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Mrs. Jeanne C. Stauffer

Deputy Pima County Attorney
Director, Family Support Division
45 West Pennington

Tucson, Brizona 85701

Re: 77-52 (R77-37)

Dear Mrs. Stauffer:

Your letter of January 26, 1977 reguested our opinion on
the collection of fees by the Clerk of the Superior Court in
actions filed under the Uniform Reciprocal Enforcement of Sup-
port Act. A.R.S. §§ 12-1651 et seg. The collection of fees
by the Clerk of the Superior Court is governed by A.R.S. § 11-
554, That section provides, in pertinent part:

A, Except as otherwise provided by law,
the clerk of the superior court shall receive
the following fees: * * *

On its face this section requires collection of the specified
fees set forth therein unless "otherwise provided by law. . . ."
A.R.S. § 11-554 does not therefore take precedence over other
statutes regulating the collection of fees but is operative

only to the extent it is not inconsistent with them.

The uniform Reciprocal Enforcement of Support Act contains
a section regulating the collection of costs or fees:

An initiating court shall not require payment of
either a filing fee or other costs from the obligee but
may request the responding court to collect fees and
costs from the obligor. A responding court shall not
require payment of a filing fee or other costs from
the obligee but it may direct that all fees and costs
requested by the initiating court and incurred in this
state when acting as a responding state, including fees
for filing of pleadings, service of process, seizure
of property, stenographic or duplication service, or
other service supplies to the obligor, be paid in
whole or in part by the obligor or by the state. Such
costs or fees do not have priority over amounts due to
the obligee. A.R.S. § 12-1664.
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This seftion prohibits the Court from charging the

obligee™ and instead permiks the Court to collect fees

and cost from the obligor. Svecifically A.R.S. § 12-1664
notes that the costs or fees chargeable to the obligor do
not have a priority over the support payments.

From this we conclude that the clerk of court may
not deduct costs and. fees chargeable to the obligor from
support vayments which the obligor sends to the clerk fog :
transmittal to the obligee pursuant to A.R.S. § 12-1673.
Instead these costs and fees must be sought directly from

the obligor without resort to the support payments actually
made.

Sincerely,

B T

BRUCE E. BABBITT
Attorney General
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l. A n.berson . . . to whom a duty of support is
owed. . . ." A.R.S. § 12-1651.7. Atty.Gen.Op.No.
61~-73 reaching a similar conclusion is grounded upcen a

statute which was repealed after the issuance of the
opinion.

2. A "person owing a duty of support. . . M
A.R.S. § 12-1651.8.

3, Atty.Gen.Op.No.63~-4 permitting the Clerk of the

Superior Court to deduct one dollar for the trans-
mittal of support payments under the authority of the
predecessor to A.R.5. § 11-554.A.12 is precempted by A.R.S.
§ 12-1664 only insofar as the support payments arise out
of the operation of BA.R.S. §§ 12-1651 et seq.




