DEPARTMENT OF LAW

OFFICE OF THE /ﬁ%
Attorney General s a e
BRUCE E. BABBITY
ATTORVNEY GENERAL

_——

May 7, 1976 ' 74,. /47

LAW LIBRARY

STATE CAPITOL
Phoenix, Arizona 85007

Bl R o HTTORAEY GERERAL

West Wing, State Capitol
Phoenix, Arizona 85007

Dear Mr. Long:

This is in response to your inquiry of December 3, 1975,

wherein you ask the following questions:

1. Can the State engage the services -
o of an outside collection service?

2, Is there a problem of confiden-
tiality when delinquent tax accounts. -
are turned over to outside parties
for collection? . ' e

3. Is it legal for the State to share 8
... ~monies due it with third parties? .. ..

You have requested legal opinions on three specific

‘situations relating to the use of private collection agencies :
by the State to collect monies,,including,taxes,jpwed to the Lo
- State of Arizona. R R e A A

The first question concerns the overall propriety of
engaging the services of a private collection agency. As a
general proposition, there seems to be no legal prohibition
which would forbid the State to-enter into a contract whereby
a private collection agency would be retained to collect
certain monies owed to the State. This general rule, how-
ever, is subject to several conditions. '

First, only bona fide licensed collection agencies
which are in full compliance with the provisions of A.R.S.
§§ 32-1002 et seq. could be considered. The State of
Arizona, as the sovereign, cannot become a party to any
arrangement with an entity that either does not or will not
comply with the Statutes which specifically govern and
prescribe its mode of operation. :
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Second, there exists the question of whether or not
an invitation for bids on such contracts would be required
under A.R.S. § 41-730. Attorney General Opinion 75-9 (R-11)
recently construed the term "outside professional services'
as contained in A.R.S. §§ 41-1051 et seq. in such a manner
as to suggest, if not compel the conclusion, that the

operation of a private collection agency does not constitute

a "professional" service as contemplated under A.R.S. §§

41-1051 et seq. As the opinion points out, however, A.R.S.
§ 41-730, which requires public bids, is of broad scope and
notes the ". . . importance of competitive bidding. . ."

Finally, A.R.S. § 41-730(c) specifically provides that the
competitive bidding procedures 5

", shall apply to all purchases
of . . . contractual services made by
the section of purchasing for any budget
unit notwithstanding any provision of law
to the contrary.™ (Emphasis added.)

Further, A.R.S. § 41-730(A) provides that the bidding
procedures apply only where the estimated expenditure will
exceed ". . . one thousand dollars per transaction. . ." It
could be conceivably argued that the collection agency's fee
(usually a percentage of the amount collected) for any
particular collection will rarely exceed $1,000, and,  there-
fore, A.R.S. § 41-730 would not apply. However, the more
realistic and prudent approach seems to be to acknowledge
the applicability of A.R.S5. § 41-730 upon the grounds that
any contract of this sort would clearly contemplate the
collection of numerous delinquencies and the collection
agency's fees in the aggregate would undoubtedly exceed :
$1,000. See, also, Op. Att'y Gen. 75-11 (Dec. 22, 1975).

Third, and of crucial importance, a collection agency
would be limited to collection of accounts where there are
no questions involving disclosure of information of a con--
fidential nature. Thus, if any delinquent account involves

- necessary reference to matters which are legally protected

from disclosure, except in conformity with the law creating
the confidence, such accounts could not be collected by a
private collection agency. This point leads to your second
question. .

In the area of state taxation, there are several
statutes relating to the confidentiality of information re-
ceived by the sovereign from its various taxpayers.  The
following are the most prominent: ‘




. . Mr. Raymond S.
ey

o0 May 7, 1976
4 Page Three
1.
2.
~
St
3.
4.
5.

e

Long

A.R.S. § 42-111.03(10) requires the
Department of Revenue to protect con-
fidential information and prohibits
the disclosure of information relating
to a taxpayer, claimant oxr employer
for any political, commercial or other
unofficial purposes;

A.R.S. § 42-1307 prohibits the dis-
closure of the amount of gross income,
gross proceeds of sales or tax paid by
a taxpayer subject to the transaction
privilege (''sales™) tax except to em-
ployees of the Department of Revenue
for specified purposes, to the Governor
and to .

