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Dear Mr. Huerta:

' This letter is in response to Mr. Henry Diaz' June 16,
1975 request for an opinion of this office concerning whether or i
not it is permissible for a child protective services specialist
of the State Department of Economic Security to interview a child
at school without parental permission as part of that specialist's
responsibility to investigate a referral to the Child Protective
Services Division of the Arizona Department of Economic Security.

A.R.S. § 8-546.01.C provides, among other things, that
a protective services worker shall: :

3. Upon receipt of such information,
_make a prompt and thorough investiga~
tion which shall include a determina-
tion of the nature, extent, and cause
of any condition which is contrary to B
the child's best interests and the
name, age, and condition of other
children in the home.

4. Take a child into temporary custody
if there are reasonable grounds to
believe that the child is suffering
from illness or injury or is in immed-
jate danger from his surroundings and
that his removal is necessary. Law

. enforcement officers shall cooperate

- with the, department to remove a child
from the custody of his parents, guard-
jan, or custodian when necessary.

A.R.S. § 8-223.A also authorizes a child protective
sexrvices specialist of the State Department of Economic Security,
‘as well as a law enforcement officer, to take a child into
temporary custody if there are reasonable grounds to believe that
the child is suffering from illness or inijury. or is in immediate
dangex from his surroundings, and that his removal is necessary.
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Since a protective services worker is given the power
to take a child into temporary custody under the circumstances
set forth in §§ 8-223.A and 8-546.01.C.4, he is implicitly given
the power to question or interview that child concerning those
circumstances if he reasonably believes them to be present.
Furthermore, there is nothing in the Arizona Constitution or
statutes which indicates that an exception has been carved out
from the application of the ahove-mentioned statutory provisions
when children are upon school property. '

Consequently, a protective services worker cannot be
prohlblted from coming upon school property to questlon a child
if that worker reasonably believes that the child is suffering
from illness or injury or is in immediate danger from his sur-
roundings, provided that the questlonlnu is limited to those
matters. No parental consent 1s necessary. In this connection,
it is our belief that the board of trustees of a school district
may adopt a rule, pursuant to A.R.S. §§ 15-441.A and 14-442.A.6,
prohibiting a protectlve services worker from questioning a
child while such child is rightfully within the custody of the
school authorities with respect to any matter not related to an
illness of or injury or immediate danger to the child. In other
words, we do not believe that A.R.S. § 8~546.01.C.3 gives a pro-
tective services worker authority to question a child while he is
rightfully within the custody of the school authorities with re-
spect to matters not encompassed within A.R.S. §§ 8-223.A.3 and
8-546.01.C.4.
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