September 20, 1949

Mr. David J. Marks | . L-AW LE ?RARY
SEREEY WO ATTOMEY GRlEL

Bisbee, Arlizona

- We have a letter from Kichey end Herring, Attorneys
at Law, Douglas, Arizona, requesting that we give you an
opinion and also their office on the following:

)

bear Sir:

"My client, Smith Brothers Construction
Company, a Tucson corporation, was en-
gaged to repair and plaster two or more

of the schools in the Douglas School
District. At the completion of thz work
‘they presented their bill, which was ap-
proved by the School Board and recommended
by the Superintendent to the County School
Superintendent for payment. The County
Attorney advised the school Superintendent
that Chapter 9 (Section 9-101 et seq.)
applied; and presumably Section 9-105 as
emended, Laws of 1947, Chapter 115, Sec-
tion 1, relating to force account would
apply, end a cost plus contract for plaster
repair would be illegsal."

We slso have your letter asking whether the provisions of

Chapter 9, ACA 1939 apply to work done on public buildings

which can be classed strictly as repair jobs rather than erection,
additions or slterations of existing buildings, even though the
cost of the job exceeds {2500.00.

Section 9-101, ACA 1939 reads as follows:

"Architect to be employed for construction
or slteration.--When by any law of the state,
power 1s given to any state or county of-
ficer, board or commlssion, or any person,
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each herein designated as sgent, to erect
-eny state, county or other building or
structure, or additions to or aslterations
of existing buildings or structures, such

- agent shall employ an architect if the
"structure, additions or slterations are
idee%eg by such agent to warrant said employ-
ment,

It 1s to be noted from the above section that it applies to
erection of State, county or other buildings or structures or
edditions to or alterations of existing buildings or structures
and does not apply to repairs. Section 9-105 ACA 1939, as

amended by Chaepter 114, Laws of 1949, in part reads as fol-
lows:

"4. That the right is reserved to reject
eny or all proposals or to withhold the a-
ward if for any reason it may so determine.
% 4% % If the agent bellieves the work can be
done more advantageously, any building,
structure, addition, or alteration, not ex-
ceeding twenty-five hundred dollars (§2,500)
in totel cost, may be constructed by day's
work or force account and advertisement for
bids dispensed with." :

It is also to be noted that the above applies to construction,
building or alteration and not to repairs.

Section 54-416 ACA 1939, subsection (3), reéds so far
as pertinent to the question:

"The board shall manage end control the"
school property within their districts;
purchase school furniture, apparatus,
equipment, 1library books, and supplies
for the use of the schools; rent, furnish,
repalr eand insure the school property of
the district; % % % " (Emphasis Supplied)

Section 54-431 ACA 1939 so far as material to the question ssked
by Mr. Herring reads as follows:

" % % % If a balance remain in the school

fund of a district after payment of all out-
standing warrants and the expense of main-
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‘taining school for a period of eight (8)

months during the school year has been

pald, such balance may be expended for

repairing the school house or improving
the school grounds, or in the purchase of
school furnliture, fixtures, equipment and

lies, but no part of said money may
be used in paying interest or principal

‘of the bonded debts of the district or in

the purchase of land for school purposes.

% % % " (Emphasis Supplied)

The first two above quoted sections empower the board of trustees
of = school district to repair the building. 36 Words & Phrases,

Perm,

at page 956 defines repairs as follows:

"'Repair' means to restore to sound and good
condition after Injury or psrtial destruc-
tion., Pittsburg & B. Pass. R. Co. v. City of
Pittsburg, 80 Pa. 72. To repair a bullding

-1s .to replace it as it was, or to restore
‘after injury or dilapidation. Douglas v.

Commonwealth, Pa., 2 Rawle, 262; 264. The
erection or maeintenance of a guard rail,
loose slat door, hurdle, or other device is
not a matter of repalr, falling upon the
tenant, in the absence of an agreement to
the contrary. City of Reading v. Reiner, 31
A. 357, 167 Pa. 41."

"To 'repair' is defined as to restore to a
sound or good condition after decay, injury,
dilapidation, or partisl destruction. New
plan of improvement for straightening river

" incorporated in completed original drainage

plan held 'new construction,' not 'repalr!’
of which board of supervisors was without
jurisdiction to order, where statutory peti-
tion notlice, and bond were not filed (Code
1931, 88 7428, 7430, 7440, 7556-7561).
Maasdam V. Kirkpatrick (Iowa) 243 N.W. 145,
149."

