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Your letter of September 16, 1975, requested an.
opinion with respect to the following questions:

1L Whether or not a governing board of
one district may admit children re-
siding in another district, which is
" capable of educating those children
through high school, without a certl-
ficate of convenience; and

2. - If it may, must tuition be paid by
- the child or his parents to the school
district of attendance.

With regard to your first question, Title 15, Ari-
zona Revised Statutes, vests the general authority to govern
each school district in a district board of trustees. A.R.S.

'§ 15-431.A. Specifically, A.R.S. § 15-302.B provides:

.The governing board may admit children
‘who do not reside in the district but who re-
side within the state upon such terms as it
‘prescribes. [Emphasis added.]

Thus, this statute expressly vests dlscretlonary authorlty within
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each district board to admit students who reside outside of the
district but within the State, and it empowers each board to con-.
dition the exercise of this discretion. This statute does not by
its terms limit this authority only to those instances with re-

spect to which a certificate of educational convenience has been
issued or tuition is paid.
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On the other haﬁd, A.R.S. § 15-449 mandates that
the board of trustees admit students residing without their
district either

* % % [u]pon the presentation [by
the student] of a cexrtificate of educa-
tional convenience issued by the county
school superintendent pursuant to § 15-
304 or by agreement between ?istricts,
without payment of tuition,l to exchange
pupils for their convenience for reasons
deemed sufficient by the governing boards.
A.R.S. § 15-449 A.1. '

The Supreme Court of Arizona in School District No.
3 of Maricopa County v. Dailey, 106 Ariz. 124, 471 P.2d 736
{1970), has had occasion to discuss the relationship between
these statutes, and has articulated the differences between them.
It said: : ' :

: The statutes may be harmonized by

a recognition that the District must admit
children residing outside the district .
under the circumstances described in §§ 15-
- 304 and 15-449, supra, but it may volun-
tarily accept pupils who live outside the
district, but in the state, upon '"terms"
... s . Id. at 127, 471 P.2d at 739. [Em-
phasis added.] ]

1/ The significance of the phrase "without payment of tuition"
has not been articulately defined. However, in the context
of the statute, it would appear that it is mercly an attempt by

- the Legislature either to limit the authorization given each
board of trustees to enter into agreements for the extra-district

admission of students only to those instances where the terms of
the agreement provide for extra-district admission without tuition,
or, to distinguish extra-district admission by virtue of an agree-
ment between districts for which no tuition is charged, from
extra-district admission by virtue of the issuance of a certifi- .
cate of educational convenience for which the district of resi-
dence must pay tuition. See A.R.S. § 15-449.D. 1In any case, it
is the conclusion of this office that the use of the phrase in

the context of the statute does not imply that tuition must other-
wise be charged.
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In effect, it would appear that there are three
separate grounds upon which students can be admitted to a
school in a district within which they do not reside, each of
which has its own characteristics. They are:

A. by virtue of the consent of the board;

B. by virtue of the issuance of a certi-
ficate of educational convenience; or

C. by virtue of an agreement to exchange
pupils between districts providing for
admission without tuition.

.Therefore,—it clearly appears that students who do not reside

in a district can be admitted notwithstanding the absence of a
certificate of educational convenience. As is the case with
respect to all acts undertaken by agencies of the State or other

-governmental entities, any extra-district admission contemplated

by the board must nevertheless comport with constitutional mimi-

~mums. Therefore, any decision made by a school ‘district with

respect to extra-district admission must nevertheless be free
from unlawful discrimination, arbitrary or capricious decision
making and any other infringement of rights secured by the Con-
stituticns of the United States and Arizona.

This conclusion of necessity leads us to your second
question. As indicated, where extra-district admission is accom-
plished by virtue of the consent of the board, such consent may.
also be conditioned by the’'board. For example, the board could .
consent to extra-district admission on the condition that the
parents of the child admitted pay tuition. School District No. 3
of Maricopa County v. Dailey, supra. Tuition as a condition to

.admission, however, is purely within the discretion of the board

and, as such, is not necessarily a prerequisite for extra-district
admission. Similarly, where extra-district admission is effected

by virtue of ". . . an agreement between districts, without pay-
- ment of tuition, to exchange pupils for their convenience . ., ."

(A.R.S. § 15-449.A.1), tuition is obviously not appropriate. -
Moreover, even in the case of extra-district admission by virtue
of the issuance of a certificate of educational convenience, tui-
tion is not assessed against the student or his or her parents.
Subsection D of A.R.S. § 15-449, which requires that tuition be
charged, also establishes the amount and source of the payment,
With respect to the latter, the statute provides: '
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* % % A claim for tuition shall be
-preseg?ed against the district of resi-
dence%/ through the county superintendent,
who shall draw a warrant on the county
treasurer in favor of the district of the
actual attendance. The claim shall be
paid from the funds of the district of
residence.,

It must be emphasized, however, that this provision relates
only to those instances where extra-district admission has
been effected by virtue of the issuance of a certificate of
educational convenience. '

Therefore, extra-district admission can be effected
without the imposition of tuition payments to be paid to the
school district of attendance by the student or his parents.

