March 26, 1949 -

Dr. E. Larson, ' '
Arizona Chiropractic Examining Board
1705 West Jefferson Street

Phoenlx, Arizona

Dear Dr, ILarson:

In answer to your letter of January 31, 1949, wherein
you ask: '

"Would you please render me an opinion on the
.following:

The Arizona Basic Science Act states that
& Chiropractic license shall not be issued,
until after the applicant has received a
Basic Science certificate, '

Would it be legal for the Arizona Chiro-

practic Examining Board to give a Chiropractic
examination to an applicant who has not re-
ceived hls Basic Science Certificate, providing -
the Chiropractic Board does not issue the Chiro-
practic license? The Chiropractic Board would,
only, issue a letter to the applicant having
passed the examination, that the letter was no
license, but because the examination had been
passed, just as soon as the applicant had received
his Basic Science Certificate, then the holder
of saild letter could submit the letter and re-
ceive his Chiropractic license",

you are advised that the chiropractic statdte, Article 7,
Chapter 67, A.C.A.1939, does not say anything about basic
sclence examination. Section 67-703 reads as follows:

"Application for license--Qualificatlions--Fees.
.Any person desiring to practice chiropractic

in this state shall make written application

to the board upon a form and in such manner )
as prescribed by the board. The applicant

shall be a graduate of a chiropractic school

or college teachlng & resident course of

-three (3% years, of not less than six (6)

months each; state his qualifications in

his application; be of good character and
reputation, #* % %" .

This statute does'not provide for basic science
examination, but when we read the Basic Scilence law, Section
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"Application for examinatlon--Fees--School
-attended--Disclosure not required.-- Any
person not hereinafter excepted from the
provisions of this act desiring to practice
healing in this state shall apply to the
secretary of the state board of examiners
in the basic sciences, on blank forms pre-
pared and furnished by said board, to be
examined in the basic sciences at the next
examination therein following the making
of such application and for a certificate
of registration in the basic sciences,
-accompanylng such application with a fee of
. twenty dollars ($20.00) and sufficient and
- satisfactory proof that the applicant is
twenty-one (21) years of age or over, 1s of
good moral character and possesses an educa-
tion equivalent to graduation from an ac-
credited high school of this state; provided,
. that no applicant shall be required nor re-
quested to disclose in such application the
professional college or university he may
have attended nor the branch or system of
healing which he intends to pursue",

we find that the qualifications required by this statute do
not include any special training in any ‘special branch of
healing but specifically say that the applicant for a basie

. 8sclence examination shall not be required to disclose the

school that he has obtained training in or the branch of
healing he intends to pursue, However, pursulng the basic
science statute further, we have three paragraphs which provide
for penalties; one for an individual practicing any of the
healling arts without a basic science certificats; another for
fraudulently obtaining a license; and another for obtaining

8 license or attempting to obtain a license to practice the
basic science arts without a basic science certificate.

It 1s our opinion that you may givé the chiropractic
examination to an individual who has not passed his basic

science examination wilth the understanding that his license will
not be 1issued until he has passed his basic science examination.
Such a clause could be inserted in your application form.

Very truly yours,

FRED O. WILSON, Attorney General

CHAS. ROGERS, 49-67
Assistant Attorney General



