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DEPARTMENT OF LAW
OFFICE OF THE

Attorney General

STATE CAPITOL
Phoenix, Arizona 85007

BRUCE E. BASBITT
~-d ATTORNEY GENERAL

August 26, 1977

The Honorable Dave Babbitt
Mohave County Attorney
Courthouse

Kingman, Arizona 86401

RE: County Improvement Districts, Title 11,
Chapter 5, Articles 1 and 1.1,
Arizona Revised Statutes - 77-175 (R76-467)

Dear Mr. Babbitt:

In November, 1976, your predecessor, Judge Gary Pope,
requested an 1nterpretat10n of the subject county improvement
district statutes to assist your office in advising the Mohave

. County Board of Supexrvisors whether it can or should authorize
the formation of an improvement district for the purpose of
constructing or acquiring facilities in the particular manner
contemplated by the petitioner.

As we understand it, an improvement district has
already been formed in Mohave County at the request of the same
petitioner, improvements have been constructed and acquired,
and bonds have been issued pursuant to the subject statutes.
Your question, broadly stated, is whether the existing district
or any other improvement district should be permitted to construct

or acquire improvements and to issue bonds in the same manner
as was done in that case.

We understand the determinative facts to be as follows.
The owner of a large parcel of land, who intends to subdivide
his property, petitions the Board of Supervisors for the forma-
ticn of an improvement district under Article 1, Chapter 5,
Title 11, Arizona Revised Statutes (Article 1). The subdivider,
who normally is responsible for providing amenities such as
streets, curbs and utility distribution facilities, desires to
construct the facilities himself, but to finance the construction
through the improvement district laws and, in particular, through
the alternative financing procedures of Article 1.1, Chapter 5,
Title 11, Arizona Revised Statutes (Article 1.1).
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There are two unique features in the deverloper's plan
which give rise to your inquiry. First, the improvements are
not constructed by the subdivider prior to the resolution of
the improvement district to acquire them; in fact, the plans
and specifications are prepared, pursuant to the statutory
scheme, by the engineer of the improvement district (who, not
incidentally, is also the engineer for the subdivider). Second,
the district does not put out for public bid the construction
of the improvements; instead it makes an "agreement for. acqui-
sition of facilities" with the developer/contractor, who pro-
ceeds to construct the facilities and sell them to the district
as they are completed. Although the transaction is termed an
"acquisition" of improvements, it clearly is not an acquisition
of existing, completed improvements. In substance, though not
in form, the improvement district is contracting with the
developer to construct the improvements. The only practical
and substantial difference between this transaction and the
usual case in which an improvement district itself constructs
the improvements is that in this case there is no competitive
‘bidding for the construction contract: the developer or his
designee is the contractor.

The issue, then, really is whether the competitive
bidding requirements of Article 1 can be avoided if the improve-
ment district "acquires" the improvements pursuant to Article 1.1
in the manner described above, even though the improvements do
not exist at the time the district board passes its resolution
of intention to acquire the improvements. Although the statutes
are not absolutely clear in resolving this issue, we think the
answer is that the competitive bidding requirements cannot be
avoided in this manner. Accordingly, we advise you that the
transaction outlined above should not be authorized in the
absence of clear evidence (by way of statutory clarification
or amendment) that the Legislature intends to permit non-
competitively~bid construction of improvements by a developer
pursuant to the provisions of Articles 1 and 1.1. Because we
suggest that this transaction not be approved in the absence
of legislative clarification, we find it unnecessary to treat
your other questions--most of which would be resolved by such
additional legislation.

For your assistance, we are outlining our reasons for
concluding that Article 1.1 should not be used in the manner
described above.

Article 1.1 was enacted in 1975 (really, re-enacted
in anticipation that the first version would be invalidated
by the Supreme Court because of a title defect as it was in
White v. Kaibab Road Improvement District, 113 Ariz. 209,
l 550 P.2d 80 (1976)), to modernize the financing of construction
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of improvements by county improvement districts, thereby
stimulating competitive bidding and lowering the cost of con-
struction. See 1971 Ariz, Sess. Laws, Ch. 127, § 1 (the purpose
clause of the version of Article 1.1 which was invalidated).
Under the pre-existing Article 1 procedures, assessments are
made after the work is completed and the contractor is paid

in bonds, which he must sell to realize cash. In contrast,

the new Article 1.1 procedure permits assessments prior to

the construction work and permits paying the contractor in

cash. The "front end assessment" procedure was validated by
the . Court of Appeals in 1975. White v. Kaibab Rd. Improvement
Dist., 24 Ariz.App. 258, 527 P.2d 986 (1975); vacated on other
grounds, 113 Ariz. 209, 550 P.2d 80 (1976).

We believe that the legislature intended to require
competitive bidding on improvement construction, whether
financed under either Article 1 or Article 1.1. Legislative
intent to require competitive bidding can be inferred from
examination of the California statutes which provided a model
for Article 1.1. The California Municipal Improvement Act of
1913, as amended in 1940, has been construed by the Attorney
General of California as precluding acquisition of improvements
which are not already installed at the time the political sub-
division directs preparation of the engineering report (cf.
A.R.S. § 11-761.C). 40 Op. Calif. Atty. Gen. 125 (1962).

Concededly, the California provisions are more explicit
on this point than their Arizona counterparts. However, we are
unable to conclude that the Arizona act should be construed
differently merely because it is less explicit. 1In fact,
Article 1.1 in its entirety is less detailed than the California
act.

It seems clear that the California act, in permitting
the acquisition of improvement already installed, was intended
to allow political subdivisions to acquire public utility
facilities and to acquire any other improvements which had
been constructed prior to and independently of the formation
of an improvement district. We see no reason to conclude that
the Arizona Legislature intended the radical departure from the
California practice that would be required if Article 1.1 were
construed as the developer contends it should be. Nowhere in
the legislation itself or in any extrinsic materials which might
be helpful in construing the act have we found any legislative
intent to open such a large loophole in the competitive bidding
requirements of Article 1 (which must be read with Article 1.1).

It must be apparent to anyone reading Article 1.1
that it cannot stand by itself; it makes sense only when yead
with Article 1, except as to provisions of Article 1.1 which
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contradict those of Article 1. See A.R.S. § 11-761.A. This
means that the competitive bidding requirements of Article 1
must be read into Article 1.1 (except insofar as independently
installed improvements may be acquired under Article 1.1, a
question not treated by this opinion).

We also note that A.R.S. § 11-711.A. provides:

A. Before ordering an improvement authorized
by this article, the board of directors of the
district shall pass a resolution of intention so
to do, briefly describing the improvement. By
the resolution of intention, and the proceedings
subsequent thereto, one or more of the improve-
ments may be made on one or more streets or any
portion or portions thereof and shall constitute
one improvement and be constructed under one
contract. If any such work is already done for
any lot, the lot shall be excepted from the
assessment therefor to the extent of the work
done. -

(Emphasis added.)

Since the provisions of A.R.S. § 11-711 are expressly
incorporated into Article 1.1, A.R.S. § 11-761.F, it could be
argued that Article 1.1 does not authorize the acquisition of
any existing improvements, even if such improvements had been
constructed prior to, and independent of, the formation of the
district. On the facts presented, we need not reach that issue;
our advice in this opinion is that Article 1.1 should not be used
as a vehicle for financing new improvements through purchase with-
out competitive bidding.

_ Very truly yours,
ﬁ«—ém. |
BRUCE E. BABBITT ) .
The Attorney General
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