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QUESTION Does the Board of Osteopathic Physicians have
the power to approve for interne training
hospltals not on the American Osteopathic
Assoclation 1list of hospitals approved for

interne training? .

CONCLUSION:  No.

QUESTION: Does the Board of Osteopathic Physicians have
: the right to establish policy to limit grant-

ing of Osteopathic Major Surglcal Certificate

to applicants who have attalned Candidate or

higher status, ete,, or other qualifications?

CONCLUSION:  No.

In answer to the first question, we invite your attention to
the hereinafter quoted portions of Article 21 entitled "Osteopathic
Physlclans and Surgeons.," In Section 67-2123, Arizona Code of 1939,
as amended, Cum, Supp, 1952, the following 1s found:

"The board * * * shall have full power and
authority to make and adopt rules and regu-
latlons necessary and proper for administra-
tion % & # W

and in the same sectlon it is further provided, that:
| " % ¥ The board 18 charged with and shall
enforce wlthin the osteopathic profession in
thigs state the standards and practice pre-
scribed by this act, * #* #",
‘ algo, this section further provides:

"The board shall designate which hospitals
are approved for interne training and which
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osteopathic schools, or colleges are approved,
provided an approved school, college or hog-
pital shall have at{ least the minimum standards
established by the American Osteopathic Asso-
clation.” (Lmphasis supplied)

While the Board has power to enact or promulgate rules and
regulations necessary for the proper administration of this act
(67-2121 to 67-2139, Arizona Code of 1939) Cum, Supp., 1952, 1t
cannot lawfully extend this rule-making power to a point where it
subverts the statute granting 1t such power or which repeals or
abrogates the Act, It is clear that the Legislature has set the
standards for hospitals, and these standards cannot be changed
under the rule-making power of the Board, We are, therefore,
of the oplinlon that a rule promulgated by the Board, approving
hospitals not on the list of the hospitals approved by the Ameri-
can Osteopathlec Association, would be invalid, as outside the
power of the Board to enact,

The hereafter quoted part of Section 67-2129, fully answers
the second question, This sectlon provides for the practice of
medicine and surgery by licensed osteopathic physicians and
surgeons generally, except that:

" ® % ® No osteopathic physician or surgeon
shall perform major surgery unless he has had
two (2) years surgical ¢raining in a hospital
approved for sguch tralning by the board or
shall demonstrate to the board equivalent
training * * *." (Emphasis supplied)

Thils provision expressly provides the minimum requirenents neces-
sary to perform major surgery in Arizona, To raise this require-
ment would be to set a standard not contemplated by the Legis-
lature,

Boards and commissions have power to enact rules and regu-
lations. Such a power is adminlstrative and not legislative., It
is, therefore, a limlted power, 42 Am, Jur. 254, Sec., 49. The
delegation of the power to make rules and regulatlions cannot ex-
tend to the making of rules which subvert the statute reposing
such powee, or which ave contrary to exlsting laws, or which re-
peal or abrogate statutes, U2 Am, Jur,, supra. A board cannot,
under the exerclse of ifs power o make rules and regulations,
ispue a regulation which is oug of harmony with, or which extends,
alters or limlys the statute belnp adminisieved, oy which i1s in-
conslstent wlth the expression of fhe laumakers? intent im  other
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statutes, Where a right is granted by statute, the officer ad-
ministering it may not, by regulation, add to the condition of
that right not stated 1n the statute, nor bar from that right a
person included in the terms of the statute, 42 Am, Jur, 360,
section 53, The Board 1is without power to enact such policy. We,
therefore, must answer the posed question in the negative,
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