January 21, 1949

Roy B. Rummage, Director ‘i‘ig}f}’ ?{ﬁ a*;'g-

Division of Insurance © THHLUHR by 5}’:35‘5"%‘!{1{ ! g{:
Arizona Corporation Commission PSR 'JLHWL
Phoenix, Arizona ] , o

Dear Mr. Rummages

co e . We are in receipt of your letter of December 15,
1948 in which you ask the opinion of this office as to
whether:

®an insurance company organized
and operating under the Benefit
Insurance Corporation Law of 1943
can include in its policies of
-1ife insurance or accident and
health insurance, a provision
for reinsuring its claim liabil-
ities 100% in another insurance
carrier?™

There seems to be nothing in Section 61-1018,
A.C.A, 1939 titled "Prohibited provisions™ which would pre=
vent such a provision. And the loglc of the situation
seems to support the view for the reason that such rein-
surance strengthens rather than weakens the protection given
the policyholder, ,

You further ask:

"Would such & provision permit
.the re-insurance premiums to
be paid by the mortuary or .
morbidity fund?®
- The answer to this question 1s "Yes", if and only

if the reilnsuring is undertaken by another Arilzona Benefit
Insurance Companye. If the reinsurer 1is not a benefit company,
or i1s an out-of-state company, mortuary funds may not be used

- for such reinsurance premiums,
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The logic and reasoning behind this answer is as"®

follows: Section 61-1009, A.C.A, 1939 sets up gertain

definite mandatory requirements for contribution to a
mortuary fund for benefit companies. These requirements

are more strict than those providing for the use of funds
for legal reserve companies, and more strict than some ‘
foreign benefit laws provide, The strictness is caused by
the fact that the benefit law contemplates a smaller company

- with less policyholders over whom to spread the risk, Rew
1insurance by another Arizona Benefit Company would provide,

in effect, for the same fund contributions as outlined in
Section 61-1009 for such reinsurer would be bound by this
same statute., Reinsurance by another kind of company might
not so provide, and the statute is mandatory, :

'Therefore, mortuary funds may be used for reine
suranceé premiums only if the reinsurer is an Arizona Bene=
fit Company,. ' - :

R Trusting this answers your question and with
kindest personal regards, :

Yours very truly,

FRED 0, WILSON
Attorney General

EDWARD JACOBSON . ‘
Assistant Attorney General
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