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Re: 77-152 (R77-128)

Dear Mr. Schneider:

We are writing in response to your request for our opinion
of the following:

Has a property owner complied with A.R.S.
§ 32-2185.02, which requires permanent access to
subdivided property, by providing access from his
property to a road which is subject to an easement
which can be revoked by the United States?

A.R.S. § 32-2185.02.A provides:

Mo subdivided land may be sold without pro-
vision for permanent access to the land.

The term "permanent access" is defined in A.R.S. § 32-2101(19):

"Permanent access," as required under
Article 4 of this chapter,” means permanent
access from the subdivision to any federal,
state or county highway. [footnote omitted]

It is our opinion, after reviewing the legislative history
of the statute and the legislative intent as evidenced by the
specific terms used in the statute, that a subdivider has com-
plied with A,R.S. § 32-2185.02 if he has provided a permanent
way or means of approach from the subdivision to an officially

designated state highway, county highway, or federal-aid sys-
tem highway.

In 1972, in response to the obvious need to provide
safeguards for purchasers of subdivided land, the Arizona

I Legislature required that a subdivider provide access to the
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subdivision. Laws of 1972, Ch. 110, Sec. 38. This original
act of the Legislature required that the subdivider provide
"legal access" to the subdivision. 1In 1973, the phrase
"permanent access" was substituted for "legal access". Laws
of 1973, Ch. 129, Sec. 3. Finally, in 1974 the Legislature
added the previously quoted definition of "permanent access"
contained in A.R.S. § 32-2101. Laws of 1974, Ch. 135, Sec. 1.

In determining the meaning of the statutes on permanent
access, as when interpreting any statute, the legislative
intent must be examined. State ex rel Berger v. McCarthy,
113 Ariz. 161, 548 P.2d 1158 (1976). Of course, when the
Legislature has included a definition of terms, as it has
in the case of "permanent access", this definition is con-
trolling. Enloe v. Baker, 94 Ariz. 295, 383 P.2d 748 (1963).

A review of the legislative history of the permanent
access requirement of A.R.S. § 32-2185.02, and particularly
the substitution of the phrase "permanent access" for "legal
access", reveals that the Legislature intended to provide
the purchaser of subdivided land with something more than a

. bare legal right to enter the property. Specifically, the
Legislature, as evidenced by the definition added in 1974,
intended that the purchaser of subdivided property obtain
permanently enforceable access to a formally designated fed-
eral, state or county highway. Therefore, any "access" road
constructed on a revocable easement over federal lands would
not, by itself, constitute "permanent access to any federal,

state, or county highway" within the meaning of A.R.S. § 32-
2185.02.

On the other hand, if a revocable roadway over federal
land is itself a "federal, state or county highway," perma-
nent access to that road nevertheless would meet the require-
ments of A,R.S. § 32-2185.02.

It is presumed that when the Legislature enacts a stat-
ute it is aware of other statutes relating to the same sub-
ject matter. State v. Cassius, 110 Ariz. 485, 520 P.2d 1109
(1974), cert. dismissed, 420 U.S. 514 (1974). As was pre-
viously noted, the Legislature required that there be perma-
nent access to any "federal, state or county highway." These
are terms of limited meaning appearing in other statutes which

existed when the Legislature added the subdivision access re-
quirements.,
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A "state highway" is defined in A.R.S. § 28-1801 and
again in A,R.S. § 28-1861(A). A "state nighway" is a state
route which has formally been designated as a "state highway"
by the Transportation Board. Similarly, a "state route” must

be specifically designated as such by the Transportation Board.
A.R.S. § 28-1861.A.

Althougnh it has broader application than the term "state
highway", the phrase "eounty highway" also has a specific and
limited meaning, Initially, the "county highway" is defined
as " . . ., a public road constructed and maintained by a
county”., A.,R.S. § 28-1801.3. A public road or highway is
defined in A.R.S. § 28-1861.B as follows:

All highways, roads or streets which have
been constructed, laid out, opened, established
Or maintained for ten years or more by the state
Or any agency or legal subdivision of the state
prior to January 1, 1960, and which have been
used continuously by the public as thoroughfares
for free travel and passage for ten years or more,
regardless of any error, defect or omission in
the proceeding or failure to act to establish such
highways, roads or Streets, or in recording the
proceedings, and all such highways, roads or streets
are declared public highways.

