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‘Mr, Robert C, Bohannan, Jr. - ,
Commlasioner , ;
Department of Public Welfare _ ¢7é3
State Ofrice Building uj}? J ’

Phoenix, Arilzona
Dear Mr, Bohannan:

We have your letter of May 19 which reads as follows:

"This Office respectfully requests
. ' | your opinion on the following matter:

Title IV, Scction 303A, of the Social
Security Act, provides a maximum grant
under which the Federal Government will
participate in the Aid to Dependent
Children program, of $27.00 per month
for the first child, $27.00 per month
for the relative with whom the dependent
child lives, and $18.00 per month for
each additional child.

ACA 1939, Section 70-4O4, as amended,
simply provides for & maximum of $5%.00
per month for a family containing one
dependent child, and $18.00 per month

- for each additional chiid. -

In a few cases, 1t 1s found necessary to
give the Ald to Dependent Children Grant
to a relative, within the definition, who
is not himself in need, i.e., an aunt who
may be taking care of and providing for
her nlece in the role of foster mother,

. In such a case, Federal matching stops

| at $27.00 a month for the first child,
J '
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The question for your determination
is whether or not this Depariment is
required to pay State funds, above
the $27.00 per month that the Federal
Government will match, up to $5%.00
per month for the first child, accord-
ing to his budgetary neceds, as would
appear to be required by the above-
cited section of the Arizona Code, or
- Whether the Department 1s required to
limlt payment of both Federal and State
funds to the $27.00 per month for the
first child, which the Federal Govern-
ment will match under the Scetion of
the Social Security Act cited supra.”

As stated in your letter, Section 70-40% ACA 1939,
&s amended, is the section of our Code which prescribes
the amount of assistonce a family rcceiving grants of Aild
to Dependent Children may obtzin, This section provides:

- "Amount of assistence.~-In determining
the smount of asalstance which a reclip-
ient may receive, it shall be the duty
of the state and county departments to
consider &nd take into account living
eonditions and all facts and circunm-
stances surrounding the applicant or
reclplent, including his earning capac-
ity, income and resources, from what-
ever source recelved; the amount of
assistance when added to all other in-
¢onie resources, support and maintanance
shall provide such person with & reason-
abie subsistence compatible with the mode
of life to which the recipient is accus-
tomed. 1In each case an agsistance plan
shall be adopted based upon the foregoing.

In no event, however, shall the total
‘amount of assistance paid under the pro-
visions of this article to any racipient
exceed the sum of: '

Fifty-four dollars ($5%.00) for a famil&

containing one dependent child, and elght-
“een dollars ($18.00) for each additional
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’

dependent c¢hild; provided, however,
in no event shall any one family re-
celve assistance in excess of one
hundred fifty dollars ($150,00) per
month," - - S

: The first paragraph of the quoted secetion directs

the state and county offices to adopt a budget for the
reclpient. The second and third parasraphs 1imit the
amount that.can be paid to the recipient irrespective

of the budget. If we construe this section alone, with-
out reference to the Federal Soclal Seccurity Act$ it clear-
1y appears that a famlly could properly receive $54.00 per
month in grants of Aid to Dependent Children if the budget
of the dependent child was in that amount. For example,
assuming a hypothetical situation wherein a dependent child
i1s living wlth a self-supporting aunt and the budget for

‘the child, by 1tself, 1s determlned to be $54,00 per month,

we believe the child, Eursuant to thig gsection, would clecar-
1y be entitled to the $54%.00. _

~As you stated in your letter, the Federal Social Security
Act breaks dowm the $5%.,00 for a family of one &dult and onc
¢hild, designating $27.00 for the child and $27.00 for the
relative, If possible, the Arizona statute should be construed
together with the Federal Act. 1In fact, Section 7 of Chapter
70 of the Code provides that the Federal Act sh2ll control
should the State Act be inconsistent with the Federal. How-
ever, Iin this Instance there 1s no inconsistency between the
Federal and State Acts. The Federal Act merely states thet
it will not participate in expenditures in excess of $27.00
for the first child and $27.00 for the child's relative, It
does not purport to prohibit a state from paying in excess
of $27.00 for the first child, If Section 70-40% were am-
biguous then the breakdown of the 454,00 prescribved in the
Federal Act would be helpful in determining how tmuch the first
c¢hild could recelve; however, it is our opinion that the lan-
guage used 1n this sectlon 1s cledr and unambiguous. Thus, a
family containing one dependent ehlld may receive $54,00 per
month if the budgetary needs of such chlld are as much as $5% .00,

Very truly yours,

FRED O, WILSON
Attorney General

KENT.A, BLAKE

Assistant Attorney General
KAB:mw
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