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| , August 4, 1952
Vo o Op. No. 52-22}4

Dr. M, W. Conway, Director
Arizona State Hogpital
2500 E, Van Buren Street
-Phoenix, -Arilzona

Dear Doctor Conway:

This is in reply to your letter of July 19, 1952, wherein
you ask our opinion on two questions, The first one being:

"Do the laus of Arizona presently require
& sheriff to return to the Arlzona State
Hogpital eccaped patients whenecver picked
up-on the outside, or are we obligated to
‘send for them ourselveg?"

VHe havewsearched-thehstatuﬁes-neg&?dlng ingane persong, also
the requirements of the board of supervisors to pay expenses of
county officers, and the duties of the sheriff of the various counties,
In none of them have we found a law that specifically requires the
sheriff to return escaped patients. Paragraph 27, of Sec¢tion 17~
309 ACA 1939, sets out the duties of the supervisors of the county

regarding ingane persons, as follows:

"Contract for the transportation of insane
persons from their county to the State Hospital
for the Insane, or direct the sheriff to trans-
port such persons and allow the expenses
thereof;" . o .

Section 8-309 ACA 1939 provides definitely for the supervisors

to pay the expenses of transporting adjudged insane persons to the
hospital as follows: o -

"The board of supervisors of the county shall
cause such person to be conveyed to the state
hospital and shall provide for the same con-
finement and c.ire of such person until placed
therein, and the costs and charge therefor
shall be a county charge."

-
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Each of these sections apparently presumes that the county.
charge will end at the time the patlent is placed in the hospital.
The Legislature, in direciing how an individual should get Inbo
the hosmpital, sets up the ealire procedure in Section 8-307, ond
then ptates as follows:

" %4 ® JP tho court finda that such person
i1s mentally 111, and by reason of his mental
illness he be 1un danger, if at liberty, of
injuring himself, or the person or property of
others, it shall order and direct the confine-
ment of such person in the state hospital, or
to the veterans administration pursusnt to
ssction 42-319, Arizona Code of 1939, and he
shall: be confined thersin ond not discharped
. Ynerefrom until sufticlontly regtored to rea-
.son, vuless the order of commltment he for
observation as provided by law,' (Empbasis

v

Section 8-211 ACA 1939, as amended, prescribes the duties of
the puperintendent of the hospitsl as followa:

“The superintendent shall be sppointed by the
board., He shall have charge of the state
hogpital, supervise and dirsect its activities,
subject to the provisions of law and the rules
and regulations of the board, and be directly
responglble to the board for carrying out the
purpose for which the hospital is maintained.”

The purpose of the hospital 1s set out in Section §-205 ACA 1939,
883 amended: ' N

"A state hosvital for the insane shall be
malntained for the care and treatment of
persond who are adjudged insana and such
other mentally diseased persons as may be .
&drniti<sd in accordance with law, * #® #"

We find by looking over these quoted sactions of our statutes
that the superintendent shall keep a patient sent to the institution
and treat him until sufficlently restored to reason. You can gee
that the law 1s silent regarding your question, While it is pre-
sumed that the sheriff of the varlous counties will asslst in
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apprehending escaped patients and in some instances may return
them to the hospital, but we fall to see waereln the statutes
require the sheriff to do that. The statutes likewise direct
that the superintendent shall retain the patient in the hospital
until discharged.

We arc therefore of the opinion that the laws of Arizona do
not require a sheriff to return escaped patients to the Arizona
State Hospital. AR ‘

Your second question is:

"I've been requested by certain members of the
enbalmers group of Phoenix to permit them to
-take to thelr local undertaking establishments

- the bodies of patients at this ipstitution inm-
medlately after death for the purpose of embalm-
ing them even before consent has been secured
from the nearest of kin or the guardian,”

¥We fail to find any statute requiring you to deliver the bodies
of deceased patients to any undertaker without the consint of
relatives or friends who may be responsible for the payaent of the
billl, However, if you should deliver the body to a local undertaker
you would not be responsible for the payment of the enbalning ex-
pense, Nelther would the relatives be responsible aad the under-
taker could not collect, but it might put the relatives in an enm-
barrassing position i1f you did that before they gave thelr consent,
Nelther the statutes nor the rules of the board of healthn require
that a body be embalmed before burial or shipment unless 1t i1s being
transported out of the state.

~ Article 6 of Chapter 68, which is Sections 68-601 through 68-
621, as amended, of the Arizona Code, provide the procedure neces-
sary for you to follow regarding the securing of a burial pernit and
making & report to the local regisirar of vital statisties, ete,,
which, of course, yocu have been following, We call your attention
specifically to Section 68-603, as amended by the 1952 Leglslature,

the pertineat parts to your question being as follows:

"{a) The body of a dead person or fetus shall
not be interred, deposited in a vault, cremated
or otherwlse disposed of, removed from a regis=~
tration district, or held more than three days-
after death, except upon a burial-transit permit
issued by the local registrar of the district in
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which the death oceura or the body is found, and
guch permit shall not be isyued until a death or
“fetal death certificate 1s £iled with the loeal
registrar in accordance with the requiremeants of
~law and regulations of the state board of health.
o R EX 2R IR RN R SR :

() The state board of ‘health may makeiregulations

in conformity with the publie health laws, relating
to the disposal, transportazgon, interment or dis-

interment of the dead. ¥ #*

Paragraph‘(b)‘of Section 68-609,—53 amended by éhe 1952 Legig-
lature, is as follows! : 5 - .

~ "(b) A certificate of death or a certificate of
- fetal death;, on forms prescribed by the atate

department of health, shall be filed with the local
registrar of the distriet in vhich a death or feial
gegtE-QQCurwaithin three days after the occurrence,

- (e) Any pevrson uho knowingly inserts in 2 birth

. : ~or-@eath certificate falge informution as te zny

o

: . matter covered thersin or who knowingly impacts to
) - another falise infornution as to any Tuct reauived

to be shown in a birth or death certificate with
the intent that such information shalil be placed
therein 1s guilty of a nisdemeanor.” o
The 1952 enactuent will become effective Getober 1, 1952, and
of necegsity any rule that the board of hezith may make in accordance

with the 1952 enactment will not become effective before the effece
tive date of the Act, . . '

» We fail to find any isy or rule that requiresgyou, cr autherizes
you, to tvrn the bodlies over to local undertaking estoblishments.,

Very tru1y gours,

" FRED O, WILSOM
Attorney General

CHAS, RUGHRS o
Assigtant Attornecy General
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