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RE: Equifax (formerly Retail Credit)
: Tom L. Preston Complaint

Dear Mr. Erra:

You inquired as to whether under the Insurance Code a
person who investigates and negotiates a settlement of claims
arising under an insurance contract should be licensed as an
independent adjuster. Clearly the answer is yes.

., A.R.S. § 20-281 states that:

An "adjuster" is any person who, for
compensation as an independent contractor
or as the employee of such an independent
contractor..., investigates and negotiates
settlement of claims arising under
insurance contracts, on behalf of either

the insurer or the insured. (emphasis
added)

A.R.S. § 20-107(A) requires that no person shall transact a
business of insurance in this state without complying with the
applicable ... provisions of the insurance code. A.R.S. 20-321(A)
states that "No person shall in this state act as or hold himself

out to be an adjuster unless then licensed as such under this.
section.™”

It is our understanding that correspcndence received
from Equifax discloses that their personnel both investigate and
make offers of settlement (negotiate), albeit on rare occasions.
This indicates that their personnel are properly classified as

adjusters" under the insurance code. All personnel who
investigate and negotiate settlements of claims must be licensed.
This is not to say that every secretary, office manager, etc., must
. be licensed, but the intent of the insurance code cannot be
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bypassed by bringing in a licensed "closer" to formally put forth
an offer of settlement that has in fact been investigated,
recommended and advanced (negotiated) on behalf of or to an
insurance company by a non-licensed person.

The Company makes much of the conjunction joining
"investigate and negotiate" in A.R.S. § 20-281. I would agree
that both activities would be required before an individual must
be licensed as an adjuster, but this does not mean that an _
individual can avoid the license regquirement because he investigates
only on the largest portion of his workload and negotiates only a
few settlements per year. Any negotiation in addition to investi-
gation will require the individual to be licensed as an adjuster.

Finally, even if the "investigators" investigate only, and
thereby do not have to be licensed under the insurance code, they
still must be licensed by the Department of Public Safety pursuant
to A.R.S. § 32-2401 et seq., so that they might carry on private
investigation services. Op. Att'y Gen. No. 74-24-L. Failure to
become licensed would subject the violator to punlshment by fine
and/or 1mprlsonment A.R.S. § 34-2428.

Sincerely,
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BRUCE E. BABBITT
Attorney General
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