March 11, 1949

Mr., H., J. Shouse LAW
Deputy Dairy Commissioner R
101 State House ﬁq§’"§] 7 )’
Phoenix, Arizona 'ngﬁa
”\

Dear Mr. Shouse: o S _ | j !LE%MMI

In response to your letter of March 4, this office
has Investigated the matter relating to the commercial dairy
product known as “Reddi-wip". This product appears to be,

_from the description thereof printed on the lithographed sale

container which accompanied your request, composed of pasteur-
ized cream, milk solids stabilizer, sugar, vanilla, nitrous
oxide and carbon dioxlde gas.

Paragraph (c) of Section 50-901, A.C.A.1939, defines

dairy produets as including "milk and cream and milk products
# % 2" .

: Paragraph (b) of the same section defines milk pro-
ducts as follows:

R1M¥ilk products! shall imply all edible

. products other than raw milk or cream, but
derived or produced therefrom, elther
whole or in part thereof, and shall include:
Pasteurlized milk or cream; chocolated skim,
part skim or whole milk; evaporated or con-
densed milk or cream; dried or powdered
milk or cream; bdbutter; buttermilk; either
liquid, condensed or dried; cheese or cot-
tage cheese; frozen dalry products, and
all other similar products of milk".
(Emphasis supplied)

Paragraph (v) provides:

"t Manufacturing milk or cream' 1s such milk
..or cream as shall be used in the production
or manufacture of manufactured milk products™

By reason of the foregoing definition it is the
opinion of this office that the product described as "Reddi-

‘'wip" 1s -a "dailry product® and therefore subject to the regu-
lations under the Dairy Code.
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~ The first question you ask 1s: "Must the cream used
be grade A?". We do not belleve that it is mandatory that the

cream used be grade A as long as the product meets the standards

for health and cleanliness by bacterial tests. However, if the
can has a label on it which indicates that the cream content is
grade "A" cream, then the cream used must be grade "AM cream.
Your second question is: "Must the grade of the
cream used be specified on the label?". This question is
partly answered by the answer to question number one in rela-
tion to the use of grade A cream., However, we do not believe

that the use of Grade B cream for instance would be prohibitive,

providing the bacterial tests and others meet the standards of
the Department, and in that 1nstance, the specification of the

grade of the cream used in the product need not necessarily be
Indicated on the lsbel.

- Answering your third question: "Should the words
light, heavy, or extra heavy be used on the label to designate
approximately how much butter fat the cream contains?®, your
attention is invited to Section 59-937, "Labeling of Dairy

Products®, so far as pertinent to your question reads as
follows:

"% % % No dairy products shall be sold, other
.than such as shall have been labeled as here-
in specified. All such products when sold
shall have the container thereof plainly and
legibly labeled as to the contents thereof,
the grade or class, if any, the name of the
manufacturer and whether produced within or
without the state. # % % %,

From the above quotation we do not believe that the
words light, heavy or extra heavy are necessary or that a per-
centage should be used on the can such as "not less than 25%V.
In the event the label states that the product contgins a per-
centage of 25% or more, the product should of course contain

& percentage of 25% or more as far as butter fat contents are
concerned.

Your fourth question is: "Is 1t required that the
amounts of the various contents be designated 1n percentages
or some other manner?"., We do not believe that the percentage
of the various elements 1s necessary to be indicated on the
container so long as the label on the contalner is plainly
and legibly labeled as to the contents thereof, the grade or

‘o
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.

class, if any, as provided by Section 50-937, supra, and also

. such combination of elements as contalned in the sales con-.

tainer 1s wholesome and edible.

_ It appears from a study of the contents as set forth
on the label that they are not such elements as would consti-
tute an adulteration as defined by Section 68-402, A.C.A.

1939, nor does it appear to be mislabeled as defined by Sec-
tion 68-403 A.C.A.1939. ' : ' I

'Very' truly yours,

FRED 0., WILSON
Attorney Genersal

PERRY M. LING
Chief Assistant
Attorney General

MAURICE BARTH
Assistant Attorney General

PML:1h
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