Thus, the term "county highway" includes all roads des-
cribed in A.R.S. § 28-1861 which were constructed and are
maintained by a county.

Other roads in Arizona also constitute county highways.
A.R.S5. § 28-1863.B provides that all state routes not desig-
nated as "state highways" are "county highways". Finally,
A.R.5. §§ 18-201, et seq. provide specific procedures for
counties to create county highways.

In summary, "state highways" and "county highways" include
all roads which have been designated as "state routes" (since
"state routes" are either "state highways” or "county high-
ways"), all "county highways" officially designated as such
by the individual counties, and all roads described in A.R.S.

§ 28-1861.B constructed and maintained by any county. However,
these are not all of the roads or highways located within the

State of Arizona. Not included are the roads and highways con-
structed by the state itself but which have not been designated
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as "state routes" or "county highways". Also excluded are
roads not within the the definition of "public highway". As
stated in Territory of Arizona v. Richardson, 8 Ariz. 336,
339-340, 76 P. 456 (1904):

In contemplation of law, therefore, though
commonly known and spoken of indiscriminately as
public and private roads, many, if. not a majority
of the roads and ways running throughout all parts
of the territory, and frequently in general public
use, are neither public highways nor private ways,
but are simply roads established without authority
for the convenience of individuals and without a
legal status either as public highways or private
ways.,

The addition in 1974 of A.R.S. § 28-1861.B, defining
"public highways", did officially designate as "public high-
ways" many of the highways referred to in The Territory of
Arizona v. Richardson case, supra. However, there are still
highways and roads "without a legal status".

Although there is no specific definition of "federal
highway" in the Arizona statutes, Arizona's statutory scheme
does lend some assistance in defining this term. First, it
is apparent that the Legislature would not have required
access to formally designated state and county highways, and
not have demanded similar formalities before a roadway became
a federal highway. Moreover, the Arizona statutes do recog-
nize the existence of formally created and funded federal-aid
highways. For example, A.R.S. § 28-1867 sets forth the man-
ner in which county federal-aid secondary highways are to be
constructed. A.R.S. § 28-112 grants the Department of Trans-
portation authority to do whatever is necessary to secure
federal transportation and highway construction funds, and
A.R.S. § 32-1163 limits the applicability of Arizona's con-

tractor licensing laws in situations involving federal-aid
contracts. =

Federal-aid highways are established pursuant to the
provisions of 23 U.S.C. §§ 101, et seq., and particularly
pursuant to 23 U.S5.C. § 103 which gives the individual state
highway departments authority to designate those roads which
will be federal-aid highways. As stated in Road Review League,

Town of Bedford v. Boyd, 270 F.Supp. 650, 653 (S.D.N.Y. 1962):
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The statute {23 U.S.C. § 103] contemplates
that the roads shall be plannOd constructed and
owned by the State. ’

Thus, as in the case of "state highways", the Department
of Transportation determines which roads merit the designation
"federal-aid highway." It is unlikely that the Arizona Legis-
lature intended any result other than that "federal highway"
was to mean a federal-aid highway de51gnated by the Deépartment
of Transportation, just as it intended that "state highway"

was to include a state route designated by the Department of
Transportation.

CONCLUSION

A subdivider must provide permanent public access from the
subdivision to a formally designated "state highway", "county
highway" or federal-aid highway. This interpretation of A.R.

§ 32 2101.19 gives a uniform meaning to the terms "state high~
way" and "county highway" as used throughout Arizona's statutes.
Moreover, it is consistent with the legislative intent of re-
quiring access to a recognized, formal highway, while holding

as insufficient access to a roadway which the designated state
or county authorities have not seen fit to include within any
system of formal highways.

In answer to your specific inquiry concerning permanent
access to revocable easements across federal land, no uniform
rule can be given. Each road to which a subdivider provides
access must be examined individually to determine whether it
is a "state highway", "county highway" or federal-aid highay.
The fact that the particular road to which a subdivision has
access may be subject to a revocable easement is not relevant
to that question. However, it must be kept in mind that a
permanent roadway, while itself not constituting a formal
"federal, state or county highway", under A.R.S. § 32-2101.19,
can constitute permanent access to such a federal, state or
county highway and thus be sufficient to meet the "permanent
access" requirement of A.R.S. § 32-2185.02, whereas an informal

and revocable roadway is insufficient to constitute permanent
access.

very truly yours, .

e 2 E@%fff‘

BRUCE ‘E, BABBITT:
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