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BRUCE E. BABBITT
ATTORNEY GENERAL

DEPARTMENT OF LAW
OFFICE OF THE

Altornrey General
STATE CAPITOL
Flyoeniz, Drivewn s500Y
May 11, 1977

Honorable John J. Hutton
Arizona State Senator
State Capitol

Phoenix, Arizona 85007

Re: 77-108 (R77-115)

Dear Senator Hutton:

This is in response to your letter dated
March 31, 1977, wherein you posed substantially the following
questions:

1. If the Legislature does not act under A.R.S.

§ 38-611 A to set the salaries of "exempt" positions,
can the appointing authority establish any salary
within funds available?

’ 2. Can the Legislature establish salaries of
exempt positions by line item within the general
appropriations bill?

3. If the Legislature statutorily establishes
the salary, should it be by session law or in
statute?

4. What effect does Article 4, part 2, Section 17
of the Arizona Constitution have on the salaries
of appointive public officers?

5. Does an increase in salary for cost-of-living,
merit, reclassification of a position or a regrading
of a position constitute an increase 1in
compensation?

6. If a separate bill setting out salaries for
"exempt" positions is passed, is it subject to a
governor's veto by line item, as is the general
appropriations bill?

In order to answer the first two questions, we will

first discuss the relationship of the Personnel Board and the
‘ Personnel Administration Division to "exempt" positions.
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The Arizona Legislature has made a large number of
State officer and emplovee positions exempt from those provisions
of the Arizona Revised Statutes pertaining to the Personnel
Board and Lthe Personnel Administration Division of the
Department of Administration.

A.R.S. § 41-771 specifically provides that the articles
dealing with the State Personnel Board)/ and the Personnel
Adnministration DivisionZ/ "do not apply to" twelve disparate
categories of state officers and employees.

pmong the effects of such exemption are that the
Personnel Beoard's rules on position classification (i.e., salary
range)é/ have no applicability to exempt positions. This
conclusion is supported by A.R.S. § 41-763(5) which requires
that the head of the Personnel Administration Division
"shall . . ., subject to approval of the personnel board, make
an annual recommendation to the legislature and the joint
legislative budget committee of a salary plan and adjustments
thereto for employees in the state service and an advisory
recommendation regarding the compensation for positions other- .. =
wise exempt” from the State Personnel System. ' o

The apparent purpose of the advisory recommendation
is to assist the Legislature in exercising its authority
under A.R.S. § 38-611A, which states:

Except as otherwise provided in
subscctions C and D, any officer or employee
of the state, or any of its agencies, who
is exempt from the provisions of the state
personnel system shall receive compensation
which is determined by legislation which
sets forth the compensation of all such

- officers or employees.% T

1/ wTitle 41, Chap. 4, Art. 6

2, Title 41, Chap. 4, Art. 5

3/ Authorized by A.R.S. § 41-783(1), the Rules are A.C.R.R.

o 2-5-41 and 2-5-42. '

4/ Subsections C and D of 38-611 exclude elected state officers,
employees of the state universities and community colleges,
and members of boards and conmissions from this provision.
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Thus, the Legislature retains the authority to ,
establish and adjust salaries for "exempt" positions other than
those listed in subsections C and D of § 38-611. "Legislation,"
as used in § 38-611A, does not include the enactment of a
general appropriation bill. On at least two occasions, the
Arizona Supreme Court has specifically indicated that the
genexral appropriation bill does not come within the true
meaning of the term "legislation". First, in Sellers v.
Frohmiller, 42 Ariz. 239 (1933), the court held that “the general
appropriation bill is not in the true sense of the term
legislation; it is, as the language implies, merely a setting
apart of the funds necessary for the use and maintenance of the
departments of the state government . . . .“ 42 Ariz. at 246.

Second, in Carr V. Frohmiller, 47 Ariz. 430 (1936),
the court relied on its earlier ruling in Sellers and held that
"the general appropriation bill is not 'legislation' in the
strict sense. 1Its object is to provide funds to meet previously
authorized expenses of the government's different departments,
offices, agencies and institutions." 47 Ariz. at 441. Accord-
ingly, we believe that the term "legislation", as used in
A.R.S5. § 38-611A, contemplales a comprchensive statute analogous
to a salary plan, setting forth "the compensation of all such
[exempted] officers or employees." T

In searching for such a statute in A.R.S. and in
the Session Laws, we have not been able to find any provisions
specifically made pursuant to the terms of 38-611A. In the
absence of such legislation, we believe that the advisory:
recommendation of the Personnel Administration Division,
mandated by A.R.S. § 41-763(5) should be considered as governing
until such time as that recommendation is acted upon by the
Legislature.

