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BRUCE E. BABBITT
STATE CAPITOL

ATTORNEY GENERAL

Phoenix, Artzonn 85007 : R7¢~ 343
August 4, 1976 -

Mr. Johnny H. Montano
Executive Secretary

State Athletic Commission
2520 E. LaMar Road
Phoenix, Arizona

Dear Mr. Montano:

In your letter of July 12, 1976 to this office,
you presented a situation where a promoter failed to pay
taxes on receipts from recent wrestling shows. The
promoter had stated that 60% of the proceeds were going
to be paid to the St. Mary's Burn Center in Tucson.

A.R.S5. § 5-235(A) states:

- Any person who promotes a professional
: boxing or wrestling match or exhibition
shall within ten days thereafter pay to
the commission two per cent of the gross
receipts after deduction of city, state

and federal taxes, of such match or
i exhibition.

Exceptions to this requirement are set out in A.R.S.
§ 5-226, which states; ‘

- The provisions of this article shall
not apply to: '

1. Any person employed by any public,
private or parochial school), college, or
university, or equivalent institutions
of learning, when the trainee or contestant
is an amateur, nor to a trainee or contestant
in such educational institution.

2. Any person employed by a governmental
$ unit, or non-profit organization when the
'~ trainee or contestant is an amateur.
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3. Any amateur boxing, sparring or
wrestling match or exhibition.

From your letter, it is apparent that the promoter
in question is not an employee of a learning institution
or of any other non-profit organization. Therefore, she
is liable for the payment of the tax levied by A.R.S. § 5-235.
The general rule is that every interpretation shall be against
exemptions from taxation. Ebasco Services, Inc. v. Arizona
State Tax Commission, 105 Ariz. 94, 459 P.2d 719 (1969). The
‘only deductions allowed by A.R.S8. § 5-235 are for city, state
and federal taxes. Since proceeds paid to a charitable
organization are not specified as a deduction, they may not
be deducted in computing the taxable base. Therefore, in the
situation you presented, the 60% of the receipts that the
promoter was going to pay to the Burn Center would not be
deductible from the gross receipts 1n establishing the proper
tax under A.R.S. § 5~235. .

In your letter you also asked how much of the receipts:
from a "charity show" would be taxable. Unless a "charity
show" falls within the exceptions provided in A.R.S. § 5-226,
the proceeds of such a show would be taxable the same as
would!any other wrestling promotion.

Sincerely,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General
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JAMES D. WINTER

Chief Counsel
Tax Division-
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