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Attorney General

BRUCE E. BABBITT
STATE CAPITOL

} . ) ) nwnn::::u:nu
Phoenix, Arieonn 85057 75 '_935.-

July 31, 1975

Mr. Robert Hathaway

Assistant Director )

Arizona Department of Revenue i EREEY

Division of Property and Special Taked

Capitol Addition TR

Phoenix, Arizona 85007 ﬁ?!4555~
; ;

Dear Mr. Hathaway:

This letter is in response to your letter of June 19, 1975,
requesting advice concerning the interpretation of amend-
ments to A.R.S. §§ 42-136 and 42-271 recently enacted into
law by the Thirty-Second Legislature. See ch.24, 25 (1975)
Ariz., Laws, lst Reg. Sess,

First, we will examine the amendments to A.R.S. § 42-271,

the statute which provides the exemptions from the property
tax. In determining whether or not a particular property

is exempt from property taxation, the Constitution, statutes,
and judicial decisions construing them must be examined.

The applicable constitutional provision provides:

Property of educational, charitable, and

religious associations and institutions not
used or held for profit, may be exempt from
‘taxation by law. Ariz. Const. Art. IX, §2.

The words "associations" and "institutions" have been inter-
preted to mean the established organizations themselves and
not the buildings owned or occupied by them. Conrad v.
County of Maricopa, 40 Ariz. 390, 12 P.2d 613 (1932).

The two newly enacted subsections of A.R.S. § 42-271, sub-
sections 10 and 11, provide the following:

10. Property used for operation of a health
care institution which provides medical ser-
vices, nursing services or health related
services to handicapped persons or persons
sixty-two years of age or older, and which
is not used or held for profit.

11. Property used for the operation of a
residential apartment housing facility which
is not used or held for profit and is
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structured to the care or housing of handi-
capped persons or persons sixty-two years of
age or older, and for which a subsidy or pay-
ment is given by federal, state or local
government or by nonprofit organizations in a
substantial amount in relation either to the
amount given or to the total annual operating
expenses to pay for principal, interest and
operating expenses provided such nonprofit
organizations are not created or operated for
the primary purpose of providing such subsidy
or payment.

The examination of subsection 10 and the previously quoted
constitutional provision indicates that the following require-
ments must be met for property to be exempted from taxation
under this subsection:

1. The property must be owned by a
charitable, educational, or
religious organization;

2. The property, its structures and
appurtenant land, must be used for
operating a health care facility;

3. This facility must provide medical
services, nursing services, or health
related services;

4. These services must be provided to the
handicapped or to persons 62 years of
age or older; and

5. The property, its structures and appur-
tenant land, must not be used or held
for profit making purposes.

Additional guidance regarding the meaning of the terms health

care institution, medical services, nursing sexrvices and health

related services may be obtained by consulting A.R.S. § 36-401,

The examination of subsection 11 and the previously quoted
constitutional provision indicates that the following require-
ments must be met for property to be exempted from taxation
under this subsection:
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1. The property must be owned by a charitable,
educational, or religious organization;

2. The‘property, its structures and appurtehant
’ land, must be used for the operation of a
residential housing facility;

3. The facility must be organized for the care
or housing of handicapped persons or persons
62 years of age or older;

4. The facility must be subsidized by the
federal, state, or local government or

supported by payments from nonprofit
organizations;

5. The nonprofit organizations referred to
above must not be created or operated for
the primary purpose of providing support
payments to the facility.

6. The amount of the subsidy or payments
received in any year must be a substantial
portion of the facility's total annual
costs for principal and interest payments
on loans outstanding on the facility and
for operating expenses.

7. The property, its structures and appurtenant
land, must not be used or held for profit-
making purposes.

One of the problems in interpreting this statute is deter-
mining the meaning of the word "substantial" as used in the
phrase "in a substantial amount". "Substantial" is defined
as meaning considerable, an important or material part.
Webster's Third New International Dictionary 2280 (1961);
Black's Law Dictionary 1597 (4th ed. 1961). The Department
of Revenue will need to define the term "substantial" more
specifically by regulation or directive if uniform inter-
pretation of the term is to be achieved. Otherwise, the
meaning of "substantial" will be subject to varying inter-
pretations by the County Assessors,
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Additionally, it is our opinion that the words "to the
amount given", which are used in the phrase "in a substan-
tial amount in relation either to the amount given or to
the total annual operating expenses", have no meaning
because every nominal subsidy or payment is a substantial
amount in relation to itself. The words are too ambiguous
to permit a reasonable construction of them.