Regarding your third question, we presume that by

"session law" you mean temporary law, i.e., an enactment that will

not be published as part of the Arizona Revised Statutes, in
conformance with A.R.S. §§ 41-1304.01(4) and 41-1304.02. There
appears to be no significance to whether the exercise of the
Legislature's responsibility under A.R.S. § 38-611 takes the
form of a "session law" or a statute.

Your fourth question involves several queries, each ,
involving Art. 4, pt. 2, § 17 of the Arizona Constitution. That
section provides in part that "The Legislature shall never grant
any extra compensation to any public officer, agent, servant or
contractor, after the services shall have been rendered or the




Honorable John J. Hutton
May 11, 1977
Page Four

contract entered into, nor shall the compensation of any public
officer . . . be increased or diminishod during his term OFf
office . . .“577 This provision prohibits any change in
compensation for most public officers during such officers’

terms of office. However, appointed public officers who serve

at the pleasure of the appointing authority really do not have

a "term of office." For example, such an officer nmay serve one
year or forty years. Thus, such appointed officers would not
fall within the constitutional prohibition against a change

in compensation during a term of office. The Arizona Supreme
Court has reached this same conclusion. In State ex rel.
Colorado River Commission v. Frohmillex, 46 Ariz. 413 (1936), the
court held that Art. 4, pt. 2, § 17 of the State Constitution
applied only to public officers who have fixed terms of office.
The Court stated:

The question of whether such an of-
ficer is subject to the constitutional pro-
visions of this nature has been before the
courts many times, and it has been held
practically universally that such provisions
apply only to public officers, appointive or
elective, who have a fixed term, and not to
those who hold only at the pleasure of the
. appointing power. Baley v. Garrison, 190
Cal. 690, 214 Pac. 871; Somers v. State, 5
S.D. 321, 58 N.W. 804; State v. Board of
Commrs., 29 N.M. 209, 222 Pac. 654, 31 A.L.R.
1310; state v. Gordon, 238 Mo. 168, 142 S.W. ,
315, Ann. Cas. 1913A 312; Commissioners of = =
Muskogee Ccunty v. Hart, 29 Okl. 693, 119
Pac. 132; Lexington v. Rennick, 105 Ky. 779,
49 S.W. 787, 50 S.W. 1106. While the ques~ ..
tion has never been expressly determined in
this jurisdiction, we think we have indicated
our opinion thereon three time. * * %
citations omitted We are of the opinion,
following the overwhelming weighti of authority,
that the vprovisions of section 17, part 2, ar-
ticle 4, supra, do not apply to public officers
who have no fixed or definite term of office
but hold merely at the will of the appointing
power. 46 Ariz. at 423-24,

2/ fThere are exceptions to this prohibition, but théy are not
relevant to the issue discussed here. See complete text
. of Art. 4, pt. 2, § 17, Arizona Constitution.
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Therefore, in regard to your fourth question, it is
our opinion that an appointive public officer's salary may be
increased, through the appropriate statutory procedure, during
such officer's tenure only if the officer has no fixed term of
office.

Regarding your f£ifth question, this office held in a
1970 Opinion (A.G. Op. 70-21) that a change in the compensation

of a State officer is not prohibited by Art. 4, part 2, section 17
"when the change is intended to maintain the purchasing power of

the officer's initial compensation." After thorough research
and reflection, we have considerable doubt about the validity
of that conclusion, considering the uneguivocal language of the
Constitution (quoted above). However, given the long~standing
practice of granting such increases, and the obvious hardship
that would be involved in the rescission of increases already
granted, we would simply advise that any further increases

be carefully considered in light of the clear language of

Art. 4, part 2, section 17.

In response to your sixth and final question, Art. 5,
section 7 of the Arizona Constitution provides may only "line
item veto" one or more items in a multi-item appropriations
bill. No similar authority exists for selective vetoing of a
regular bill. If an enactment setting forth the salaries
of "exempt" positions contains no appropriation, then it is
not subject to "item veto." ’

If you have any further questions, please contact
us. '

Sincexely,

BRUCE/E. BABB%TT
torjey Gefieral

(-
JOHN A. LASOTA, J
Chief Assistant

Attorney General
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