', the attorney general
or other authorized represent-
ative of the state, in any
action pertaining to the tax
due under [Article 1, Ch. 8,
Title 42 A.R.S.]';

A.R.S. § 42-1362 incorporates the pro-
hibitions of A.R.S. § 42-1307 into the
administration of A.R.S. §§ 42-1361 et
seq. dealing with the state education
excise tax;

A.R.5. § 42-1372 incorporates the pro-
hibitions of A.R.S. § 42-1307 into the
administration of A.R.S. §§ 42-1371 et
seq. dealing with the state special
excise tax for education; '

AR.S. § 42-1406 sets forth an even
more rigid standard of use tax confi-
dentiality than does A.R.S. § 42-1307.
Prohibited are disclosures of the
business affairs, operations, informa-
tion, income, profits, losses, expendi-
tures or any particular thereof set
forth in a taxpayer's use tax return or
abstract thereof. Moreover, civil and
criminal penalties are imposed for
violations; ‘
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6. A.R.S. § 42-1451 authorizes the Depart-
ment of Revenue to enter into inter-
governmental agreements with cities and
towns to collect and administer their
transaction privilege and/or use taxes.
1f such cities have confidentiality
ordinances, it is clear that the
Department of Revenue could not divulge
such information from the cities to
the private collection agency;

7. A.R.S. § 42-1704 is virtually identical
to A.R.S. § 42-1406 insofar as confi-
dential information from a rental occu-
pancy taxpayer is concerned; and

8. A.R.S. § 43-145(b) prohibits the dis-
closure of confidential income tax
information except in certain specified
instances.

In short, there appears to be no way that the State could
turn over delinquent tax accounts, as outlined above, to a
private collection agency. Such a procedure is clearly pro-
hibited by the numerous statutes protecting confidential tax
information. The rationale of such protection was stated by
the Supreme Court in Arizona in Wales v. Tax Commission, 100
Ariz. 181, 412 P.2d 472 (1966). "CF. Op. Att'y Gen. 74-7
(R-14). Finally, insofar as the Stata's power of taxation
is concerned, Article IX, § 1, of the Arizona Constitution
provides, in part, that :

"The power of taxation shall never be
surrendered, suspended, or contracted
away."

It was held in Shumway v. State, 63 Ariz. 400, 163 P.2d
274 (1946), that this constitutional provision includes not
only the power to levy and assess taxes, but also the power
to collect them. While the decision in the Shumway case,
supra, involved a property tax rather than an income or ex-
cise tax, the provision is cited for purposes of analogy and -
as persuasive authority for the conclusion expressed herein
that a contract with an outside collection agency to collect
taxes is not authorized under the law.
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Your final question concerns the ''sharing" of monies due
the State with third parties. With the exception of the
"tax areas'" previously discussed and other areas where
confidentiality or other prohibitions would prevent such a
contract, there appears to be no legal impediment to a
contract whereby the State would agree to pay a certain fee
for services rendered by the collection agency. Rather than
a "sharing" of monies due the State, the situation is actually
compensation for the collection agency's efforts.

However, the mode of payment of the fee may present some
problems. A.R.S. §§ 35-143(A) and 35-146 require. that all
State budget units collect all monies due them at the time
of their accrual or receipt, and promptly remit them to the
account of the State Treasurer. This language seems to con-
template that the collection agency would have to remit 100%
of the monies it collected for the State to the particular
budget unit entitled thereto, and be compensated by the
budget unit under the contract by a separate payment. The
budget unit authorized to contract for the collection agency's
services would have to estimate collection expenses, including
compensation to collection agencies based on amounts collected,
and budget annually for that item.

This procedure is somewhat at variance with the common

practice whereby a creditor will contract with a collection

agency and agree to pay the agency a percentage of the

amount actually collected, the net result usually being that
the agency collects 100% of what it can get, subtracts its
percentage first, and then remits the balance to the creditor.
With few exceptions, this practice, insofar as contracts-:

with the State would be concerned, would seem to be un-

authorizedti See, e.g., the exceptions in A.R.S. § 35-149(D) .

Assuming for the purposes of this opinion that the bud-
geting and payment problems as outlined above could be re-
solved, there appears to be no legal prohibition to the pay-
ment for services rendered, the only question being the
source and mode of the payment. '

Please let us know if we can be of further assistance.

Sincerely,

BRUCE E, BABBITT
~ Attorney General
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