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DEPARTMENT OF LAW

STATE CAPITOL

November 9, 1976

Mr. Robert Valenzuela, Administrator
Arizona Department of Revenue
Capitol Building

1700 West Washington

Phoenix, Arizona 85007

Re: Opinion Request R76-242.
Dear Mr. Valenzuela:
You have asked the following question:

May a license to conduct bingo
games be issued to a qualified
organization which intends to
hold bingo occasions in a type
of commercial establishment
which would contain meeting
halls, bars and other rooms or
in a commercial establishment

in which a bar serving alcoholic
beverages is a part of the meet-
ing room where bingo games will
be held?

Several statutes relate to bingo games and the presence
or availability of alcoholic beverages. A.R.S. §§ 5-406 (K)
and 5~425(F) both provide that no alcoholic beverage "...
shall be offered or given as a prize...'" in any bingo game.
A.R.S. § 5-426(M) forbids the issuance of any ''small game"
bingo licenses to holders of any Arizona liquor licenses
except holders of club liquor licenses.

None of these statutes prohibits the holding of other-
wise authorized bingo games by a duly licensed, qualified
organization, even though such bingo games might be held in
a place where alcoholic beverages would be available.
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It is apparent, however, that the legislature did have
some concern with regard to the operation of bingo games in
connection with and in relation to alcoholic beverages.
This conclusion is evidenced by the enactment of the fore-
going three statutes. Thus, while there is no prohibition
of bingo games simply because alcoholic beverages may be
lawfully available at the games, the Department of Revenue
has certain responsibilities in this area by virtue of
regulations it has promulgated governing the change in
location of bingo games.

In this connection, A.C.R.R. Rule R15-7-115 requires
that specific prior written approval from the licensing
authority must be obtained by a bingo licensee in order to
conduct bingo games at places or times other than those set
forth in its license application under A.R.S. §§ 5-404(4) or

'5-423(D)(3). Thus, and by way of example, if a bingo

licensee that had been holding its games in a rented hall
where there was no bar decided to rent a meeting room in a
hotel (with a bar), the Department of Revenue may consider
the reasons underlying the request to insure that no cir-
cumvention of legislative intent would result if the re-
quests were granted. This result is in conformity with the
responsibility of the Department of Revenue under A.R.S. §§
5-404(C) and 5-423(E). Both of the cited statutes require
that in the event any premises are to be leased or rented in
connection with the holding of bingo games, an affidavit is
required showing the lessor's name, address, the amount of
rent and the fact that the lessor or its officers and
directors are of good moral character and have not been
convicted of any crime involving moral turpitude.

The present statutory scheme does not prohibit a quali-
fied organization from conducting bingo games in a commer-
cial establishment where alcoholic beverages are dispensed
provided that no subterfuge or attempt to circumvent the
intent of the Legislature exists. ‘

Please advise if you require additional information.
Sincerely,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General

IAN A. McPHERSON
~Assistant Attorney General
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