Indeed, it would appear that in the ordinary course of events, -

tuition would not be paid by an individual except in those cases
where tuition had been imposed By the board as a condition to
its consent in accordance with A.R.S. § 15-302.B.

Lastly, it should be noted that it is the opinion of
this office that Article 9, Section 7 of the Arizona Constitu-
tion does not preclude tuition free extra-district admissions.
Although this provision of the Constitution .is clearly applicable
to school districts as subdivisions of the State (see Prescott
Community Hospital Commission v. Prescott School Districf No. 1
o7 Ariz, 497,115 P.2d 160 (19415 Attorney General Opinion No.
71-16) the provision relates to the . . . giv[ing] or. loan[ing
of] credit in the aid of, or"mak[ing] any donation or grant, by.

’

‘subsidy or otherwise . . . .+ It is our opirion that the extra-

district admission of students is not within the area of trans-

2/ It should be noted that where a student is édmitted-to a
- school in a district in which he or she does not reside by

- virtue of the issuance of a certificate of educational conven-

ience, the district of his or her residence nevertheless. is
generally authorized to include the student in its average daily
membership computation, A.R.S. § 15-304.A.1, except in the case
of a student who is from an unorganized territory or who has
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actions proscribed by this section of the Constitution.

This provision of .the Constitution simply precludes the ,
use of public funds ". . , to foster or promote purely pri-
vate or personal interests . . .", Town of Gila Bend v.
Walled Lake Door Co., 107 Ariz. 545, 490 P.7d 551 (I971),

and proscribes entry by the State into purely nonpublic en-
terprises. State v. Northwestern Mutual Insurance, 86 Ariz.
50, 340 P.2d47200 (I959) " Thus” if does not prohibit expendi-
tures made by school districts which are related to bona fide
educational purposes.3/ Cf. Prescott Community Hospital Com-
mission v. Prescott School DiStrict No. L, supra.

Although extra-district admissions in any significant
number will undoubtedly increase the cost of education for the
school district of attendance and hence marginally increase the

- burden upon the taxpayers of the district, Article 9, Section 7

of the Constitution of Arizona has never been read so as to re-
quire a precise allocation of the cost of governmental activity
to the recipients of the benefit of that activity. Humphrey v.

-Phoenix, 55 Ariz. 374, 102 P.2d 82 -(1940) ; Phoenix v. Superior

Court Ef.Maricopa County, 65 Ariz. 139, 1757P.7d 811 (19475,

- Insofar as éxpenditures made by the board for the marginal cost

of educating students who do not reside in the school district

ticle 9, Section 7 of the Arizona'Constitution, "Cf. Prescott
Community Hospital Commission v. Prescott School District No. 1,
supra, it would appear that the Arizona Constitution is not com- -
travened by tuition free extra-~district admissions. The language
in Attorney General Opinion No. 60-1 referred to in your letter
and the discussion in Attorney General Opinion No, 57-118 to

which No. 60-1 referred, both of which in their isolation may

have . suggested that extra-district admission.can be permitted only

upon the imposition of the cost of tuition, do not.relate to Ar-
ticle 9, Section 7 of the Constitution, - ' '

3/ As indicated earlier, other constitutional provisions de-

~ mand that all expenditures made by the board be reasonable

in amount, nondiscriminatory and reasonably related to educa-
tion. Thus, while it is the opinion of this office that the

mere tuition free extra-district admission of students is per-.
missible, the pPayment by the board of monetary grants or other
incentives in order to attract students from other school dis-
tricts would in all probability exceed constitutional limitations.
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In view of our answer to your first two questions,
it appears to be unnecessary to render an opinion with respect
to the other questions raised in your letter. However, an
issue related to but not directly posed by your third question
is that of how should the amount of tuition be determined if
the Trustees consent to extra-district admission, pursuant to
A.R.S. § 15-302.B, on the condition that the student or his
parents pay tuition. The answer is simply that since the
Trustees have the authority to condition or not condition their
consent as they see fit, they can also charge tuition in any
reasonable amount that they see fit. Thus, the Trustees could
permissibly charge no or nominal tuition, tuition determined by
the value of the services rendered to the student by the school
(that is, for example, what a comparable private school would
charge as tuition), or tuition in the amount of the estimated
-marginal cost of the education provided the students by the

school. S o e T
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