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BRUCE E. BABBITT
ATTORNEY GENERAL

STATE CAPITOL
Phaeniz, Arizonn BFO0T.

July 23, 1976

Honorable Robert M. Hall
Navajo County Attorney
300 Navajo Boulevard
Holbrook, Arizona 86025

Dear Mr. Hall:

We have reviewed your School Opinion No. 6/76
which answered two questions relating to nominating peti-
tions for the office of school district governing board
member. We concur in the results you reach with respect
to both guestions and only add the following.

. gubsection A of A.R.S5. § 15-474 states that a
nominating petition for a school board member must be
signed by a number of qualified electors of the district
equal to not less than one percent of the total votes cast
in the last election of school board members. However,
paragraph 9 of subsection A of A.R.S5. § 16-~305 specifies
that the number of signatures must be equal to at least
three percent. These provisions are in direct conflict.
As you point out, however, subsection A of A.R.S. § 15-474
was amended by the Legislature in 1975 (Laws 1975, ch. 131,
§ 1) by substitution of the one percent requirement for
what had been a three percent requirement. On the other
hand, A.R.S5. § 16-305 was last amended in 1974 (Laws 1974,
ch. 134, § 18) in a manner that did affect the required
minimum percentage for school board nominating petitions.
As a consequence, subsection A of A.R.S. § 15-474 clearly
sets forth the most recent expression of the will of the
Legislature. It, thus, should be given effect.

Should you have ahy questions concerning the
foregoing, please let us know. ‘

sincerely,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General
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‘ ALAN S. KAMIN S
ASK:gs : Assistant Attorney General
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SCHOOL OPINION #6/76

Requésted by: Dr. Arvin Palmer
Acting Navajo County School Superintendent

Opinion By: Robert M. Hall

Question #1: Which procedure shoulc be followed for nominating
school board trustees, that outlined in A.R.S.
§15-474 or that outlined in A.R.S. §16-305?

Question #2: Assuming A.R.S. §15-474 governs, is the percentage
basis for the number of names required for the
nomination petition the number of votes cast in the
last school election or the number of people qualified
to vote in the election?

Answer to question #l: A.R.S. §15-474 governs.

Answer to question #2: The percentage basis is the number of votes
: cast in the last election.

There is an obvious conflict between the provisions of A.R.S.
§16-305 (A) (9) and A.R.S. §15-474(A). There are two factors which
lead me to conclude that A.R.S. 474(A) should be the governing pro-
vision. First, in statutory construction there are the recognized
principles that the specific statute governs over the general statute
if the two conflict. However, the courts will attempt to harmonize
the conflieting statutcs when possible. State v. Rice, 110 Ariz.
210, 213, 516 P.2d 1222 (1973), Shirley v. Superior Court in and for
“Apache Ccunty, 109 Ariz. 510, 513, 513 P.2d 939 (1973). Therefore,
in applying these rules of construction, A.R.S. §15-474 (A) is the
specific statute and should govern. Second, A.R.S. §15-474 (A) was
enacted after A.R.S. §16-305 (A) (9). (Sece historical footnotes of
each). The last cxpression of intent manifest by the Legislature is
therefore found in A.R.S. §15-474 (A).

For the above reasons, I therefore advise you the school elections
are to be governed by A.R.S. §15-474. It also follows that the percent-
age basis for nominating petitions is the number of votes cast in the
last school election.

A copy of this opinion is being sent to the Attorney General for
concurrence, dissent, or revision.

Very Liuly yours

13/ Robevt M. HB’/
ROBERT M.: HALL
County Attorney
Navajo County




