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Ms. Mona Smith

Office of Tourism

State Capitol

Phoenix, Arizona 85007

Re: 77-92 (R76-307)
Dear Ms. Smith:

Your letter of June 24, 1976, rcquested the opinion
of this office with respect to the question of whether the
Arizona Office of Tourism must obtain a solicitation permit
from the City of Phoenix because members of your staff, in
the course of their official duties, "call upon the 'tourism
industry' (of the State of Arizona) to assist (your office)
in the promotion of tourism."

The City of Phoenix adopted Ordinance No. G-710 on
March 19, 1973. It purportedly regulates the charitable and
religious solicitation of money. The ordinance in pertinent
part provides that "[nlo person shall solicit within the
City contributions for any religious or charitable purpose
without a permit from the [Solicitation] Board". Phoenix,
Arizona Municipal Code, § 34-3 (1969). Permits issued may
be valid for a period not to exceed one year. I1d., § 34-9.

In this regard, the terms "solicit" or "solicitation"
themselves are defined in the Ordinance as:

A request directly or indirectly of
money, credit, property, financial assis-
tance, or other things of value on the plea
or representation that such would be used
for a charitable or religious purpose. . . "
(Emphasis added.)

The ordinance, however, apparently does not relate to
governmental agencies engaged in their official activities,
notwithstanding the fact that those activities contemplate
the solicitation of financial assistance from the private
business community.
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Consequently, it would appear that although your office
"solicits" the financial support of the tourism industry, it
is not "soliciting" within the meaning of the Ordinance inas-
much as the money is not raised for a "charitable or religious"
purpose. Rather, any financial support which is being sought
is done in the context of an official, governmental purpose.

Finally, it should be noted that even if the Ordinance
had been intended by the City to have been applicable to the
governmental activities of the State of Arizona, there is a
grave question with respect to whether or not the City pos-
sesses the power to have done so. The State has conferred
upon municipal corporations all the authority which they may
exercise; it is doubtful that the State would have conferred
power upon the cities to regulate agencies of state government
under the rationale of Board of Regents v. City of Tempe, 88
Ariz. 299, 356 P.2d 399 (1960).

Consequently, it is the opinion of this office that your
office need not obtain the Phoenix solicitation permit.

Sincerely,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General
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IAN A. MACPHERSON
Assistant Attorney General
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