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OFFICE OF THE

Attorney General 75275

BRUCE £. BABBITT
STATE CAPRPITOL

Phoenix, Arizenn BZO0Y
Angust 19, 1975

ATTORKEY GENERAL

The Honorable Leon Thompson
Arizona State Representative
1839 South Sixth Avenue
Phoenix, Arizona 85003

Dear Representative Thompson:

This letter is in response to your letter to this
office dated January 20, 1975, in which you requested
answers to six separate questions relating to school
matters.

Your first question is whether a high school dis-
trict can refuse to enroll a person solely because that
person lives in a rehabilitative or corrective institu-
tion or foster home located in the district. The appli-

. cable statutory provisions are A.R.S. §§ 15-302, 15-304
and 15-449., Subsection E of A.R.S. § 15-302 permits a
district school board to admit children to the district's
schools who reside in rehabilitative or corrective insti-
tutions located in the district. ' Subsection B of A.R.S.
§ 15~304 specifies that the county school superintendent
of any county in which a pupil is placed in, among other
places, a state rehabilitative or corrective institution,
as well as a foster home or child care agency licensed
and supervised by the State Department of Economic
Security, shall issue a certificate of educatiomal con-
venience for the pupil to attend school in the school
district or adjoining school district to that in which
"the pupil is placed. Upon the issuance of the certifi-
cate of educational convenience, A.R.S. § 15-449.A then
becomes applicable. It requires a school board, among
other things, to admit pupils from another district or
area upon the presentation of a certificate of educational
convenience issued by the county school superintendent
pursuant to A.R.S. § 15~304.
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It seems clear that Subsection B of A.R.S. § 15-304
mandates that the county school superintendent issue the
certificate of educational convenience under the circum-—
stances there set forth, and that Subsection A of A.R.S.

§ 15-449 mandates that the school board admit the pupil

to whom the certificate has been issued. There does not
appear to be any discretion in this regard. Consequently,
a school district cannot refuse to enroll a person who
resides in a rehabilitative or corrective institution oxr

a foster home located within the district once that person
presents the district with his or her certificate of -
educational convenience,

It bears mentioning that the foregoing opinion is
limited to children who cannot properly be excluded or
expelled from school because of, for instance, their
dangerous conduct. But the standards for such exclusion
or expulsion and the process by which the determination
is made are governed by other statutory provisions, casc
law and constitutional precedent. We might add, however,
that it is unreasonable for a school board to automati-
cally assume that all children who reside in corrective
or rehabilitative institutions or foster homes are, as a
result of that fact alone, properly excludable or subject
to expulsion.

may treat foster home residents differently from all othow
students for enrollment purposes. Your fourth question

is basically similar, since it asks whether a -high schoci
district can purposefully delay the enrollment of a foster
home resident in one of the district's schools, We think .
it clear from our answer to your first question that foster
home residents cannot, simply because they are such resi-
dents, be refused enrollment in a district's schools. _
Since they cannot be refused enrollment, they cannot, as a
general matter, be subjected to different treatment in the

Your second question is whether a high school district
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method of their enrollment or to tactics which result
in the delay of their enrollment.

Your third questlon concerning whether it was legal
for a high school district, as a condition to enrollment,
to require the disclosure to it of information contained
in the records of the Department of Economic Security and
other agencies relating to children requiring protective
services or to children placed in foster homes. The
Arizona statutory provisions relating to protective
services are found in A.R.S. §§ 8-546 et seq. The State
Department of Economic Security is required by A.R.S.

§ 8-546.03.A to maintain a central registry of reports,
investigations and evaluations pertaining to protective
services. The registry is required to contain the infor-—
mation furnished by protective services workers throughout
the state. GSubsection C of A.R.S. § 8-546.03 states that
the central registry information shall be confidential and
can be made available to certain governmental and private
agencies there specified only with the approval of the
Director of the Department of Economic Security. The
central registry data and information is therefore confi-
dential, and the Director of the Department of Economic
Security, as a general matter, is authorized to reject
requests for that information unless the agency redquesting
the information can show good cause why the information
should be distributed to it. If the Director disapproves
the request for the information, the school district may
not refuse to enroll the child with respect to which it is
seeking information. Its recourse would lie with the
courts, assuming it does not think the Director of the

Department of Economic Security properly refused its request
for the information.

Certain records and information are also required to
be kept with respect to foster children. A.R.S. § 8-519.A
requires a child welfare agency to keep such records re-
garding the children in its care as the Department of
Economic Security prescribes and to furnish to the Depart-—
ment of Economic Security, upon request, any additional
information that the Department requires. Subsection B of
A.R.S5. § 8~519 specifies that all records and information
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in the possession of the Department of Economic Security
or any child welfare agency regarding foster children and
their parents or relatives shall be deemed confidential
and shall be disclosed only pursuant to the rules of the
Department of Economic Security or by order of court.
Since the material is confidential, a school district may
not refuse to enroll the student simply because the records
and information concerning such student in the possession
of the Department of Economic Security or a child welfare
agency are not disclosed to the school district upon its
request. As stated above, the proper recourse of the
school district, assuming it believes that it has a right
to the information, lies with the courts.

Your fifth question relates to whether the high school
district or the student is required to "get all transcripts
for students enrolled" in the district. We are not certain
whether you are concerned with the privacy accorded
students' records or whether you are concerned with some
other problem. Consedquently, we will await clarification
of your question before responding to it.

Your sixth question is whether a high school district
may refuse to enroll a student who is over sixteen years
of age but less than nineteen. This question is not really
directed to wheuher a high school district can exclude all
students over the age of sixteen from attendance at its
schools! Rather, it is directed to whether a high school
district can exclude a particular student over the age of
sixteen from such attendance. Since the district admits
many students over the age of sixteen to its schools, it
must have good and sufficient reason for excluding a
particular student from such attendance. In brief, with-
out being advised concerning the particular facts involved,
we can only opine that the exclusion must be based upon
sufficient grounds, adequately documented, and must be
carried out in a manner consistent with the statutes, case
law and constitutional precedent. If the.reasons and
docunentation for the exclusion are insufficient, or if
the process by which the exclusion took place is improper,
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then the student excluded will have been denied the
benefits of the due process and equal protection clauses
of the Arizona and United States Constitutions.

Sincefely,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General

ALAN S. KAMIN
Assistant Attorney General
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