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Arizona State Board of Accountancy &ﬁ
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Dear Mr. Farrow:

In a recent request for an opinion you asked this office
the following questions:
1. Are advisory committce members entitled
to vote on matters involving certified public
accountants when public accountants will not be
affected directly or indirectly.

-

. 2. Are advisory committee members entitled

k to vote on such matters as evaluation of the ex-
perience of a certified public accountant applicant
under A.R.S. § 32-721.A.5 or in disciplinary actions
being taken in regard to a specific certified public
accountant where precedents set may influence later
action taken in regard to a public accountant?

The answer to both questions is "no."

The language of A.R.S. § 32-701.01 is clear. The
committee is an integral part of the Board "in matters per-
taining to the quallflcatlon, licensing and disciplining of
public accountants. A.R.S5. § 32-704.D reinforces this point
by stating that "no action shall be taken as to matters per-
taining to the qualification, licensing and disciplining of
public accountants except on a majority vote of the board and
committee, as a body."

The committee must be kept informed of any intended
action which primarily affects public accountants under
A.R.S. § 32-704.D. In actions which merely may affect
public accountants, as where matters deal directly with a
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decision regarding certified public accountants but may have

a precedential influence on future decislions regarding public
accountants, the committee "shall advise and aid the board",
but it is not empowered to vote. A.R.S. § 32-704.D.

The general legislative intent in creating an advisory
committee is to supplement the expertise of the administra-.

"tive agency and enable it to deal with certain technical

matters. The public accountants advisory committee's. exper—
tise is in the areas which deal directly or primarily with
matters affecting public accountants. Therefore, it would
be contrary to general policy to permit committee members

to advise or to vote with the Board on matters completely
outside of the area in which they were created to aid and
advise. Such matters must be considered as being reserved
to the Board as established in A.R.S. §§ 32-701 and 32-
701.01. - '

Further, general rules of statutory construction in
Arizona permit only the existence 2f powers which are stated
in the statute. Lewis v. Industrial Commission, 93 Ariz.
324, 380 P.2d 782 (1963); State v. Bllred, 102 Ariz. 102,
425 P.23d 572 (1967); Arizona Board of Osteopathic Examiners
in Medicine and Surgery v. Ferris, 20 Ariz.App. 535, 514
P.2d 288 (1973). Since the committee is given power to vote
specificially in those matters which deal directly with pub-
lic accountants, the intent of the Legislature must be read
as not authorizing the committee to vote in matters not
directly concerning public accountants.

Sincerely,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General
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