3 Words and Phrases, Perm. E4. defihes alteration.as follows:
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"tAlterstion of a building' 1s an addition
~to its height or to its depth or to the
~extent of its interlor accomodations. It

is distinguished from the word 'addition'

as that term 1s used within the meaning of
. the mechanic's lien law, in that the latter
must be a lateral addition and occupy grounds
without the 1imits of the building to which

it constitutes an addition. Updike v.

Skillmen, 27 N.J.L. (3Dutch.) 131, 133."

"An alteration ex vi termini means a change
or substitution, one thing for snother, and,
where 1t appears that a highway has been
altered, a discontinuance of the o0ld highway
will be Implied. Johnson v. Wyman, 75 Mass,
(9 Gray) 186, 189." :

"1Alteration of highway' means change of
course exlisting highway, leaving it sub-
-stantislly the same highway as before, but
-with 1ts course in some respects changed.
Hugn%ng v. Shenkenberg (Wis.) 242 N.W., 552,
553.

From the law and the defihitions»of'repair and altera-
tion as agbove set out, we submit that the matter therein stated

.presents a question for the trustees or contractors to determine
~rather than being a legal question. It is within the scope of

the trustees' duties to determine whether the work done consti-
tutes 8 repalr, alteration or construction.

We would like to point out, however, that the question
of whether work done upon & building constitutes "repair®" or
"alteration™ or “construction" 1s a metter to be determined cere-
fully in each instence. Possibly work in excess of #2500.00
might be considered in the nature of "repair"; however, if the
cost goes that high it might actually be reconstruction or
elteration. We would not presume to question the discretion of
eny bosrd of trustees; however, in view of the obvious intent of
the Legisleture to require bilds for work in the nature of construc-
tion, additions, or seslterations to public builldings, if this cost
1s in excess of §¢2500.00 the board might be liable if any tax-
payer should question the nature of the work snd if a court should
determine it was not repalr work but reconstruction or alteration.
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Therefore, if the work to be done 1s actuslly in the
nature of repalrs and not reconstruction, alteration of, or ad-
dition to a public building, it is our opinion that the bosard
has authority to have the repalr work done under the general
povwers contained in Section 54-416, subsection 3, end Section
54-431, supra. We .are of the opinion that Chapter 9 does not
apply to actual repairs as distinguished from construction
(which we believe would include reconstruction) end additions
or alterations to public buildings. '

With regard to your second question; viz., "Do the
provisions of Chapter 9, ACA 1939 suthorize the exclusion of a
cost-plus contract for the erection, asddition, alteration or re-
pair of e public building?", we would say that we can find no
authority whatever in such Chapter to suthorize the letting of
a cost-plus contract. Section 9-105 ACA 1939, as amended by
Chapter 114, Laws of 1949, subpsragraph 4, provides that:

"If the agent believes the work can be done
more advantageously, any bullding, structure,
addition, or glteration not exceeding twenty-

- five hundred dollsrs in totel cost, may be
constructed by dey's work or force account and
edvertisement for bids dispensed with."
(Emphasis Supplied)

You will note that this proviso 1is the only exception to the
requirement for celling for bids on construction of; sddition to,
or alteration of a public bullding. It provides specifically
that such work, if not exceeding {2500.00, mey be done "by day's
work or force account." Nowhere can we find any provision for
letting a contract for such purposes on eny other basis, in any
event. The phrese "day's work" 1s self-explenatory--payment for

the work done each day; "force account" has been defined as fol-
lows: :

"Where the assignee of & construction

contract was not pasid in accordance with

the contract price, but hired men and tesms

to do the work by the day and was peid on

the basis of the time they were employed,

it wes a 'force account'". Hottel v. Poudre

Valley Reservoir Co., 92 P. 918, 920, 41 Colo. 370,
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We cannot see how either phrase can be interpreted as & "cost-
plus" contract, which :

"means that the contractor is to be re-
imbursed for the costs of the materisls,
lebor, etc., by the owner and is to re-
‘celve a fixed fee as his profit or gain."
Standsrd 011 Co. of Louisiana v. Fontenot,
4 Sou. (2) 634, 198 La. 644.

We are, therefore, of the opinion that Chapter 9 does
not suthorize the letting of & "cost-plus" contrect.

Very truly yours,

FRED 0. WILSON
Attorney General

MAURICE BARTH®
Assistant Attorriey Genersal
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