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QUESTION: Does the sale of the fifth lot of
an original single plot automatically
render the owner a subdivider under
the law?

CONCLUSION: Not necessarlily, depending upon
surrounding circumstances,

Section 67-1702, ACA, 1939, as amended, defines “subdivided
lands" as follows:

" 8. 'Subdivided lands! or 'subdivision' means
land subdivided or prepared to be subdivided for
the purpose of sale or lease, whether immediate
or future, into five (5) or more lots or parcels."

The question is one of fact, rather than law, The pertinent
portion of Section 67-1702 is definitive of the term "subdivided",
as used iIn the Real Estate Act, Its purpose 1s to establish a
standard which, when met, places the realty owner in the category
of a subdivider, Californla,which has a statute whose wording
is identical with that of Section 67-1702, 8, has had occasion to
pass upon the act. The California cases are strict in the appli-
cation of the term subdivider to persons who propose to deal in
real estate in parcels any larger than the number of five., From
the case holdings, it does not matter how a man subdivides his
land, He may take i1t in one parcel and sell it off piecemeal,
by metes and bounds description, or he may devise any number of
schemes in which to make assignment or alienation without a
formal or systematic subdivision, By definition, "to subdivide"
or a "subdivision" means any piece, parcel, portion or division
of land; the term "lots" applies to any portion, piece or division
of land and is not limited to regular, spaced, numbered or system-
atlcally plotted parcels. Cowell v, Clark, 99 P.2d 594; see
Bachenheimer v, Palm Springs Management Covrp., 254 P,2d 153.

The question then becomes one primarily of intent. It 41s
obvious that the statute does not apply to the casual sale of
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lands, but instead, ig limited to lands presently subdivided or
prepared to be subdivided.

If the person owning the land should by mere circumstance
sell parcel after parcel to the number of five, without having
intended or formed a plan for subdivision, he is not a sub-
divider, and the statute would not have a retroactive effect,
80 as to make him a subdivider, But,he has prima facia come
within the definition of a subdivider and he has some burden to
show that he is not violating the statute.
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