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OFFICE OF THE

Aftorney General

STATE CAPITOL

Phoeniz, Arizann B5O07 e S

August 8, 1975 ;25:74';2551;

BRUCE E. BABBITT

Dr. George L. Hall

Executive Director

State Board of Directors for
Community Colleges of Arizona

1535 West Jefferson

Phoenix, Arizona 85007

Dear Dr. Hall:

This letter is in response to your letter request
dated August 1, 1975, for an opinion of this office
concerning the propriety of the method adopted by the
State Board of Directors for Community Colleges of
Arizona to determine "the operational expenses per
capita per annum" as that phrase is used in A.R.S. §
15-693. That section pertains to, among other things,
the amount that a county of a student's residence must
reimburse a community college district located out of
the county for the attendance of that student at one
of the district's schools.

It is our understanding that your request is
limited solely to the amount to be charged a county
with respect to one of its resident students who en-
rolls in extension courses offered in that county by
a community college district which is located in another
county. Putting it another way, your request does not
relate to students from one county who enroll in courses
being offered in another county by a community college
district located in that other county. It is our fur-
ther understanding that the extension courses are only
offered in an area which is not part of an established
community college district.

Subsection B of A.R.S. § 15-693 states, in relevant
part, as follows:

It shall be the obligation of the county
of the student's residence to reimburse the
district [in which the student attends school]
an amount equal 'to the operational expenses
per capita per annum, as determined by the
board, minus the amount of average state aid

. per capita per annum. . , .
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That subsection then further provides that the amount

of average state aid per capita per annum, for the pur-
pose of making the calculations required by the above-
quoted provision, shall be determined by dividing the
total amount of state aid, as provided in A.R.S. § 15~
690, by the total number of full-time equivalent students.

It is our understanding, based upon a review of
your letter and our conversations with you, that the
Board has determined the total direct costs incurred
by the community college districts in-offering the
extension courses, and has added thereto an additional
amount to cover the indirect overhead expenses which
the districts incur in connection with offering such
courses. A calculation was then made concerning the
state aid properly allocable to those courses. After
both of those figures were determined, the second was
subtracted from the first to arrive at the net expense
to the offering district. The remainder was then di-
vided by the total credit hours taken in the extension
courses to arrive at a net cost for each such credit

hour.

. Based upon our review of the above-mentioned
statute, and for the reasons set forth in your letter,
we believe that the method utilizeg by the State Board
to make the calculations required by A.R.S. § 15-693,
as set forth above and in your letter, is proper and
within the discretion given to the State Board by that

statute.
Sincerely,
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BRUCE E. BABBITT
Attorney. General
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