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Mrs. Carolyn Warner, Superintendent
Arizona Department of Education
1535 West Jefferson

Phoenix, Arizona 85007

Re: 77-140 (R77-147)
Dear Mrs. Warner:

I have reviewed your April 11, 1977 letter asking whether
four categories of payments can be made by the Department of
Education to private residential special education facilities,

The Department of Education has the authority, in limited
circumstances, to pay a private special education facility for
the education of a child who was discharged prior to the sub-
mission of a voucher, but after an evaluation had determined

that the child was appropriately placed. A.R.S. § 15-1020.03.A
states:

An application for a voucher pursuant to this
article shall not be approved unless the person has
been educationally evaluated and recommended for
placement in accordance, as nearly as practicable,
with the conditions and standards prescribed by the
director of the division of special education.

Where a child was placed prior to evaluation, but in accor-
dance with procedures in existence prior to the effective date
of A.R.S. § 15-1019, et seq., it would not be "practicable"

to require an evaluation prior to placement, since it would

be impossible. Therefore, where the placement was found to

be proper after evaluation, the division of special education
can approve the voucher application, even if the child had
been discharged on the date the voucher application was re-
ceived by the division of special education.

Where a child is found, after evaluation, to have been
inappropriately placed, the Department of Education cannot
approve a voucher application because the recommendation for

placement was improper, and therefore contrary to the require-
ments of A.R.5. § 15-1020.3.A. ’
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The education of those children who were discharged

prior to evaluation cannot be paid for by the Department of
Education:

An application for a voucher pursuant to
this article shall not be approved unless the
person has been educationally evaluated and
recommended for placement. . . . (Emphasis
supplied.) A.R.S. § 15-1020.03.A.

If you have any questions, please call me.

Sincerely,
BRUCE E. BABBITT
Attorney General

' David Rich

Assistant Attorney General
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