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DEPARTMUNT OF LAW
QFFICYT OF THE
Attorney General
STATE CAPRPITOL

Phoenix, Arizona 85007

BRUCE E. BABBITT
ATTORNEY GENERAL

August 3, 197/

The [Honorable Jim Skelly
Arizona State Representative
House Wing, State Capitol
Phoenix, Arizona 85007

Re: 77-156 (R77-221)
Dear Repfesentative Skelly:

Your letter of June 24, 1977, requests our opinion on
the following question:

Institution Administrators require the payment

of a licensure fee of fifty dollars for a newly
licensed administrator and subsequently require
a fifty dollar annual license renewal fee where
less than a year has elapsed since the payment

‘of the first fee.

| May the Board of LExaminers of Nursing Care

A.R.S. § 36-446.03.A grants the Board of Examiners of
Nursing Care Institution Administrators the power to set
"fees of not more than one hundred dollars for examination
and of not more than fifty dollars for licensure." Further,
A.R.S. § 36-446.04.C provides that licenses are renewable
annually. Pursuant to this authority the Board has adopted
a regulation that requires a successful applicant for licen-
sure to pay a license fee of fifty dollars within 90 days of .

notification that he has passed the examination. A.C.R.R.
R4-3319.B.

Apparently for administrative purposes, the Board has
provided that all licenses expire not within one year of
their initial issuance but instead on June 30. A.C.R.R. ;
R4-33-20.A. A renewal application for licensure must be
accompanied by a fifty dollar fee., A.C.R.R. R4-33-19.D.

Accordingly in the situation posed the operation of the
Board's regulation requires payment of both fifty dollar

g : \ fees - original and renewal - without proration., The ques-

.. tion remains, however, whether when the Board's regulations
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are applied in this fashion, they violate the standards pre-
scribed by the legislature. It is basic that an administra-
tive agency may not exercise its rule makina power beyond or
in contradiction of that expressed in their enabling legis-
lation, 8Swift and Co. v. State Tax Commission, 105 Ariz.
226, 462 P.2d 775 (1969).

In this statutory scheme the Legislature has, by the
interrelationship of two separate sections, limited the licen-
sure fee to a maximum of fifty dollars for a one year period.
A.R.S5. §§ 36-446.03.A and 446.04.C. Any attempt to charge
more than fifty dollars for one year or fifty dollars for less
than one year would violate the maximum fee. . Accordingly an
attempt to charge a fifty dollar licensure fee for less than
a year conflicts with this statutory charge. 1If the Board
chooses one annual renewal date and an initial licensure does
not coincide with this annual renewal date, the fee for initial
licensure must be prorated.

aggrieved licensees of the substance of this opinion and
permit them to make a claim for refund of the wrongfully
collected portion of the unprorated fee. The Board should

then make refund, in appropriate ceses, pursuant to A.R.S.
§ 35"191 oDo

._ We recommend that the Board notify all potentially

Very truly yours,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General
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#JOHN A. LASOTA, JR. /
/  Chief Assistant .
" Attorney General
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