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August 4, 1976

Honorable James E. Don
Pinal County Attorney
P. 0. Box 887

Florence, Arizona 85232

Dear Mr. Don:

This is in response to your letter of June 23, 1976
wherein you asked the following:

Must an individual reside within the
boundaries of an Irrigation Water
Delivery District in order to serve
as a member of the Board of Trustees
of the District?

A.R.S. § 45-1931.A states in part that:

The management and control of an ir-
rigation water delivery district is
vested in a board of trustees which
shall consist of three persons who
are landowners within the district.

The portion of the statute that prescribes the requisite
qualifications of trustees of the district is clear and
unambiguous. It requires only that a person own land within
the district in order to be eligible to serve on the Board
of Trustees of the District; it says nothing about the
actual residence of the landowners.

The provisions of A.R.S. § 45-1933.B relating to
trustee qualifications are not as clear. The statute pro-
vides as follows:

The office of a trustee who removes from
the district or who ceases to possess
the qualifications of a trustee shall
become vacant, and the remaining members
shall within thirty days appoint a suc-
cessor to fill the vacancy for the un-
expired term, and issue a certificate

of appointment. (Emphasis added.)
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Language similar to that used in the underlined portion of
the above statute has been construed in other jurisdictions
to mean a change in residence. See, Larson v. Bunch, 255
P,2d 486, 208 Okla. 278 (1953); Prather v. Hart, 24 N.W.
282, 17 Neb. 598 (1885). There are no Arizona cases to seek
guidance from interpreting the language in question.

A.R.S. § 45-1933.B must, of course, be read in conjunc-
tion with A.R.S. § 45-1931.A since both statutes relate to
the same subject matter. See, Campbell v. Superior Court in
and for Maricopa County, 18 Ariz.App. 287, 501 P.2d 463

- (L972Z) . When the two statutes are read together, it is

unreasonable to construe the phrase '"removes from the dis-
trict" as meaning the changing of a trustee's residence from
a location within the district to a location outside the
district, since A.R.S. § 45-1931.A does not require a trustee
to reside within the district in order to be eligible to
serve as a member of the Board of Trustees of the District

to begin with.

A Cardinal rule of statutory construction is that
statutes should be construed so as to give effect to the
intent of the lawmakers. Adams v. Bolin, 74 Ariz. 269, 247
P.2d 617 (1952). Additionally, the rules of statutory
construction instruct the Courts to look to statutes in pari
materia when a statute is found to be ambiguous, in order to
determine legislative intent. Frazier v. Terril, 65 Ariz.
131, 175 P.2d 438 (1947).

By applying the above rules of construction to the
statute in question this office has concluded that effect
will be given to the legislative intent if A.R.S.

§ 45-1933.B is construed to mean that a trustee 'removes '
from the district'" when he ceases to be a landowner within
the district; and that the trustee '"ceases to possess the
qualifications of a trustee' when he fails to meet the ,
qualifications for public officers prescribed in Article 7,
Section 15, of the Arizona Constitution, We further conclude
that there is no legal requirement that a trustee reside
within an irrigation water delivery district in order to
serve as a trustee of the district,

Sincerely,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General
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ID W. RONALD
Assistant Attorney General
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