LAW

August 30, 1949

Myron R. Holbert

Supervisor of Indian Education
Department of Public Instruction
Capitol Building

Phoenix, Arizons

Dear Mr. Holbert:

, - We have your request for our opinion concern-
ing the appointment of a Supervisor of Indian Education
and particularly ss to whether the State Board of
Education mey legally establish & term of five or six -
years for this position. -

 While we belleve that, due to the nature of
the duties of this position, a longer term than two

- years 1is highly desirable, the sppointment by the Board

is controlled by law.

The Board of Education 1s composed of the
Governor, the Superintendent of Public Instruction, the
President of the University, Principals of State Normal

.Schools, a Principal of High School, & City School
~Superintendent, and a County School Superintendent, the

latter)three appointed by the Governor. (Const. Art. 11,
Sec. 3). .

It is obvious that this Board exists for only
two years, as the Governor and his appointees and the
Superintendent of Public Instruction hold two-year terms,
leaving only a minority consisting of the President of
the University and the Principals of the two colleges
as the three permanent members.

There 1s no Arizons statute directly in point,
however text books are generally in sgreement that
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appolntments of subordinates may not extend'beyohd the
term of the appointing officer. 43 Am. Jur. Sec. 292,
p. 102, uses thls language: :

"In respect of employment, the
general rule is that contracts

of employment for a period beyond
the term of the employing board
are not valid. The principle

is of particular importsnce where
the nature and character of san
employment are such as to require
e board or officer to exercise a
supervisory control over the
sppointee, or such as to involve
a personsl relatlionship between
the board and the employee

\\ This rule was stated by the Arizona Supreme
) Court in Olmstesd & Gillelen v. Hesla 24 Ariz. 546, as
/ follows' : .
n

% 4 % The genersl rule 1is that
contracts extending beyond the
term of the existing board
(county board) and the employment
of agents or servants of the
county for such s period, thus
tying the hands of the succeed-
ing board and depriving the
latter of their proper powers,
are vold as contrary to public
policy, at least in the absence
of a showing of necessity or
good faith and public interest.®

The same principle was agein voiced in Pims
County v. Grossetta 54 Ariz. 530, 97 P. (2) 538, where
the court said:
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" % % 3 If, on the other hand, the -
contract is for the performance

of personal or professional ser-
vices for the employing officers,
thelr successorg must be allowed

to choose for themselves those
persons on whose honesty, skill

and ability they must rely. i 3% = "

Also: Tempe v. Corbsll
17 Ariz. 1
147 P, 745,

1949

: It 1s therefore our opinion that sny contract
for your services made by the Board of Education with you
which extended beyond the terms of the Governor and State
Superintendent of Public Instruction would have no bind-
ing effect upon the new board which tskes office in
January, 1951.

Regretting our 1nability to glve you & more
favorab]e answer, we are

Very truly yours,

FRED O, WILSON
Attorney General

PERRY M. LING
Chief Assistant
Attorney General
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