To exempt property from the property tax under the new
exemptions, subsection 10 and 11, the owner must make appli-
cation for the exemption pursuant to the procedure provided
by A.R.S. §§ 42-272 to 42-275. The burden of proving that
particular property qualifies for the exemption is upon the
owner who must establish his right to the exemption. State
v. Allred, 67 Ariz. 320, 195 P.24 163 (1948); Fry v. May

and City Council of Sierra Vista, 11 Ariz. App. 490, 466 P.2d
41 (1970); Chesney v. Byran, 15 Cal,2d 460, 101 P.2d 1106
(1940). It is the duty of the County Assessors to determine
whether or not a property is in fact exempt under the statu-
tory and constitutional provisions once the owner has pre-
sented his timely request for exemption and proof that the
property qualifies for the exemption. A.R.S. §§ 42-274,
42-275; Baldwin v. Rohrer, 105 Ariz. 49, 459 P.2d 309 (1969);
Calhoun v. Flynn, 37 Ariz. 62, 289 P.157 (1930). The County
Assessors have no duty or authority to seek out properties in
their jurisdiction which may qualify for exemption from property
taxation under new subsections 10 and 11.

Additionally, the new exemptions provided by subsections 10 and
11 cannot have effect for tax year 1975. We recognize that the
Legislature has expressly granted a refund of taxes for the
1974 tax year to those health care and residential facilities
that gqualify for the exemptions provided by subsections 10

and 11 and make timely application for them. See ch.25, § 2
(1975), -Ariz. Laws, lst Reg. Sess. The reason for this is

that the procedure for making application for the exemptions,
A.R.S. §§ 42-272 to 42-275, must be followed. A person entitled
to have his property exempted must file the affidavit or

other proof of the qualification of the property for exemption
between the first Monday in January and March 1 of each year

or the exemption is deemed waived. A.R.S. § 42-275. Since

the new subsections became law on May 12, 1975, there is no
opportunity for an owner to comply with these filing require-
ments. Therefore, the exemptions provided by subsections 10
and 11 are, by statute, not applicable to the 1975 tax year.
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Nelson Machinery Co. v. Yavapai County, 108 Ariz. 8, 491 P.2d
1132 (1972); Fry v. Mayor and City Council of Sierra Vista,
11 Ariz. App. 490, 466 P,2d 41 (1970).

Next, we will examine the amendment to A.R.S. § 42-136.  This
amendment provides:

All real property and improvements thereto
and personal property used for the operation
of residential housing facilities not used or
held for profit and structured to the care or
housing of handicapped persons or persons
sixty-two years of age or older. A.R.S.

§ 42-136(5) (b).

The following requirements must be met for prbperty to qualify
for this classification:

1. The property must be used for the
operation of a residential housing
facility;

2. The buildings and appurtenant land
composing the property must be organized
for the care or housing of handicapped
persons or persons 62 years of age or
older; and

3. The facility must not be used or held for

profit-making purposes. ‘

If any property, regardless of its size, can satisfy these
requirements, it can qualify for this classification. The
important element here is whether or not a profit is derived
from the use or ownership of the property. The general pur-
pose of this new sub-classification is to permit certain
nonprofit apartment facilities for the aged and handicapped
to be classified as residential property rather than commer-
cial property. :

Since the amendment was made retroactive to December 31,
1974, those properties which qualify for this new sub-
classification must be reclassified for the 1975 tax year.
The duty to properly classify property is a mandatory duty
of the County Assessors and the Department of Revenue.

"~ A.R.S. §§ 42-122, 42-221.
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If an apartment building and the land on which it is situated
are part of a larger apartment facility but-qualify to be
exempted from taxation, the value of the building and

the land on which it is situated should not be included in

the taxable value of the facility's buildings, land, and

other improvements. If part of an apartment facility qualifies
to be classified as class five property A.R.S. § 42-136(5)

and the remainder qualifies to be classified as class three
property A.R.S. § 42-136(3), a weighted average assessment

ratio, weighted by the value of land and improvements in each

class, should be calculated for the entire facility. It may
be more efficient to subdivide parcels of property into their
exempt, class three, or class five components in those situa-
tions where the physical divisions between the components can
be readily determined and made.

Very truly yours,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General
~ N ) ¢
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JAMES WINTER
Chief Counsel Tax Division
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