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' Op. No, 52-128

Mr, Hugh J, Crawford
Superintendent, Consolidated

School District No. 8
¥Window Rock, Arizona

Dear Sir:

¥e have your request for an opinion on the follow-
ing questions: '

: "I would like to have your inter-

\ pretation of Section S54-%433 of the

. Arizona Code., Does this section of
the School Law prohibvit a Principal
or Superintendent of a school with
less than $00 pupils from emnloying
& secretary? Does this seciion
definately fix the salary of such a
secrefary at $900,00 per year or less?

I would also like to know by what

sectlon of the Arizona Code does the . .
County School Superintendent get the -
authority to require 21l teachers to

submit coples of thelr contracts with

the Boards of Trustees before he will

issue their salary warrants?"

Section 54-433, referred to by you, 1s so clear that
it needs no interpretation. The law specifically provides
that the Board of the School District may employ a secre-
tary only when it has an average attendance of five hun-
dred or more puvils. The Board, by unanimous vote, may
pay the clerk no%t to exceed $100,00 per annum. It further
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provides that in school distriets having a school popu-~

"lation of one thousand or over the Board of Trustees may

employ & secretary to perfornm other cilerical ducies in
connection with the school as may be required and the
salary shall not exceed $900.00 per annum.

 Section 54-%16, 1951 Cumulative Pocket Supplement,
provides: , Co L o

‘" # % & The board may, at any time
after the annual election and quali-
fication of the new members, enter
Into contracts with teachers, prin-
¢ipals, Janitors, attendance officers,
school physiclan, school dentist,
nurses, and other employees neces-
gary for the succeeding yeer, and

fix their salaries, * # %

: It 1s to be noted by the above quoted scction of
our law that the only authority to employ sccretaries
and employees 1s by the Board of Trustecs; therefore, 1t
is our opinion that you are without authority, as super-
intendent, to employ a secretary, :

_ Answering your second question, we fall to f£ind any
law that expressly authorizes the superintendent to with-
hold the salary warrants if the tcacher refuses to submit

‘@ copy of his contract. However, we have the following

provisions that have to be met before a teacher may re-
celve hls salary. Section 5%-1001 and Section 54-1005,
8o far as material to your question, provide:

"54-1001. Duties.--Every teacher
shall:

Present his certificate to the
county superintendent, who shall
record 1t, before assuming charge
of a school;

LR BN BE 2 BE N

Make an annual report for the
entire school year to the county
superintendent at the time, and
in the manner, and on the blanks
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prescribed by the state board of
educatlon, and such other reports
as may be required by the super-
intendent of public instruction,
county school superintendent or
board of trustees.”

"54-1005. No salary without cer-
tificate,.-~lo warrant phall be
drawn in payment of a teacher's _
salary by the county superintendent,
‘unless such teacher is the holder

- of a legal certificate in force

- for the full term for which pay-

- ment is demanded.”

\ While there i1s no statute that requires a teacher
to flle a copy of his contract with the County Super-

Antendent, he might need to have the contract exhibited
to or flled with him so that he may know the amount of

salary and length of employment, etc., in drawing salary
-warrants . '

: Trusting the above answers your questions satisfac-
torily, we are o ' ,

~ Respectfully,

FRED O, WILSON
Attorney General

MAURICE BARTH
Assistant Attorney General
MB :mw
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