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DEPARTMENT OF LAW
OFFICE OF THE

Atforuey General
’ = BRUCE E. BABBITT
STATE CAPRITOL ATTONNEY GENERAL

Phroenix, Arizonn 85007

April 26, 1977

"Honorable Frank J. Felix

Arizona State Senator
State House, Senate Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 77-71 (R77-81)
Dear Senator Felix:

By letter dated March 4, you requested our opinion
on the following question:

Will the inclusion of investigators
working for the city or county attorney
under the definition of peace officer in
[A.R.S5. § 1-215(23)] allow these investi-
gators to qualify for membership in the
Public Safety Personnel Retirement System?

We answer in the affirmative based 6n the reasons set
forth below. :

A.R.S. § 38-842(15) (a) provides that, with the exception-
of municipal policemen, firemen, and state law enforcement offi-
cers, the only "members" of the Public Safety Retirement System
are those employees "included in a group designated as eligible
employees under a joinder agreement entered into by their em-
ployer . . . ." An eligible "employee" is defined in Paragraph-
1l of A.R.S. § 38-842 as "any person who is a member of a group
of public safety personnel regularly assigned to hazardous duty,
including groups of municipal policemen, municipal firemen, state
highway patrolmen, county sheriffs and deputies, fish and game
wardens, penitentiary guards, college campus policemen, and
special agents . . . ."

The term "special agents" is nowhere defined, but it is
reasonable to conclude that in the context of government, it is
synonymous with "investigator". (For example, all regularly em-
ployed F.B.I. investigative personnel are called “"special agents.")
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Assuning that investigators employed by county and city attorneys
actually are "regularly assigned to hazardous duties", we believe
that defining such investigetors as "peace officers" makes them
qualified and eligible for wmembership in the Public Safety Person-
nel Retirement System. What would then be neceded to bring these
investigators into this System is a joinder agreement with the
System, on behalf of the investigators as an eligible group, by
their respective counties and cities pursuant to the provisions of
A.R.5. § 38-851, which provide for the participation of new em-
ployers in the Public Safety Personnel Retirement System. A.R.S.
§ 38-842(12) (d) provides that an "employer" for the purposes of
the Public Safety Personnel Retirement System means "the state, or.
any political subdivision thereodf, including but not limited to
towns, cities and counties which has elected to participate in the
system on behalf of an eligible group of public safety personnel
pursuant to a joinder agreement entered into after July 1, 1968".

The legislative granting of peace officer status to a
group of "employees" does not automatically draw them into the
membership of the Public Safety Personnel Retirement System. . New
classes of "peace officers" are included within the System only

~if their employers "elect to participate in the system" on their

behalf as a group in the manner provided by A.R.S. § 38-851. For
example, juvenile probation officers are given peace officer status
in A.R.S. § 8-205(3), but Maricopa County has not elected to include
them within the System. Such officers are, in our view, qualified
for membership in the Public Safety Personnel Retirement System,

but they definitely are not participating members of the System.

Please advise us if you have any further questions con-
cerning this matter. ' s ' ‘

Sincerely,
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BRUCE E, BAERBITT
Attorney General
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