch

as the total zmount deducted from the member's pay is all réeturned to

~ him upon his leaving service, the interest would be upon all of this:
. sume It is our opinion that the 1nterest wou ld continue untll such

time as the refund has been made..
Very truly yours,

EVO De CONCINI
Attorney General °

 PFRRY M. LING
Chief Assistant
Attorney General
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