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QUESTION: What territory within its application could be
legally covered in a power purchase certifi-
cate to be issued to the Trico Electric
Cooperative, Inc,?

CONCLUSION: Territory now served with electric energy by
Trico; territory that is not now served with
electric energy and for which there is no
povwer purchase certificate issued; and terri-
tory that is not now.served with electric
energy, but for which a power purchase certifi-
cate has been issued to Tucson Gas & RElectric
or Citizens Utilities, under certain condi-
tions,

As we understand the facts as submitted by you, the applica-
tlon of Trico for a power purchase certificate includes the
following categories of territory:

1, Territory now sérved with electric energy by Trico.

2. Territory now served with electric energy by Tucson

Gas, Electric Light and Power Company or Citizens
Utilities Company.

3. Territory that is not now served with electric energy

and for which there is no power purchase certificate
issued.

4. Territory that is not now served with electric energy,
but for which a power purchase certificate has been
issued to Tucson or Citizens companies,

The specific limitations and bounds of such territory set forth in
1,2,3 and 4 above may be determined by the Arizona Power Authority
Commission from the evidence considered by it,

On our understanding of the facts involved, our opinion with
‘ respect to the categories of territory involved is as follows:
1.

Territory now served with electric energy by Trico,
Section 75~1906(d§, ACA, 1939, provides in part:
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"The application of any applicant shall be
granted to it for so much of the territory in-
cluded in its application as is then being
served with electrical energy by it; . . ."
Under this provision it is our opinion that Trico is entitled to
a power purchase certificate for that territory within its appli-
cation which it is now serving with electrical energy.

2. Terfitory now served with electric energy by Tucson op
Citizens.

Section 75-1906(d), ACA, 1939, provides in part:

"...no power purchase certificate shall be
issued to an applicant for territory which is
then being served with electrical energy by a
person or operating unit,..."

Under this provision it is our opinion that no power purchase
certificate may be granted to Trico for that territory which is

now being served with electrical energy by the Tucson or Citizens
companies,

3. Territory that is not now served with electric energy
and for which there is no power purchase certificate issued.

It is our opinion that the commission may grant Trico a power
purchase certificate for such territory, if in its Judgment such
action is warranted,

4, Territory for which a power purchase certificate has
already been issued to the Tucson or Citizens companies, but which
is not now being served with electrical energy.,

It is the opinion of this office that if the Arizona Power
Authority Commission finds that certain territory or areas with-
in the power purchase certificates already issued to Tucson and
Citizens are not being served with electrical energy, that the

authority commission may grant a power purchase certificate to
Trico for such unserved territory or areas.

In other words, where a territory or area is not being served
with electrical energy, we do not believe the authority commission
is limited to the issuance of one power purchase certificate
covering such territory. When a power purchase certificate is
granted by the Arilzona Power Authority, the holder is then en-
titled to serve the entire area within it. If the holder, does,
so then, under Section 75-1906(d), ACA, 1939, he establishes an
exclusive right to serve, and no other power purchase certificate
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. may be issued. However, if the Power Authority Commission finds
that the holder of the power purchase certificate does not serve
the entire territory, then as to such unserved territory, the
holder has no exclusive right to a power purchase certificate,
and another power purchase certificate may be issued by the
authority covering such unserved territory.

We believe that this view is consistent with the objective
and purpose of the Power Authority Act, to effect the widest
practical distribution of electric energy in the state. It is
an incentive for the holder of a power purchase certificate to
serve the entire territory within his power purchase certificate.
However, if a holder permits territory within his power purchase
certificate to remain unserved, then it assures those who are
unserved that another power purchase certificate may be issued to
one from whom they can obtain electric ssrvice.

Our opinion on this point is based upon the intent of the

Power Authority Act in general and upon the following considera-
tions in particular:

1, The Arizona Power Authority Act does not specifically
prohibit the granting of more than one power purchase certificate

for an area or territory that is not served with electrical
energy.

2. On the contrary Section 75-1906(d), provides in part:

"If applications for power purchase certificates
are filed by two (2) or more applicants covering,
wholly or in part, the same geographical area, and
no electrical service is then being rendered in
such area by any person or operating unit, the
Authority shall award a certificate to the appli=-
cant or applicants which, in the Judgment of the
Authority will beést serve such area after giving
due consideration to the preparedness of competing
applicants to serve the territory in question, the
investments involved, the adequacy of the service
proposed to be rendered to consumers therein, and
the time required to furnish such service and any
other relevant and pertinent matters bearing upon
the controversy." %Emphasis supplied)

Under this section the commission is authorized to grant
power purchase certificates to "applicants" ive., more than one,
for a territory which is unserved

3. Article 4, (9), of the Rules and Regulations of the
/ Arizona Power Authority provides:
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"No Purchaser shall make and or carry on any
power or energy sales wlthin the service territory
of any Power Purchase Certificate holder involving
power or energy obtained from or intermingled with
power or cnergy purchased from the Authorlty Power

Pool except as expressly permitted by its own Power
Purchase Certificate,..” '

This exception allows a purchaser, if his own particular power
purchase certificate so provides, to sell power within territory
covered by the power purchase certificate of another, This
language contemplates the issuance of more than one power pur-
chase certificate covering the same area or territory and is

some evidence of administrative interpretation of the Power
Authority Act.
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