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~ ] October 24, 1952

Opinion No,., 52-277

Mr, David l. Palmer, Jr.
. Yavepal County Attorney
Courthousge
" Prescott, Arizona

Dear Mr, Palmer:

This 1s in reply to your letter of September 25, 1952, where-
in you ask our opinion on the method of prorating the auto lieu
tax, In this regard your letter states in part as follows: .

" % % % Some of the assessors have been -
prorating the lieu tax on vehleles re=-
gerdless of whether they have been regls-
tered in Arizona or not,

There are also cases where a vehlcle
has been registercd in Arizona, regls-
tered in some other state, and then agailn
registered in Arizona.

l. WVould the foreign registration
void any Arlzona registration?

2. Vould a new car which had never

\ been reglstered in any state, but
purchased prior to the registra=-
tion year, and license applled
for after the c¢losing of the
reglistratlion period, be entitled
to proration of lieu taxes?"

With regard to your first statement relating to the proration
of the auto lieu tax without regard to a prior Arizona reglistra-
tion, we are of the opinion that such a practice directly contra-
venes the constitutional amendment relating to this subject, which
is Section 11, Article 9, Arizona Constitution as amended November
5, 1940, which reads in part as follows:

" & % % In the event application is made
after the beginning of the registration
year for registration of a vehlecle not .
previougly reglstered in the state, the

52-277




. Mr, David H, Palmer, Jr, October 23, 1952
! Yavapal County Attorney Opinion No. 52-277
Prescott, Arizona : Page two

license tax for such year on such ve-
hicle shall be reduced by one-tuelfth
for each full month of the registra~
tion year alresdy explred.," (Emphasis
_supplied) ' N

Ansvering your question #1, it 1s our opinion that & for-
elgn registration would "vold" an Arizona registration if 1t was
prevlious to the Arizona registration., The word "previous" in
‘the Constitution may be consliderced as being synonymous with the .
~terms "next prior to," “"next preceding," “"prior in time," or
"the period terminating immediately previous,” Therefore, in
epplying for plates for a vehicle which at one time had an Ari-
zona reglstration but was currently reglstered in a foreign state,
it would not be considered that such a vehicle was "previously
registered" in this state and it would, therefore, be entitled
to proration of taxes under the aforesald article. Mz a matter
of practlce, the Arizona title which will be issued by the Motor
Vehlcle Depertment will show upon 1ts face the status of the prior

- registration of the venicle, For example, a vehicle registered
in Callfornia in 1952 and brought into this state and registered
here will recelve an Arizona title which shows "Prior registra-
tion Califr, '52," '

In order to answer your question #2, we must consider an-
other part of Section 11, Article 9, Arizona Constitution, which
reads as follows: o S .

\
" % % * Beginning January 1, 1941, a
license tax 13 hereby imposed on ve-
hicles registered for operation upon
the hichyays in Arizona, which license
tax shall pe in 1ieu or all ad valorem
property taxes on any vehicle subjJect
to such license tax * # *" (Emphasis
supplied) - .

Since the article applies the lieu tax only on vehicles which
are reglstered for operation on the highways, it is our opinion
that a car which had never been registered would be entitled to
proration of the auto lleu taxes as provided in the above quoted
constitutional article, regardless of the date of the purchase
thercof, '
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There is a further point brought to mind by your letter
~which 1t may be well to clarify whille we are on the subject,
You uge the term "registration period” in framing your sccond
~question., Ve do not know of any period of time which could
be referred to as a “"registration period" for an automobile,
~~obhér than the ‘perilod, Jantary 1 of a glven year 'to December 31
of such year, The words "reglstration period" as used in your
letter apparently are not intended to refer to such & period
of time, Ve wish to call your attentlon to Section 66-210
vhich we believe is the basis for the use of the term "regils-
tration period" and to point out to you its rather limited
~effect, This section reads in part as follows:

% # % # An owmer who previous to January 1
has made proper application for renewal of
- registration, but has not received the num-

- ber plates or reglstration card for the en-
~sulng year, may operate such a vehicle upon
- Qisplaylng thercon the number plates assigned
~ .thereto for the preceding year, for such
- .. time to be prescribed by the Vehlcle Divi-
-~ 8lon, as 1t may find necessary for the is-

'~ suance of new plates,"” '

You will note that the registration of every vehicle expires -
on December 31 of each year and that only those persons who have '
“made prior application for renewal of registration are entitled to
drive on the plates assigned for the preceding year, There is no
provision in the law for the month of January or any other time to
be used as a "registration period" during which time a person is
entitled to use the preceding year's plates without having made
~épplication for plates pricr to January 1.

we"truét that the foregoing'an5wers your inquiries,
- Very truly yours, . '

FRED O, WILSON
Attornsy General

| CHARLES CREHORE ,
‘ - CC:d ' Assistant Attorney General
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