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Gentlemen:
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We are writing in response to your requests for our opinion
on the following gquestions:

1.A. Whether a person employed prior to June 30,
: 1974 and on leave of absence on July 1, 1975
qualifies for the liberalized benefits of Title.
38, Chapter 5, Article 2.1 of the Arizona Revised
Statutes as amended by Laws 1974, Chapter 167,
and Laws 1975, Chapter 54 (H.B. 2206) without
resuming active employment. [R75-335].

B. If the person must resume active employment,
what minimum length of service enables him to
be eligible for the liberalized benefit?
{R75-335]. '

2. Whether a person who terminated his employment
prior to June 30, 1974 and who retired July 1,
1974 is entitled to have his benefit recomputed
at the two percent rate for future service as
provided by Title 38, Chapter 5, Article 2.1 of
the Arizona Revised Statutes, ag amended by the
Laws 1974, Chapter 167, and Laws 1975, Chapter

L 54 (H.B. 2206). [R75-337].

1. Section 1 of Chapter 54, Laws of 1375 (House Bill
2206), amending Laws 1974, Chapter 167, section 7, sets forth
the "active participants" and the "retired participants" of
the retirement plan who will be entitled to receive increased
benefits under the act. It does not make special provision
for persons on leaves of absence, and does not define "active."
Nor is the rest of the act particularly helpful in determining
the status of a person on leave. It is possible to argue
from certain provisions that persons on leaves of absence
are not active participants and therefore not entitled to

i ——increased benefits unless they resume employment. It is

also possible to argue that other provisions reflect a general
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policy that leaves of avsence should not adversely affect
rights under the act, and that therefore persons on leave
should be included in the group of active participants guali-
fying for increased benefits. o

In attempting to determine the status of a person on leave
of absence, it is necessary to refer to the following de-
finitions: :

1. AORQS. § 38—781.01-24(a):
"Participant" means:

Any employee of an employer member of the
plan who is a member of the system as of the
effective date and makes an appropriate elec-
tion to join the plan.

) 20 -A.RDS. S 38“741.6:

"Employee" means any employee of an employer
member of the system.
' ’ 30 A.R.S. § 38_781101.]-9:
| "Leave of absence" means:

(a) Any authorized vacation.

(b) Any leave of absence authorized by the
board under uniform rules to be prescribed by
it, including but not limited to, leaves author-
ized for sickness, disability or to pursue educa-
tion or training. Time spent on leaves of
absence in excess of ninety days shall not
count as credited service, nor shall such time
be considered as interruption of credited
service.

On the one hand, the definition of a "participant" as an
employee and the use of "active" to qualify "participant"
support the view that a person on leave of absence is not an
active participant within the terms of Chapter 54, Laws of
1975 (H.B. 2206), and must therefore resume active employ-
ment in order to take advantage of the increased benefits.
The ordinary meanings of "employee" and "active" suggest
S 77777 "that the person must be working and receiving compensation
’ and thus "actively" contributing to the plan at the time
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specified. This reasoning is buttressed by the definition

of "employee" member in Attorney General Opinion No. 70-26

as one "actively engaged in his employment rather than a
'retired' member or a 'leave of absence' member." The reason-
ing is further supported by analogy to A.R.S. § 38-781.29
which provides: ' :

‘A. All members of the system on leave of
absence as of the effective date of the plan,
shall be given an opportunity to become a
.participant in the plan. Leave of absence
members electing to become participants in
the plan shall, upon return to employment,
be given credit for the number of credited
past service standing to their benefit as
indicated by the system's records as of the
effective date of the plan. All leave of
absence members, not returning to employment
with an employer member, shall be deemed to
have had their election to participate in the
plan revoked and shall be granted a retire—
ment benefit provided by the system.

B. Any active participant of the plan who
is officially granted leave of absence from
employment without pay may elect to be credited
with future service for retirement purposes for
not more than one year of such leave by paying
to the plan the amounts as provided in subsec—
tion C of this section, provided such partici-
pant has not withdrawn contributions from the
plan. : ' ¢

C. An active participant of the plan who
elects to be credited with such leave period
as provided in subsection B shall, within ,
ninety days after terminating such leave and
resuming such employment, unless employment
could not be resumed because of disability
or nonavailabkility of a position with the
same employer, pay to the plan the amount
equal to the employer and employee contribu-
tions for such period together with interest
as provided by law, based on the salary re~
ceived by such participant before such leave

~ of absence commenced.
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By analogy to this section, a peérson on leave of absence
would qualify for increased benefits only upon his return
to active employment.

In contrast, other definitions support the view that a person
on leave is entitled to the increased benefits without re-
suming active employment. A.R.S. § 38-781.01.19, defining
®"Jeave of avsence," states that time spent on leave of ab-
sence "shall (not) . . . be considered as interruption of
credited serve," and A.R.S. § 38-781.01.7 defines "contin-

" uous service" as "service, including periods of approved

leave of absence, rendered as an employee of the system. . . .
These definitions indicate that leaves of absence do not ad-
versely affect rights under the plan. Thus, leaves are to

be treated as continuous service although not counting as
credited service beyond ninety days and are to be ignored
when determining such things as the five consecutive years

for computing the average monthly compensation (see A.R.S.

§ 38-781.01.3). Following this reasoning, a person on

leave of absence could be considered as continuing in service-
even though not actively engaged in his employment at the
time and, therefore, qualified automatically for the increased
benefits without resuming active employment.

From this analysis, it appears that the Legislature has not
provided clear-cut dictates as to the status of a person on
leave; either view can be supported by reference to different
sections of the act. Thus, it is within the authority of

the board to promulgate appropriate rules as directed in
Section 1 of Chapter 54 of the Laws of 1975 which make an
administrative interpretation of the law on this question.

2., It is clear from Section 1 of Chapter 54, Laws of
1975, that a person who had terminated his employment prior
to June 30, 1974 would not qualify for the benefits provided

under Chapter 167, Laws of 1974. However, a person who ter-

minated his employment prior to June 30, 1974 but then be-

‘gan receiving retirement benefits on or after July 1, 1974

does qualify under the second sentence of Section 7.A of
Chapter 167, Laws of 1974 as amended by Chapter 54, Laws
of 1975, whlch provides:

- Participants who began receiving normal retire-
‘ment or early retirement benefits under the plan
‘established by title 38, chapter 5, article 2.1,
Arizona Revised Statutes, on or after July 1,
1974 shall, at the participant's discretion, on
July 1, 1975 commence receiving such pension
benefits calculated in accordance with the
provisions of this act.

L]
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Thus, regardless of when he terminated his employment, any
person who began receiving retirement benefits under the
plan established by Title 38, Chapter 5, Article 2.1 on
or after July 1, 1974 qualifies under this section and is
entitled to elect to receive benefits calculated at the
rates provided in Chapter 167 of the Laws of 1974.

Very truly yours,

f%* ’Z?’/M’”

BRUCE E. BABBITT
The Attorney General
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