- Dear Mr, wrighti_

S ~January 4, 1949

. LAW LiBRaRY

Arizona Corporation Commission

R WIONA ATIOINEY GeNER,

_?ﬂtﬁéntidn: Wilson T Wright, Chairman

This ﬁiii’ackndwlédge receipt of your letter of

‘December 27, 1948 asking the opinion of this office on the

following:

"The Commission has for a number .
-of years required Fidelity Bonds
of certaln of its employess,
particularly those who have di-
rect responsibilities in the

" ‘handling of receipts and appropris=
ations, ,

As has been customary, payment of
the premiums for these bonds were
made from funds appropriated by
the State Legislature to the Com=
mission for Operating Expenses,

" It has now come to our attention
that the State Auditor will not
bonor claims for the payment of
Bond premliums, except in cases
wherein the Statutes specifically
provide for the bonding of publiec
officials, _ '

Will you kindly furnish us with

an officlal ruling as to whether
the Commfission ¢an require certain
of our employees to furnish Fidelity
Bonds with premiums to be paid from
State funds., ¥Your early ruling in
this'watter will be greatly appreci-
ated, o : '
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¢

Your question is whether or not your Commission

- can require certain of your employees to furnish Fidelity

Bonds, and if the premiums of said bonds may be paid from
State funds, - '

- Invanswering your question, we first invite your
attention to Section 12-203:

Rofficer liable for acts of
-deputy--Bond of deputy,. :
Every officer is lgaﬁ%e on

his official bond for any -
official negligence or mise
conduct on the part of any

of his deputies, clerks or
assistants, and may require

an officlal bond from a deputy
appolnted by him, in an smount
not greater than, and conditione
ed as, that required of the
principal officere. The bonds

of deputies, clerks or employees,
unless otherwise provided by law,

shall be agproved by the appoint-
ing power,' :

You will note from the above section that you may

require deputies or some of your clerks or employees to give
a bond. : '

, We next invite your attention to Section 12-307,
A,C.A, 1939, Supplement: S

®Premium on bonds public charges.
‘Whenever a public officer or

his deputy or assistant gives
bond for the performance of the
duties of hils office, and the
surety of such bond is a corpora=
tion, the premium for the writing
of such bond shall be a public
charge of such officer and shall
be paid by the state or county, \
as the case may be, out of the
general fund,"
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You will note from the above quoted section that
the only premiums that become a publie¢ charge on publie
officers! bonds are a public officer, his deputy, or assistant,
and there is no provision in the General Law, supra, where the
premiums on the bonds of clerks or employees can become a
public charge and be paid out of State funds. However, if, by
a specific statute, an employee or clerk is required to be

- bonded in such a case, it 1s our opinion that the premiums-

on such employees! and clerks! bonds are a public charge and
should be paid from State funds,

Your very truly,

FRED O, WILSON
Attorney General

MAURICE BARTH
Assistant Attorney General
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