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LAW LIPRARY
ARIORA ATTORREY GEUERL

August 29, 1949

John E. Farendorf, 0.D. .Sec'y-Treas.
State Board of Optometry

144 East Glendale Avenue

Glendale, Arizona

Dear Doctor Fahrendorf:

In reply to your letter of August 24, 1949

wherein you ask:

" % % % Must we accept for exam-
ination a graduste of a school of
Optometry, which school has never
been accredited by this or any
other Board of Exsminers in

"Optometry in Arizona, under the
five year clause % % * '

Which said clause 1s 67-1404:

" % % % In lleu of the evidence of

- education, the applicant may furnish
a certificate issued by the board
of optometry or other agency of
another stste or foreign country
authorized by law to grant licenses
to practice optometry, evidencing
that the applicant has been a
licensed practitioner of optometry
in such state or forelgn country
for not less than five (5) years,
and shall furnish such further
evidence as the board mey require
concerning his knowledge of sand
ebility in the practice of optom-
etry and the class of practice he
has previously pursued."
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This law in substance suthorizes the Board to

~ grant Arizona examination for license on reciprocity

basls. An applicent furnishing a certificate from another
state, evidencing that he has been a 1icensed practitioner
of optometry for not less than five ysars, 1is entitled to
obtain an Arizona examination for a license without the
necessity of furnishing evidence of educstion, excepting
that the Board msy require further eviderice concerning his
knowledge. ’

We are of the opinlon that the Bosrd may by its

- rules snd regulations prescribe what further evidence the

applicant snould submit to the Board. This necessarily
implies that the Board msy test the applicsznt on his
practical, professional competence snd the class of practice
he has previously pursued as distingulshed from his theoreti-

cal or scientific knowledge of the subject, before he is glven

the privilege of an examination. _

. It sppears to us that the Board may follow the
sbove suggested procedure to further satisfy 1tself of the
practicel knowledge of the applicsnt, but may not require
a diploms from an sccredited school or other evidence of
education of the spplicsant.

The answer to your question is "yes".
Very truly jyours,

FRED 0. WILSON
Attorney General

CHAS. ROGERS
Assistsnt Attorney General
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