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Phoenix, Arizona
Dear Mr., Hilkert:

We have your request of some time ago concerning
the interpretation of the new accountancy law enacted by the

_recent legislature as .Chapter 85, Laws of 1949,

As stated by you, this law does not become effec-
tive until June 18, 1949, for the reason it does not carry
the emergency clause.

-Your questions concern two general subjects, namely:

.Changes ‘made by Chapter 85 in the scheduls of fees for taking

examinations for C.P.A., and changes made in the qualifications
necessary to make applications for examinations for C.2.A.

Your first statement is as follows:

"(1l) TUnder the old law, those who paid the

.$25 fee for the November 1948 examination,
and who did not pass, would be entitled to
retake the examination the next time (in
May 1949) without paying a fee, Does that
remain unchanged under the new law which

does not go into effect until after the May
examinations?"

Inasmuch as Chepter 85 does not become ogperative until
a date subsequent to the May examination you would, of courss,
operate under the old law in holding that examination.

Your next ingquiry is:

"(2) If the new law does not go into effect
-until June 25th, will those who register for
the lMay 1949 examinations come under the pro-
visions of the old law? 1If they &, will
they be entitled to retake the examinations
next November without paying a fee if they
fail 1in the May examlnatlions? In other words,
will the fact that they registersd under the

+ 01d law, paild the {25 fee under it, and took
the May examinatlions and falled, entltle them
to the benefits of a free examination in
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November even though the new law
becomes effective in the period of
time between the May and November
1949 examinations?®

It is our opihion-wﬁen_the:new law, Chapter 85, bew=
comes effective, 1t will supersede the old law, and examina~
tlons held under Chapter 85, will be conducted without referonce

“to the old law. You wlll note that the amended sections all

read, "Sec. 67-60L (etc.), Arizona Code of 1939, is hereby amended
to read:": The 0ld section is hereby eliminated as though it had
never existed, and you will operate under Chapter 85 without ref-
erence to the old law. The fee pald by applicants under the old

"law may not be used for an examination held in November, 1949,

Reférring to your inquiries regarding'applications

"(1) If the application was before the
-Board before the Governor signed the new
law, would the applicant be entitled to
a certificate under the old law wnich re-
quired a place to transact business in
Arizona and not residence as the new law

~requires, assuming further that the Board
passes .on the application before the ef-
fective date of the new law in June?™

Obviously, if the appliCationvwaé filed and acted upon
by the Board before June 18, 1949, the action of the Board would
be valid, - . _ .

Your next inquiry is:

"(2) Assuming the same facts as in (1)
.preceding, except that the Board does

not pass on the application until after

the new law takes effect in June, should

the Board continue to pass on eligibility
under the provisions of the old law after
the effective date because the application
had been beforse the Board and in process ,
durlng the period of the o0ld law, or should
the Board require residence of the appli-
cant as soon as the new law becomes effec-
tive even as to those applications which
~the Board has had under consideration during
the perlod of the old lawe"

It 1s our opinion, if the application was filed befors
June 18 and at that time the applicant was fully qualified under
the old law, he would be entitled to a certificate under that .
law, even though the Board did not act upon his application until
after June 18th, :  49-136 '
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Inqulry number 3 is:

-"(3) As to those applications which
-eilther have been, or which will be re-
ceived before the new law goes into
effect in June, Will there be any dif-
ference as to those applications re=-
celved before the Governor signed the
new law and those received during the
ninety day period after the signing of
the law which might be called the wait-

ing period for the new law to become
effective?"

As stated before herein, the o0ld law remains opera-
tive until Chapter 85 becomes effective on Jure 18, 1949, and

there 1s no difference in its operation during the pnrlod prior
to ‘that date.

Inquiry number 4 reads:

"(4) Assuming that all applications
.which come before the Bogrd prior to

the effective date of the new law in
June 1949 are to be governed by the
eligibility requlrements of the old

law, and assuming further that ths

Board decides after the effective date

of the new law that the applicant had
not qualified under the o0ld law because
he did not have a place for the trans-
action of business in Arizona and deniles
the application on that ground, would it
be sufficient 1f the applicant then es-
tablished a place to transact business

in Arizona to qualify him for a certifi-
cate, or would the fact that the Bogrd
had rejected his application make it nec-
essary for him to file a new application
and meet the requirements of the new law
which would mean résidence in the State?"

As indicated in our answers to your otner inquiriss,
when Chapter 85 becomes effective, the situatlon then created
is as though the o0ld law had never been in effect, except as
‘to those applications made prior to June 18 by applicants
clearly qualified under the previous law., As to those not so
qualified and whose applications are rejected, they must make

new applications under the new law and mest all of the require-
ments of that law,
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Several other laws were enacted by the recent
legislature posing problems similar to those presented by
you, therefore we have deferred answering your request until
all of those questions could be answered togethers

Trusting we have given you the information you
desire, we are : o

Very truly yours,

FRED O, WILSON
- Attorney General

PERRY M. LING
Chief Assistant
Attorney General
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